Autor: admin
Datum objave: 02.02.2018
Share


Dubrovački trombunjeri i gosti kod gradonačelnika

Dubrovački trombunjeri su povijesna vojna postrojba, po predaji utemeljena 1417. godine. Članovi su Saveza povijesnih postrojbi Republike Hrvatske, od njegova osnutka 2000. godine.

Dubrovački trombunjeri i gosti kod gradonačelnika

http://www.dulist.hr/dubrovacki-trombunjeri-i-gosti-kod-gradonacelnika/475768/

Povodom Dana Grada Dubrovnika i Feste svetog Vlaha gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je predstavnike Društva Dubrovačkih trombunjera i njihove ovogodišnje goste, članove društava povijesnih postrojbi hrvatske vojske.

Gradonačelniku su se ovom prilikom predstavile Počasno-zaštitna bojna kao postrojba Glavnog stožera OS RH, Rapski samostreličari te dvije postrojbe koje su s Dubrovačkim trombunjerima bratimljene još od 1997. godine i već punih 20 godina pohode Festu sv. Vlaha – Požeška gradska straža i Keglevićeva straža iz Pregrade.

Predsjednik Dubrovačkih trombunjera Tomislav Macan istaknuo je podršku koju Grad osigurava Društvu, a gradonačelnik je predstavnicima povijesnih postrojbi zahvalio što su i ove godine uveličali Festu, ali i što svojim djelovanjem doprinose očuvanju bogate tradicije hrvatskog naroda.

Dubrovački trombunjeri su povijesna vojna postrojba, po predaji utemeljena 1417. godine. Članovi su Saveza povijesnih postrojbi Republike Hrvatske, od njegova osnutka 2000. godine.

http://www.dulist.hr/dubrovacki-trombunjeri-i-gosti-kod-gradonacelnika/475768/

FOTO / VIDEO ŽIVIO SVETI VLAHO! Barjaci se klanjaju Parcu 1046. put!

http://www.dulist.hr/foto-zivio-sveti-vlaho-barjaci-se-klanjaju-parcu/475712/

Otvorena je Festa! Barjak svetog Vlaha okuplja barjake pred Parčevom crkvom, čita se Laus… Uvodi se grad u blagdan sv. Vlaha.

Mnoštvo je puka na Stradunu, kiša nikome ne smeta, a čitanjem Lausa, tradicionalnog teksta kojim počinje otvaranje biskup Mate Uzinić rekao je najomiljeniji dubrovački usklik: Živio sveti Vlaho!

Festa svetog Vlaha nematerijalna je kulturna baština Dubrovnika, Hrvatske i čovječanstva, dar koji su primili i s vjerom gradili više od jednog tisućljeća te s ljubavlju nama prenijeli naši preci, kojima se sveti Vlaho objavio kao parac, zaštitnik, odvjetnik, branitelj i zagovornik, rekao je danas biskup Uzinić.

– Dužni smo taj dar čuvati i s vjerom obogatiti te ga tako obogaćenog s ljubavlju proslijediti budućim generacijama, kako bi i naši potomci, koji će u ovom gradu i biskupiji živjeti poslije nas, u Svetom Vlahu prepoznali svog parca, a u njegovoj Festi nadahnuće za biti bolji ljudi i zauzetiji vjernici u zalaganju za opće dobro. To je zadaća svakom od nas – Uzinić je dodao.

– Bude li obitelji otvorenih životu, u kojima se prenose vrijednosti i tradicija, moli Boga i živi vjera, bit će i Feste svetog Vlaha. Zakaže li bilo što od ovoga, nije ugrožena samo naša Festa, već i naša budućnost. Bojim se da toga nismo dovoljno svjesni, što dokazuje da nas više zanima govor o prošlosti i tradiciji, a malo smo zainteresirani za teme koje se tiču obitelji, a time i naše sadašnjosti, koja u mnogim aspektima bračnog i obiteljskog života nije dobra – prenio je poruku dalje Uzinić, poručivši kako će ‘matice krštenih i vjenčanih biti sve tanje, a matice umrlih sve deblje’.

– Rastava će biti sve više, a svi smo svjesni da tada nema govora o budućnosti za nas i za našu Festu, koja ima dugu prošlost. Za nekoliko godina proslavit ćemo jubilej 1050. Festu, ali iskreno kažem da se bojim za njezinu, našu budućnost – upozorio je Uzinić te dodao kako bez zaštite i brige za obitelj nema ni prijenosa vjere, tradicije i vrijednosti kojima se ponosimo.

Rektor Parčeve crkve, Toma Lučić, pročitao je čestitke i pozdrave za Festu naših pomoraca ali  isvih onih koje je naš najvažniji blagdan zatekao izvan grada. Dječica prinijela darove za blagoslov, poletjele su i golubice, a na kraju ceremonije festanjuli Ivo Mazavac i Nedjeljko Zelen podigli su i barjak.

Večeras Dubrovčani odlaze na svečanu svetu misu i grličanje, a kako je protekao prvi dan Feste, pogledajte u našoj fotogaleriji!

Kandelora

https://www.youtube.com/watch?v=qF_mvDDKb1A

Festa Svetog Vlaha -1972.g.

https://www.youtube.com/watch?v=WGFhRBUG84M

VIDEO: SV. VLAHO 1930.

https://www.youtube.com/watch?v=_Te7VWdjk-Q

Sveti Vlaho - vjera, nada i ljubav / Dokumentarni film

https://www.youtube.com/watch?v=3-IJDrkY820
640
Kategorije: Zanimljivosti
Developed by LELOO. All rights reserved.