Autor: admin
Datum objave: 15.09.2019
Share


Dr. Ivica Maštruko

hrvatska politika ima blaži i tolerantniji odnos prema Italiji i Mađarskoj zbog održavanja dobrih odnosa i međusobnog simpatiziranja - na ispade od strane Slovenije ili Srbije reagira se burnije i žešće nego što bi bilo potrebno.- Te reakcije su nabijene emotivnim i političkim porukama - Zabrinjavajuće da to prelazi na mlađe generacije

dr. Ivica Maštruko  veleposlanik

http://www.mvep.hr/hr/predstavnistva/poslanici/mastruko-dr-ivica

Maštruko, Ivica

http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=39357


Poznati diplomat o provokacijama iz susjedstva: "Prema Italiji i Mađarskoj smo tolerantni, a na Sloveniju i Srbiju reagiramo preburno"

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/masturko-o-reagiranju-politicara-na-provokacije---575074.html


Posljednjih mjeseci nanizale su se provokacije iz susjedstva Hrvatske. Pitali smo uglednog hrvatskog diplomata Ivicu Maštruka jesu li hrvatski političari na te provokacije odgovorili primjereno.

U četvrtak su uhićena četvorica Talijana, a petorici je spriječen ulazak u Hrvatsku nakon što je na Guvernerovu palaču u Rijeci tijekom noći obješena talijanska zastava, a kod uhićenih je pronađena zastava Kraljevine Italije. Ovaj se incident dogodio na stotu godišnjicu okupacije Rijeke koja se obilježava 12. rujna. Tog je datuma prije sto godina talijanski začetnik fašizma Gabriele D'Annunzio, na poziv riječkih iredentista, sa svojim paravojnim postrojbama crnokošuljaša umarširao u Rijeku, potom proglasio vlastitu nezavisnu državu pod nazivom Talijanska uprava za Kvarner. Guvernerova palača bila mu je rezidencija.

Prošlog tjedna 11 pripadnika Vojske Srbije htjelo je ući u Hrvatsku sa službenim uniformama.

Mađari su u lipnju objavili kartu "velike Mađarske" na kojoj su i dijelovi teritorija Hrvatske.

Početkom godine predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani na ceremoniji povodom obilježavanja Dana sjećanja u talijanskoj Bazovici svoj je govor završio povicima ''Živio Trst“, ''Živjela talijanska Istra“ i ''Živjela talijanska Dalmacija“. Kasnije je rekao da mu je žao ako su njegove riječi krivo protumačene.

Hrvatski političari uglavnom su osudili ove incidente ili poslali prosvjednu notu. Pitali smo uglednog hrvatskog diplomata Ivicu Maštruka je li to primjerena reakcija.

Maštruko kaže da hrvatska politika ima blaži i tolerantniji odnos prema Italiji i Mađarskoj zbog održavanja dobrih odnosa i međusobnog simpatiziranja. S druge strane, na ispade od strane Slovenije ili Srbije, smatra Maštruko, reagira se burnije i žešće nego što bi bilo potrebno.

"Te reakcije su nabijene emotivnim i političkim porukama", rekao je Ivica Maštruko za DNEVNIK.hr.

Zabrinjavajuće da to prelazi na mlađe generacije

Maštruko smatra da talijanski iridentisti nisu ozbiljna opasnost jer se radi o "nostalgično-sentimentalnom odnosu prema mjestu rođenja ili mjestu gdje su proveli formativne godine".

"U riječkom slučaju je zabrinjavajuće da to prelazi na mlađe generacije", kaže Maštruko koji smatra da nema ozbiljne opasnosti, ali ističe da "stalno treba upozoravati i imati jasan stav".

Ozbiljniji politički problem, smatra Maštruko, mogli bi biti neriješeni imovinsko-pravni odnosi nastali raspadom Jugoslavije kad je Hrvatska naslijedila dug prema Italiji u iznosu od otprilike 25 milijuna kuna kojeg još nije platila.

Tamna strana hrvatske diplomacije: Ako su muljali s dnevnicama u uredu premijera, zamislite što se sve radi po bijelom svijetu

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/svi-skandali-hrvatske-diplomacije-muljanja-s-putnim-nalozima---575004.htmlTamna strana hrvatske diplomacije: Ako su muljali s dnevnicama u uredu premijera, zamislite što se sve radi .....

https://dnevnik.hr/galerija/vijesti/hrvatska/svi-skandali-hrvatske-diplomacije-muljanja-s-putnim-nalozima---575004.html/61750723/575004

220
Kategorije: Fenomeni
Developed by LELOO. All rights reserved.