Autor: Ljiljana Gvozdenović
Datum objave: 27.12.2019
Share


Dragutin Schmidt, solist Baleta HNK Zagreb

preminuo je jucer u 83. godini života.

Dragutin Schmidt, solist Baleta HNK Zagreb, preminuo je jucer u 83. godini života.

http://www.balet.com.hr/preminuo-schmidt/


Rodio se u Zagrebu 19.o6.1937. godine. Završio je gimnaziju i tih se godina bavio sportom,bio je juniorski prvak u skokovima u vodu na Bazenu Šalata. Plesom se bavio u početku kroz folklor a ubrzo se zainteresirao za balet, te kroz obrazovanje koje se u poratnom periodu dobivalo pri Hrvatskom narodnom kazalištu postaje zaljubljenik te umjetnosti.

 Pofesionalno se počinje baviti baletom najprije u Gradskom kazalištu Komedija,1957./1958. zatim postaje 1959.član ansambla Baleta nacionalne kuće u kojoj ostaje do umirovljenja.

 Skladne figure i urođene elegancije napreduje uskoro do epizodističkih i solističkih uloga ističući se osobito u karakternim nastupima.

Ostvario je značajnu glavnu ulogu u baletu Petruška, Stravinskog (koreografiju je potpisao češki baletni umjetnik Miroslav Kura), no uz mnoge druge nastupe brojnim generacijama polaznika Baletne škole kao i publici ostat će u sjećanju kao otac – predsjednik Silberhaus  u baletu Orašar, prvo u koreografiji W. Orlikowskog, a zatim u verzijama Frane Jelinčića i Dereka Deana, uloga koju je tumačio gotovo četrdeset godina.

Nakon umirovljenja nastavio je svoje redovite posjete baletnim predstavama pružajući  podršku mlađim kolegama i uživajući u kazalištu kojega je iskreno volio.

Carmen - Georges Bizet - Zagreb 1998

https://www.youtube.com/watch?v=Ln_Byi8jkVI


204
Kategorije: Kazalište
Developed by LELOO. All rights reserved.