Autor: admin
Datum objave: 26.08.2018
Share


DR. EJUP GANIĆ ZA GLOBUS

Milan St. Protić je uzburkao strasti u Srbiji ........

DR. EJUP GANIĆ ZA GLOBUS

'U Sandžaku stalno promatraju što se događa, neke albanske općine u Srbiji glume entitet, Mađari se mudro grupiraju u Vojvodini...'

https://www.jutarnji.hr/globus/Globus-politika/u-sandzaku-stalno-promatraju-sto-se-dogada-neke-albanske-opcine-u-srbiji-glume-entitet-madari-se-mudro-grupiraju-u-vojvodini/7760040/  

"Bosna je danas invalid koji se ne može bez fizikalne terapije kretati i preživjeti. Jedina je utjeha da svi neprijatelji Bosne nisu dovoljno jaki da je do kraja unište."

Hrvati i Bošnjaci u boljim su odnosima nego što se čini izvan Bosne i Hercegovine. Ali, ovi izbori neće ni jednima ni drugima, a ni BiH donijeti nešto posebno novo i obećavajuće - kaže to dr. Ejup Ganić dok sjedimo u hotelu Dubrovnik Palace. Za Ganića, koji je u vrijeme sukoba u bivšoj Jugoslaviji uz Aliju Izetbegovića bio jedan od najznačajnijih BiH političara na bošnjačkoj strani, aktivna politika je inače zatvorena knjiga. Vratio se znanosti, razočaran u Dayton, i u Sarajevu otvorio privatno sveučilište koje je prepoznato i u svijetu.

O vremenu rata ovaj danas akademik i profesor koji je karijeru počeo u Sjedinjenim Američkim Državama govori posve mirno, bez strasti ili navijanja. Prisjeća se i jednog detalja kada je 1995. godine doživio tešku prometnu nesreću, a Franjo Tuđman i Gojko Šušak su se angažirali da bude prebačen u Hrvatsku na liječenje. Kada se probudio iz kome, Ganić je bio okružen izuzetnom brigom medicinskog osoblja i u šali im rekao: “Bilo je nekih nesporazuma između Hrvata i Bošnjaka, a vi ste tako ljubazni sa mnom...” Odgovorio mu je dr. Petričević, također u šali, da su svi razmatrali što da rade s njim i zaključili: “Spašavajte mu život po svaku cijenu, jer u svakoj zamjeni doći će još gori.”

Prije četrnaest godina ostavili ste se politike i vratili znanosti te otvorili privatno sveučilište Sarajevo School of Science and Technology. Na listi prestižne svjetske agencije za rangiranje visokoškolskih institucija vaše je sveučilište za 571. mjestu, a Zagreba, Beograda i Ljubljane nema.

 Kada sam vidio da se u politici više ne može ništa dalje postići, okrenuo sam se poslu koji mi je ionako bio primarni u životu, a to je znanost. Počeo sam znanstvenu karijeru u Americi, gdje sam dogurao do redovnog profesora i u čudnim okolnostima sam pristao, kako se rat već približavao, na povratak u Sarajevo. Nakon rata bio sam i predsjednik Federacije BiH, ali onda sam rekao sam sebi, dosta je, znam ja i nešto drugo raditi. Tako sam osnovao sveučilište i dokazao da male zemlje ne trebaju imati kompleks ni kada je riječ o znanosti. Naprosto primjenjujemo sve najnovije što se radi i u svijetu, i to je jedina formula uspjeha.

Vaši studenti, kako pokazuju statistike, odmah dobivaju posao, mnogi su traženi i u svijetu.

- Upravo tako, jer bez znanosti nema ni budućnosti, posebno u Bosni. Sada je ovdje situacija takva kakva jest, deprimirajuća, ali imamo mlade ljude koji mogu izvući Bosnu, a riječ je o uspješnim ljudima koji su iz BiH otišli za vrijeme rata. Oni su nada za ovu namučenu i kompliciranu Bosnu kakvu sada imamo.





SRPSKI POVJESNIČAR KOJI JE UZBURKAO STRASTI 'Mladić nije nikakav heroj nego zločinac, a imam što reći i Hrvatima, ne bi im se nimalo dopalo'

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/srpski-povjesnicar-koji-je-uzburkao-strasti-mladic-nije-nikakav-heroj-nego-zlocinac-a-imam-sto-reci-i-hrvatima-ne-bi-im-se-nimalo-dopalo/7751610/?utm_source=midasjl&utm_medium=widget&utm_campaign=midasjutarnj i

Povjesničar i nekadašnji veleposlanik SR Jugoslavije u SAD-u Milan St. Protić, koji je uzburkao strasti u Srbiji i regiji tvrdnjama u nedavnom televizijskom intervjuu da je general Ratko Mladić zločinac, a Srebrenica neoprostiv zločin i srpska sramota, u intervjuu za beogradski tisak od četvrtka upitao je Hrvate i Bošnjake gdje su "njihovi Protići" da nešto kažu o zločincima iz svog naroda.

Ocjenama i konstatacijama, iznesenim za tv produkciju Balkan info, o tome kako Ratko Mladić nije nikakav srpski oficir, niti heroj, već zločinac, te da su masovna ubojstva Bošnjaka u Srebrenici u ljeto 1995. apsolutno neoprostiv zločin, Protić je potaknuo brojne reakcije i podijeljena mišljenja u javnosti i na društvenim mrežama.

Nakon ocjena da je "Srebrenica ljaga na srpskom obrazu" te da "Ratko Mladić nije nikakav srpski časnik niti heroj, već zločinac", Protić je u četvrtak u intervjuu za beogradski magazin "Nedeljnik" rekao kako je to bilo obraćanje svojim sunarodnjacima.

"To je obraćanje bilo upućeno mojim Srbima, a ne drugima. Imam ja što reći i Bošnjacima i Hrvatima i to im se nimalo ne bi dopalo. Rekao bih im gore nego što sam rekao za svoje Srbe zločince", izjavio je Protić za "Nedeljnik" ponovivši ocjenu da se Srbi trebaju sramiti Srebrenice.

522
Kategorije: Razgovor
Developed by LELOO. All rights reserved.