Autor: admin
Datum objave: 26.03.2019
Share


Dragana Radaković - Tosca / Dalibor Hanzalek - Scarpia - Giacomo Puccini

Croatian National Theatre in Osijek at the opening night, October 30, 2 015.

Dalibor Hanzalek - Scarpia - Un tal baccano in chiesa

https://www.youtube.com/watch?v=ZemQP_uDT-4

Croatian National Theatre in Osijek at the opening night, October 30, 2015.

Dragana Radaković - Tosca / Dalibor Hanzalek - Scarpia - Giacomo Puccini

https://www.youtube.com/watch?v=RR9NLFWF0Is

Croatian National Theatre in Osijek at the opening night, October 30, 2015.

DALIBOR HANZALEK NAKON PREMIJERE TOSCE U OSIJEKU

Mnogi znani vrhunski pjevači bojali su se pjevati ulogu Scarpije

http://www.glas-slavonije.hr/284266/5/Mnogi-znani-vrhunski-pjevaci-bojali-su-se-pjevati-ulogu-Scarpije

Scarpia je dramaturški i vokalno najzahtjevnija uloga od svih koje sam tumačio

Na premijernim izvedbama opere Tosca u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu zahtjevnu ulogu Scarpije, zapovjednika policije, kojeg unatoč moći ubija krhka, ali zaljubljena Tosca, maestralno je otpjevao bas-bariton Dalibor Hanzalek (donedavno poznat i pod pseudonimom Dali Mor).

Kako je doživio premijeru, ali i rad na toj Puccinijevoj operi s redateljem Ozrenom Prohićem i dirigentom Filipom Pavišićem u Osijeku opisao je odgovorivši na nekoliko kratkih pitanja.

Koliko znanja, tehnike i iskustva na sceni zahtijeva uloga Scarpije u Tosci?

Uloga Scarprije, šefa rimske policije u vrijeme 19. stoljeća, dopala me u mojoj 43. godini nakon otpjevanih velikih naslovnih uloga od Nikole Šubića Zrinjskog, Don Giovannija i Nabucca do Mefistofela u Faustu. Mislim da je Scarpia dramaturški i vokalno najzahtjevnija uloga od svih tih. To je uloga koja traži da taj lik bude i glumački i vokalno vrhunski donesen na scenu. Rad s kolegama bio je uspješan jer uspješnost moje uloge ovisi o sinergiji s cijelim ansamblom. To znači od solista, zbora i orkestra do svih ostalih službi mora savršeno funkcionirati da bi u toj harmoniji mogao izaći dobar lik Scarpije. Mnogi vrhunski pjevači bojali su se tog lika, a meni je ponuđeno čak i malo prerano u karijeri (u 43. godini), jer to je, možda, uloga za zrelije pjevačke godine. No izazov je bio ogroman. I prihvatio sam.

Tko je Scarpia?

Scarpia je lik koji sve u životu ima ili može imati zbog svoje moći i svoje pozicije, koji upravlja zakonom i svi ga se boje. Ima posebne autoritativne metode i što mu se da u zadatak, on to ispuni i preko svojih pomoćnika uspješno obavi svaku istragu. U to vrijeme revolucionar Cavaradossi, koji ima drugu viziju i metodu shvaćanja života, drugu politiku, želi slobodu. Tu se javlja i njegova ljubav Floria Tosca, koja je privlačna pjevačica u 19. stoljeću. Kako sve mogu dobiti u životu, želim da i ona bude moja. Zbog toga što je lijepa, ali i poznata. No, na kraju ona me ubija nožem. Iako je cijeli sistem bio takav da mi se nitko nije mogao ni približiti, ona me ubija. Rečeno je: “Cijeli Rim tresao se pred tobom, a ubila te žena.”

Koje ste uloge ove godine tumačili i koji su vam planovi do kraja 2015. godine?

Prije Tosce bila je predstava Don Giovanni. U toj sam operi pjevao naslovnu ulogu upravo u HNK-u Osijek, svojoj matičnoj kući. Prije ljeta gostovao sam u Beogradu (u svibnju) u ulozi Nabucca, a prije toga također u Beogradu u siječnju sam gostovao u operi Carmen kao toreador. Prije godinu dana bio sam na audiciji kod njih. Bili su vrlo zadovoljni, pa sam posebno ponosan, jer ni jedan hrvatski solist nije osam godina pjevao u beogradskoj operi. Oba nastupa bila su vrlo uspješna, a primio sam čestitke i od hrvatskog veleposlanika Markotića. Prije toga gostovao sam i u ulozi Mefistofelea u operi Faust u bas-baritonskoj ulozi.

Pozvan sam u zagrebačku operu gdje sam i počinjao svoju karijeru prije nekih 15-ak godina pa ću sada gostovati u operi La Boheme, krajem prosinca. Za dalje ima naznaka da ću pjevati i u Pragu.

Kako je prošla premijera Tosce 30. listopada u Osijeku?

To je bila premijerna podjela s vrhunskim pjevačima. Prvenstveno na čelu sa sopranisticom Draganom Radaković, koja pjeva po cijelom svijetu velike naslovne sopranske uloge. Imali smo veliku sreću da je došla kod nas. Tu je bio i Domagoj Dorotić, ponajbolji hrvatski tenor. A tu sam, skromno ću reći, bio i ja u glavnoj baritonskoj ulozi. Svu tu dobru pripremu moram zahvaliti i našem intendantu Božidaru Šnajderu, koji zaista ima dobrog sluha da pripremi cijeli ansambl na najvišoj mogućoj razini. Svih solista, ali i svih drugih segmenata predstave. U toj situaciji i svi se mi dobro osjećamo. Drago mi je što smo ugodno iznenadili i posjetitelje i prodavače Portanove, gdje smo u masi ljudi izveli dvije arije iz Tosce. Drugu je izvela kolegica Radaković. Posebno je iznenađenje za sve nazočne bio ulazak zbora, čiji su članovi zapjevali među njima.

Darko KOVAČEVIĆ

photos

https://www.google.com/search?hs=Hss&q=Dalibor+Hanzalek+Tosca++Scarpia+and+Tosca+II+.čin&tbm=isch&source=univ&client=opera&sa=X&ved=2ahUKEwjY9Z2_qaDhAhUs_SoKHXdBB0gQsAR6BAgEEAE&biw=1880&bih=939

552
Kategorije: Kazalište
Developed by LELOO. All rights reserved.