Autor: Prof.dr.sc.Mirna Floegel Mršić
Datum objave: 10.10.2011
Share
Komentari:


Dvorac Sveti Križ Žačretje

Sjedište Instituta za informatičke inovacije

Obnovom i namjerom, da kulturno nasljeđe doprinese kulturnom ozračju i gospodarskom razvoju, dvorac oživljava kao Muzej baštinjene kulture, kao polifunkcionalni kulturni centar te kao kongresno-poslovni centar, u kojem je i sjedište Instituta za informatičke inovacije. Premda još mnogo toga treba obnoviti, dvorac je već danas dojmljiva turistička destinacija te idealno mjesto za upoznavanje zavičajne kulture i uloge zagorskih velikaša u hrvatskoj i europskoj povijesti, ali i sjajno opremljen prostor za održavanje komornih priredbi, umjetničkih radionica, poslovnih, znanstvenih i društvenih skupova i proslava. 

Dobro došli u dvorac Sveti Križ Začretje! 

Već četiri stoljeća burno vrijeme ispisuje šifriranu kroniku na zidovima dvorca. Djelomice obnovljen, danas je dvorac muzej baštinjene kulture i sjećanja opremljen umjetninama i obrtninama vezanim uz zaslužne pojedince hrvatske prošlosti. Posjetite dvorac. Uz vodiča i putem video-prezentacije upoznajte povijesnu ulogu ovog i drugih zagorskih dvoraca. Najavite svoj dolazak.

Uz sve nezacijeljene rane povijesnih vihora dvorac svojom arhitekturom, obnovljenim interijerom i višestoljetnim muzejskim inventarom umjetnina, obrtnina, knjiga i dokumenata danas svjedoči povijesni kontinuitet duboko ukorijenjene povezanosti hrvatske i europske kulture te čuva spomen na poduzetne, obrazovane i kreativne domoljube koji su ispisivali hrvatsku i europsku povjesnicu, a u simbiozi s domaćim pukom stvarali prepoznatljiv kulturni identitet Zagorja. 

Svetokriški dvorac, impozantna grofovska rezidencija, dobio je svoj današnji oblik sredinom 18. stoljeća nakon što je imanje obitelji Keglević, opisano već u oporuci 1620. godine, prešlo u vlasništvo obitelji Sermage. Dvorac, negda dom uzornih gospodara i kolatora crkve, bio je rasadište kulture i kolijevka utemeljitelja hrvatskog građanskog školstva, svesrdnih dobročinitelja i čuvara povijesno utvrđenih nacionalnih prava.

Burne političke prilike, nesklone narodnjacima nakon Austro-ugarske nagodbe, bile su povod prodaji svetokriškog imanja barunu Janku Vraniczanyju. U njegovom je vlasništvu dvorac proživio Prvi svjetski rat da bi mijenjajući vlasnike nakon barunove smrti ubrzo izgubio brižnog gospodara, a s vremenom i gospodarsko uporište. Premda zaštićen kao spomenik kulture I. kategorije, dvorac je postao žrtvom nebrige, zloporabe i zuba vremena. Dr. sc. Janko Mršić Flögel kupio je 2002. godine dvorac, da zajedno s obitelji pokuša spriječiti propast nacionalno značajnog i nedopustivo zanemarenog spomenika hrvatske povijesti i kulture.

Kulturne priredbe, poslovni i društveni sastanci u dvorcu 

Kulturni program dvorca obuhvaća glazbene, scenske i likovne priredbe, recitale i promocije knjiga, prigodna predavanja i rasprave o aktualnim znanstvenim i društvenim temama.

Sudjelujte u programu dvorca. Organizirajte u dvorcu svoj poslovni sastanak, znanstveni, promotivni ili društveni skup. Tehnička oprema čeka.

Uvjete za korištenje dvorana i salona za komorne priredbe, izložbe, simpozije, seminare, prezentacije, poslovne i društvene sastanke ugovara organizator sa zastupnikom vlasnika dvorca.

 

 

 

1481
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.