Autor: mr.sc.Vladimir Prister
Datum objave: 09.08.2012
Share
Komentari:


Dopamin

snažno pojačava moždane funkcije

Dopamin snažno pojačava moždane funkcije

 

Znanstvenici s Karolinškog instituta u Švedskoj otkrili su i potvrdili da treniranje kognitivnih svojstava može uvelike povećati otpuštanje dopamina, krucijalne neurokemikalije odgovorne za mnoge važne moždane funkcije.

U studiji koju je objavio znameniti časopis Science, navode se zanimljive novosti vezane uz vježbe kognitivnih sposobnosti tokom kojih je došlo do značajnog podizanja nivoa ove važne kemikalije.

Sudionici ovog interesantnog treninga-pokusa koji je trajao pet tjedana, potvrdili su da je došlo do poboljšanja radne memorije i istodobno do povećanja otpuštanja dopamina! U kontrolnoj grupi koja nije provodila spomenute vježbe zadržana je ista razina ove kemikalije koja u našem tijelu predstavlja važan neurotransmiter.

Koja je točna uloga dopamina?  Upravo kao neurotransmiter, ova  vrijedna i važna kemikalija u našem tijelu predstavlja sredstvo komunikacija medju stanicama mozga. Naime, dopamin je prvenstveno važan za slanje signala upozorenja stanicama u našem mozgu.  Mozak otpušta dopamin da bi rekao «dobar posao, učini to ponovno»! Dakle, upravo je dopamin često veoma važan pri učenju!

            Dopamin je kemijski vrlo sličan adrenalinu, on je monoamini alkaloid, odnosno feniletilamin. Ključan je za normalno funkcionioniranje organizma. 

 

1472
Kategorije: Zanimljivosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.