Autor: redakcija
Datum objave: 21.06.2012
Share
Komentari:


dr.sc.Mirela Holy

SDP

SDP

 

dr. sc. Mirela Holy,

obrazovanje:

 

Nakon završene osnovne škole upisala sam Školu za primijenjenu umjetnost u kojoj sam završila smjer odjevni (modni) dizajn. Iako sam cijeli život sanjala o karijeri modne dizajnerice, tijekom školovanja sam shvatila da je moj modni ukus nedovoljno komercijalan i pretjerano osoban, pa sam školovanje odlučila nastaviti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Filozofskom sam diplomirala na katedrama za etnologiju i komparativnu književnost, magistrirala na znanosti o književnosti te doktorirala na kulturalnim studijima, u sklopu znanosti o književnosti. Velik dio života provela sam u pokušaju dodatnog obrazovanja i to ponajviše u području odnosa s javnošću. Kao polaznica prve generacije Socijaldemokratske Političke Akademije, obrazovala sam se i u području političke kulture.

 

radno iskustvo:

 

Dosadašnje radno iskustvo mogu grupirati u tri područja: novinarstvo, odnosi s javnošću i politika. Što se tiče medijske, uvjetno rečeno karijere, pisala sam za mnoge tzv. 'ženske' ili 'life style' časopise, sve kao vanjska suradnica, iliti honorarka. Odnose s javnošću sam 'brusila' u Narodnom sveučilištu Dubrava, na poziciji voditeljice akcija i manifestacija, nevladinoj udruzi za zaštitu okoliša 'Zelenoj akciji' gdje sam koordinirala kampanje protiv GMO-a, u Ministarstvu zaštite okoliša gdje sam volontirala, bila pripravnica, stručna suradnica i šefica Kabineta ministra, te u agenciji za odnose s javnošću Maksima komunikacije u kojoj sam počela kao voditeljica projekata, razvila se u voditeljicu klijenata, a agencijsku karijeru završila sam na poziciji izvršne direktorice agencije... I danas se još uvijek zubima držim za odnose s javnošću ali ovaj put u ulozi predavačice i to na London School of Public Relations te na specijalističkom diplomskom studiju 'Upravljanje poslovnim komunikacijama' na Veleučilištu VERN'. Političko radno iskustvo stjecala sam paralelno s druga dva 'profesionalna', a sada kada sam saborska zastupnica 'stopilo' mi se političko i 'profesionalno' radno iskustvo...

 

 političko iskustvo:

 

Iako sam u SDP ušla prije deset godina, i prošla sam organizaciju od 'baze' do 'središnjice', moje političko iskustvo može se sažeti u nekoliko funkcija: članica Predsjedništva Foruma žena SDP-a Grada Zagreba, članica Izvršnog odbora SDPH, voditeljica Eko foruma SDPH, predsjednica Savjeta za zaštitu okoliša SDPH, saborska zastupnica...

 

u politici sam jer...

 

Nam se stanje u državi nikada neće promijeniti na bolje ako ćemo svi samo kritizirati i 'pljuvati' pokvarene političare/ke; jer sam ambiciozna i mislim da mogu pozitivno djelovati i to ponajprije u pravcu podizanja standarda i svijesti o zaštiti okoliša i prirode, smanjenju neravnopravnosti u društvu i to ponajprije između žena i muškaraca, ali i Drugih, u odnosu na Prve, nažalost, depriviranih skupina...

 

 posebno me interesiraju slijedeće teme..

 

Jednakopravnost spolova, ali i svih pojedinaca u društvu bez obzira na njihova 'razlikovna' obilježja; zaštita okoliša, prirode i prostora....

 

 moj najveći uspjeh u politici je...

 

Utemeljenje Eko foruma, danas Savjeta za zaštitu okoliša te podizanje važnosti problematike zaštite okoliša kao prioritetne političke teme u SDP-u...

 

 biti žena u politici je...

 

Jednako teško kao biti žena na drugim upravljačkim ili rukovodećim pozicijama... Patrijarhalno okruženje nas pokušava otjerati u 'ženski geto' što podrazumijeva da ako se već bavimo politikom (a to znači da nešto nije 'u redu s nama', odnosno da smo alapače, muškarače ili lezbače jer te su osobine valjda nešto najstrašnije što žena može biti), to moramo činiti iz pozicije tzv. 'ženskih tema' - socijale, zdravstva, ravnopravnosti spolova, ali nipošto iz pozicije gospodarstva, unutarnje ili vanjske politike, obrane ili financija...

 

 u slobodno vrijeme bavim se ...

 

Čitanjem, pisanjem, druženjem s obitelji, prijateljima, šetnjom s psima.

 

 

Merita Arslani: dr.sc.Mirela Holy

 

Kao dijete je bila “Dr. Jekyl i Mr. Hyde”, sklona nekim fiks-idejama koje okolina

nije baš najbolje razumjela, a nešto slično prati je i danas. U svojim stavovima je uporna do ekstrema, ali ne voli svađe, zapravo joj je neugodno kada se nađe u konfliktnoj situaciji. Do sada se, među ostalim, okušala i u modi, i to prilično uspješno, ali je nakon nekog vremena shvatila da je njezin stil možda ipak malo preradikalan za naše prostore. “Malo sam se bila i zasitila te mode, sumnjam da ću opet imati želju vratiti se odjeći i šeširima.”

 

Od Bowieja do Mobyja

 

Bio bi ovo idealan početak biografije neke kontroverzne rock-zvijezde, ali ovo je, u kratkim crticama, SDP-ova saborska zastupnica Mirela Holy, koja na prvi pogled izgleda poput okorjele darkerice koja je upravo stigla iz spota Rammsteina ili Evanescencea.

 

Oni koji je baš ne poznaju, za nju su sigurno čuli, kada se u znak potpore pridružila Gay Prideu u Zagrebu, tijekom kojeg su je “anti gay” prosvjednici pljunuli nekoliko puta.

 - Svake godine pokušavam doći na Pride ako imam vremena. Brojni moji kolege ne dolaze na Pride, jer automatski tko se tamo pojavi dobije etiketu ‘pedera’ ili ‘lezbijke’ - kaže Holy. Po svemu neobična, iako za sebe kaže da se ne doživljava baš tako čudnom kako je smatraju, Mirela Holy sasvim zasluženo nosi titulu najalternativnije saborske zastupnice, koja se po svemu - načinu odijevanja, stilu, ponašanju i životnim navikama - razlikuje od ostalih kolega.

 

 - Pa dobro, slažem se da sam najneobičnija u Saboru, iako sam već toliko puta u životu čula razne komentare u vezi sebe, pa sam se navikla i više se ni ne obazirem na to. Ljudi se inače malo distanciraju od onih koji se ne uklapaju u nekakve standarde. Kolege iz svih stranaka za mene kažu da sam im malo čudna, da im čudno izgledam, a u mom SDP-u me zovu ‘darkerica’. Inače se ne volim identificirati na taj način, niti sebe ili bilo koga drugoga stavljati u nekakve ladice, ali u usporedbi s drugima sam sigurno drukčija i ne ustručavam se biti drukčija - kaže Mirela.

Iako se na pitanje bi li se ipak mogla definirati kao darkerica nasmijala, priznaje da njezin stil života možda nekima govori da naginje toj skupini. Danas više nema volju za ludim noćnim provodima te večeri provodi uz neku dobru knjigu (najčešće neki fantasy roman) ili u druženju s prijateljima, ali je u srednjoj školi uvijek izlazila u Jabuku, Lapidarij, Gjuru i ponekad u Kulušić.

 

- Dobro, priznajem, alternativa je možda na neki način moj identitet - kaže Holy.

 

 U autu uvijek ima CD-e Davida Bowieja, Kate Bush, Massive Attacka, Coldplaya, Mobyja, Dido, Grace Jones, no nije joj strana ni klasična glazba, od koje najviše voli Brahmsa i Mallera, te new age poput Vangelisa i Enija Morriconea. - Zapravo često sam u Lisinskom, volim klasičnu glazbu. Kad je o rock-koncertima riječ, davno sam, priznajem, bila na jednom, Laibachov - priča Mirela.

 

Otac podrijetlom iz Češke

 

Premda je već 11 godina u politici, Mirela Holy je ustvari diplomirana etnologinja, a zanimanje za različite kulture i tradicije imala je još kao djevojčica. Naime, s roditeljima je često putovala, osobito u egzotične zemlje, pa je tako već s devet godina proputovala Egipat, Kinu, Hong Kong...

 - U srednjoj školi su me jako počeli zanimati Tibet i budizam. Htjela sam čak otići živjeti na Tibet neko vrijeme, ali ta mi se ideja nikada nije ostvarila, što ne znači da neće. Upisala sam na faksu etnologiju i indologiju, ali nakon prve godine sam odustala od indologije. Mislila sam da je to više kulturološki predmet, ali se ispostavilo da je ipak samo jezični, pa sam se nakon prve godine premjestila na komparativnu književnost. Mama mi je još kao maloj stalno iz knjižnice donosila nekakve knjige, a mene su najviše zanimale knjige o Egiptu, odnosno faraonima - kaže Holy.

 

Unatoč tome što kod većine tinejdžera takva vrsta interesa brzo nestane i još brže se nađe neka nova zanimacija, ljubav prema egipatskoj i dalekoistočnoj kulturi kod Mirele je još prisutna.

- To je kod mene ostalo ovako puno godina jer sam pomalo ovisnički tip. Zato je dobro da ne pijem, ne pušim i ne drogiram se, jer tko zna kako bi to završilo. Sve što radim volim odraditi do kraja, ponekad idem do ekstrema. Naprosto se trudim biti temeljita i ulažem dosta truda i vremena u stvari - otvoreno priznaje.

 

 Njezino nesvakidašnje prezime je češko, otac joj je rodom iz Praga i još ima češko državljanstvo. Mirela ga nema iako bi ga mogla bez problema dobiti, ali kaže da je ne zanima dvojno državljanstvo.

 

 Holyjevi su inače poznata češka obitelj, a jedan davni Mirelin predak, Jan Holy, prvi je preveo Bibliju na češki.

 

- Često sam bila u Pragu. Tamo je moj otac naslijedio jako puno nekretnina, uostalom, rođen je u Pragu pa je normalno da sam ga često posjećivala. A to se dobro poklopilo s mojom velikom željom za putovanjima - kaže zastupnica.

 

Pored sve svoje neobičnosti, Mirela je na neobičan način ušla i u politiku, po čemu se također vjerojatno razlikuje od drugih zastupnika. U SDP se učlanila prije jedanaest godina, 1998., a dvije godine je nagovarala svog dečka da se učlani s njom.

 

Volonterka u Ministarstvu

 

- Bila sam prevelika kukavica da bih se učlanila sama, ali dečko se odupirao dvije godine, no na kraju sam ga uspjela nagovoriti. U prvo vrijeme sam bila malo zbunjena, imala sam drukčiju viziju stranke. Mislila sam da je u organizacijskom smislu malo kompaktnija, da su kanali prohodniji. Stranačka je hijerarhija prilično jaka - priča Holy.

Njezina karijera u politici se nakon tri godine u SDP-u nastavila u Ministarstvu za zaštitu okoliša, gdje nije došla po stranačkoj funkciji, nego se javila na natječaj u Ured za odnose s javnošću, koji je tada vodila Aleksandra Kolarić. Nakon prvih razgovora u uži izbor ušlo je deset kandidata, među kojima i Mirela. Natječaj je tada bio poništen i kandidatima je bilo ponuđeno da volontiraju godinu dana.

 

- Izabrala sam volontiranje uz plaćeno zdravstveno osiguranje. Radila sam u PR uredu ministra, a kada je na tu funkciju došao Ivo Banac, postala sam šefica kabineta. Bilo je to sjajno razdoblje, puno putovanja, a kako sam inače i privatno veliki borac za zaštitu okoliša, bio mi je užitak tamo raditi. Radila sam još neko vrijeme kod ministrice Dropulić, onda sam nakon završenog doktorata otišla u agenciju Maksima, gdje sam radila dok nisam postala saborska zastupnica - rekla nam je Mirela Holy.

 

Vegetarijanka je bila sedam godina, no odustala je zbog narušenog zdravlja. Iako ima dijabetes, s kojim živi 12 godina, to nije bio razlog što je, kako navodi, ponovno postala mesožder.

 

- Malo je drukčije bilo biti vegetarijanac kada sam ja to bila, u devedesetima. Nije bilo takve ponude za vegetarijance kao danas, nije bilo trgovina sa specijaliziranom hranom ni restorana. A što se tiče dijabetesa, živim normalno s njim. Navikla sam se i na inzulin i sve što uz to ide - ističe.

 

Premda se zbog svog stila nekima možda ne čini kao pristupačna osoba, Mirela je daleko od toga.

 

- Nisam konfliktna iako mnogi kolege za mene misle da sam malo ekstremna u svojim stavovima. Međutim, nikada nikome nisam svoje stavove pokušala nametnuti. Nastojim se izboriti, ali mislim da je pogrešno nekome nametati svoj način razmišljanja - zaključila je.

Dizajnirala haljine i šešire

Nakon što je završila Školu za primijenjenu umjetnost, Mirela Holy se neko vrijeme bavila modom. Dizajnirala je haljine, a nakon nekog vremena je naučila izrađivati šešire i to joj je postala velika strast. Organizirala je i nekoliko modnih revija, ali nakon nekoliko godina odustala je od mode.

 

- Mislim da su ta vremena posve iza mene. Moj ukus je previše osoban i radikalan za nešto što bi moglo biti komercijalno isplativo. Bila mi je to velika ljubav, kao klinka sam htjela imati svoj butik. Nisam bila u stanju svoj stil prilagoditi drugima, ali ionako sam se izguštala s tim. Nešto od sve te odjeće i šešira mi je ostalo, a nešto sam podijelila - ističe Mirela, koja inače u svom stanu ima pet ormara punih odjeće.

 

Nigdje bez teške šminke

Mirela je prepoznatljiva po izrazitoj šminki koja se prilično ističe na njezinu licu, ali tvrdi kako joj ne treba više od 15 minuta da se našminka prije nego što izađe van. To su, kaže, godine prakse, a bez šminke ne ide nigdje osim na plažu kada je na ljetnom godišnjem.

- Vrlo sam se rano počela šminkati i jednom, dok sam još bila u srednjoj školi, izašla sam van i jedan prijatelj me uopće nije prepoznao. Prošao je pokraj mene i onda se vratio i pitao me: ‘Mirela, jesi li to ti?’ Bila sam šokirana što me nije prepoznao bez šminke i od tada se uvijek šminkam.

 

 

Smatram da Čačić uopće nije trebao biti član Vlade

http://www.vecernji.hr/vijesti/holy-smatram-da-cacic-uopce-nije-trebao-biti-clan-vlade-clanak-422840

Iskreno, smatram da Čačić uopće nije trebao biti član Vlade – rekla je Holy osvrćući se na činjenicu da je Čačić ušao u Vladu iako je bio svjestan teških optužbi koje ga terete

 


( redakcijska opaska...)

HNS je utemeljila legendarna ličnost koja je desetljećima nosila epitet “hrvatska ruža”, a anketama je izabrana najvećom ženom hrvatske političke scene u XX.stoljeću.Dr.Savka Dabčević Kučar.

 

Nakon što je svoju stranku HNS, bila uvela u Sabor RH i osobno bila saborskom zastupnicom, te obnašala niz vitalnih funkcija koje su je usmjeravale u plodonosnu medjunarodnu političko-diplomatsku aktivnost, u ime uzlaznih smjernica sve šire i jače afirmacije Republike Hrvatske, kao moderne suvremene demokratske države u Europi , Prof.dr.sc.Savka Dabčević Kučar se povlači iz aktivne politike i postaje doživotnom počasnom predsjednicom HNS.

 

Ta legendarna ličnost, intelektualka, političarka s državotvornim pokretačkim vizijama, zavrijedjuje u redovima svoje Stranke i danas, iznimno suptilan pristup osobama koje pretendiraju biti čelnicima Stranke.

 

A  članstvo,HNSa je nadahnuto ličnošću Dr Savke Dabčević Kučar, brojno i kvalitetno, pa nedvojbeno, u svojim redovima, ima ličnosti bogatoga profila za obnašanje svake funkcije u ukunom ustroju Stranke, u ime raspona - od moralnih vrijednosti do erudicije i praktičnoga znanja sa stilom, u političko-strateškom djelovanju Stranke i procesima realizacije njenoga programa.

 



 

 

 

 

1326
Kategorije: Razgovor
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.