Autor: prof.Zdravko Mršić
Datum objave: 24.07.2013
Share
Komentari:


DOSMRTNA DVOZATVORSKA PRESUDA HRVATIMA?

Kad mladi dvorodni parovi obavljaju vjenčanje u Crkvi, mladenci prisežu .....



 

Kad mladi dvorodni parovi obavljaju vjenčanje u Crkvi, mladenci prisežu da će životno i rodno ostati vezani jedno uz drugo dosmrtno, do smrti jednoga od njih. Međutim, kad se govorilo o trajanju vladanja predsjednika države ili poglavara kakve druge javne ustanove, kao što je primjerice Crkva, rabio se pridjev „doživotan“, iako bi i u tome bilo bolje kazati „dosmrtan“. Ove godine je ispalo i to, da je i dosmrtnost rimskog papinskog pontifikata ili mostogradnje (pontifex - mostograditelj) običaj prošlosti.

Prije tjedan-dva sadašnji predsjednik hrvatske vlade ručao je s ranijim hrvatskim predsjednicima vlade. Na tom ručku, kako nagađaju i tvrde sredstva javnog priopćivanja, govorilo se o potrebi i (ne)mogućnosti hitnog sastavka velike „dvoblokovske“ saborske koalicije i vlade, koja bi Hrvatsku izvela iz krize, jer bi se navodne potrebne reforme i uštede u proračunu samo tako mogle obaviti. Pisac osvrta ne pridaje veliku vrijednost blagovanom objedu i obavljenom razgovoru, jer spomenuti prijedlog o velikoj koaliciji nije pravo domišljen. On pogrešno pretpostavlja, da se reforme ne mogu obaviti bez vladine „dvotrećinske“ većine u Saboru, ali i to da bi dodatak oporbene mudrosti vladinoj znatno obogatio vještinu vladanja Hrvatskom.

Na ručku se navodno čulo da treba očekivati pobjedu sadašnje oporbe na slijedećim saborskim izborima pa da se oporba stoga treba odmah uključiti u vladanje, kao da sadašnja oporba nije jučer izgubila izbore upravo zbog nesposobnosti i zloće svojeg vladanja. Od prošlih izbora prošla samo tri semestra, a do novih je ostalo njih čak pet. (Možda se velika očekivanja oporbe temelje na odustajanju pobjedničkog HSS-a od dosadašnje „ekvidistancije“ ili jednake udaljenosti od vlasti i od oporbe, a možda i na činjenici da su četiri vodeće osobe dosadašnje „starčevićanske koalicije“ redom po zanimanju tajni policajac, kriminalistički policajac, temeljna policajka i državni inspektor. Ne znam kako se prateći ovaj redoslijed ćute Presečkiji, Cerovečkiji, Varjačići, Gregurovići, Radovečkiji ili Gradečaki, koji su cio život samo nešto radili i pravili, a nikad nisu tuđe poslove pretresali.)

Nekako u vrijeme spomenutog ručka utemeljena je nova – navodno 141. - hrvatska politička stranka, Hrvatska zora stranka naroda. Usto, na temelju izvrsnog izbornog rezultata na upravo obavljenim gradskim izborima u Zagrebu gradonačelnik je odmah poslije pobjede najavio politički pohod iz Zagreba na Hrvatsku, jer je njegova nezavisna lista na tim izborima deklasirala ili onerazredila oba (jednorodna) partnera nesuđene i nesudbinske hrvatske velike vladine koalicije. U jesen se očekuje utemeljenje nove stranke (Milana Bandića). Već dobru godinu dana uz blagonaklonost predsjednika RH uspjelo djeluje Nacionalni forum dr. sc. Nikice Gabrića, koji na sastancima okuplja po oko osamsto sudionika, koji su stručni i društveno angažirani nestranački ljudi. Višekratno sam javno pohvalio domišljat politički potez zagrebačkog gradonačelnika, da je postavljanjem nezavisne izborne liste uglednih ljudi izigrao sadašnji besmislen i zloćudan razmjerni izborni sustav i time na izborima iznenadio i potukao dvije „velike“ stranke, jedine koje su dosad preživjele pomor parlamentarnih političkih stranaka, koji se dogodio u vrijeme dugih pristupnih pregovora za EU.

Pomor naših političkih stranaka namjerno sam vezao uz pristup Uniji. Naime, u vrijeme kratkotrajne pune hrvatske samostalnosti (1991.-2013.), kad Hrvati nisu trebali snažnu nacionalnu koheziju ili sljubljenost, u Hrvatskoj je bila uspostavljena neviđena politička polarizacija. Slika te polarizacije su jadne političke prepirke u Saboru, koje se sastoje od uzajamnog optuživanja dviju strana ili stranaka sračunatim na poboljšanje prigode za dobitak novih izbora. (Ranije je nestranački feudalni hrvatski sabor bio mjesto rasprave i brige za poboljšanje politike, gospodarstva, obrane i kulture hrvatskog naroda.) U ranijim teškim vremenima života u tuđim višenarodnim državama Hrvati su imali stožernu nacionalnu stranku kao što se bile Ilirska partaja Krapinca Ljudevita Gaja (nakon austrijske za brane ilirskog imena Narodna stranka), Jelačićeva, Strossmayerova i Mažuranićeva Narodna stranka, Radićeva i Mačekova Hrvatska seljačka stranka i spočetka pod Tuđmanom Hrvatska demokratska zajednica. Tijekom cijele povijesti Hrvata, posebice za komunizma, oslonac političkog života i kulture Hrvata bila je Katolička crkva, koja je imala bitnu političku ulogu, što je pokazao sudski progon nadbiskupa Stepinca.

Tko prati politička gibanja u Hrvatskoj i tko je upućen u hrvatsku političku misao mora tri spomenute političke inicijative – kojima treba dodati nedvojbeno katolički pokret U ime obitelji – vezati uz pristup Hrvatske Uniji. Poslije pristupa EU doći do stvaranja nove matične političke snage, koja će vjerojatno biti politička grupacija ili grozd stranaka, koje će iz sredine hrvatske politike u njezinu tanku i oporu koru izgurati sadašnje političke opcije. Te opcije su ideološki ili „svjetonazorski“ resko razlučene i suprotstavljene. Dvjema „najvećim“ strankama, jedinim preživjelima iz vremena pune samostalnosti, nije svojstvena postavljenost, nego suprotstavljenost, kojom se hrane i po kojoj naizmjence zasjedaju na vlast.

Dosadašnje političke stranke su svojom političkom strategijom same sebe onesposobile za stvaranje političkog konsenzusa, koji postoji u narodu i koji nameće uključenje Hrvatske u EU. One su po svojoj usiljenoj političkoj polarizaciji postale nesposobnima da budu matičnim strankama ili da sudjeluju u hrvatskom narodnom matičnom političkom pokretu.

Odziv na nedavno utemeljenje nove stranke bio je po očekivanju dvojak. Golema većina glasača, osamdeset postotaka koji su previdjeli ili preskočili izbore za Europski parlament, pozdravili su pokušaj koji bi glasačima mogao dati izborni izbor, jer ruku na srce, izbor između HDZ-a i SDP-a nije izbor za ljude koji smatraju, da Hrvatsku treba izbaviti iz nacionalnog siromaštva. Marginalizirani političari i mnogi politički komentatori, koji imaju mišljenje o političkim pitanjima i prije nego što u njima prikupe obavijesti, smatraju da nijedna nova inicijativa u hrvatskoj politici ne može upaliti. Po njima su Hrvati kao narod 1990. godine osuđeni na dosmrtnu dvozatvorsku kaznu? Kažem dvozatvorsku, jer po njima Hrvati imaju prigodu da za odležavanje svoje presude mogu naizmjence birati ili HDZ-ovu ili SDP-ovu ideološku ili svjetonazorsku tamnicu.

Nasuprot njima, smatram da valja poduprijeti svaki mogući pokušaj – politički Kujundžićev, Bandićev, Gabrićev ili obiteljski Živkovićev – da se Hrvatima otvori novi, jedini, uzak i strm uspon iz siromaštva, kako ih se ne bi i dalje guralo niz široku i ravnu padinu, kojom su ih dosad vodile svadljive hrvatske političke opcije.

Ne zna se što će biti s daljnjim odležavanjem hrvatske dosmrtne zatvorske presude, ako se pokaže, da je pristup RH Uniji bio potres jakosti XII po Merkeličinoj trusnoj ljestvici, koji je razorio obje hrvatske političke tamnice?

 

969
Kategorije: Kolumna
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.