Autor: redakcija
Datum objave: 19.06.2012
Share
Komentari:


Eduardo da Silva

najveći golgeter nakon Šukera


Eduardo da Silva je već niz godina ličnost hrvatskoga nogometa koja plijeni svojim osobitim talentom, svojom izoštrenom percepcijom, minucioznom akcijom i tehnikom izvodjenja loptom, kojom obogaćuje zbivanja na terenu i nadahnjuje kolege da ga najčešće hipom slijede u ime kolektivne strategije u susretu s protivničkim timom na svakoj utakmici hrvatske državne Reprezentacije.
Eduardo da Silva je najprije naglašeno plemenit i dobro odgojen čovjek. A odgoj je,dopustimo naglasiti, i pitanje morala, osobne vertikale, poštenja......sve te vrline, popularni i nogometnoj javnosti dragi Dudu, ima .
Takav temelj njegove osobnosti, istodobno postaje platforma odraza njegovih talenata za oštroumnu procjenu situacije i osobito svakoga trena u ritmu i dinamici igre, koji koristi za plasman lopte prema protivničkom golu, kao cilju svake svoje akcije u svakom trenu svojega kreativnog sudjelovanja u igri.
  Eduardu, koji je najveći golgeter hrvatske Reprezentacije, od vremena Davora Šukera, uvijek pripada opća pozornost svih gledatelja i na stadionu i posredstvom tv-ekrana, osobito kada se svjedoči jedinstvenoj kombinatorici u amalgamu "pantera i kobre" (osobito do 23.veljače,2008),a od tada,nakon slavodobitnog povratka igri,pretežito "kobre", stratega i taktičara, Dudua, koji svoju viziju, svoj oštar nerv za treutak i korist koju trenutak nosi, najčešće riješava pogodtkom, u ime rezultata tima kojemu pripada, hrvatskoj nogometnoj Reprezentaciji.
Kao ličnost vrijedne „klasike“ u komunikaciji, Eduardo da Silva govori o „danom golu“, a ne o “zabijenom golu“, a ta terminologija je vladala u doba našeg Hrvoja Macanovića, Mladena Delića, legendama Sportske redakcije Televizije, kojoj je godinama pripadala i velika gospodja u životu sporta, Milka Babović.
Danas pretežito svi „zabijaju“, a malo tko „daje gol“ ili „prima gol“.
Eduardo je svojom temeljnom gradjom, svojim supstratom, ličnost koja znalački, snažnim instinktom i vještim pristupom u uporabi situacije, koju najčešće osobno stvara,daje golove i dragocjeno pridonosi uspjesima hrvatske nogometne Reprezentacije.

Sreća je da takva ličnost kao što je Eduardo da Silva, suradjuje s trenerom, gospodinom Slavenom Bilićem, uvijek nadahnutim i promišljenim izbornikom.

 

Eduardo Da Silva - The New, The Old, And the Always

http://www.youtube.com/watch?v=X6UIxA5iR8Y&feature=related

Eduardo da Silva

Igračke prednosti: Od napadača pozvanih za "akciju Turska", Eduardo svakako ima najbolji osjećaj za konačni udarac, završnicu, snalažljiv je na malom prostoru, a može pogoditi i glavom. Dobro surađuje s ofenzivnim veznjacima, zna izbjeći zaleđe i postaviti se u šansu, ali i pospremiti "otpadak".

 

Mane: Zbog konstitucije može se "izgubiti" među višim, snažnijim braničima. U tom slučaju potrebna mu je podrška veznjaka, pogotovo s niskim ubačajima sa strane. Osim toga, ne smije ga se ostaviti odsječena od ostatka momčadi jer u tom slučaju njegov doprinos i ne može biti značajan.

 

Klupska forma: U Šahtaru sve je više prvi izbor Mircee Lucescua i dolazi u solidnoj formi. U ukupno 20 nastupa u svim natjecanjima (14 u prvoj postavi) postigao je četiri gola. Za Eduarda se ipak ne treba brinuti jer je jedan od onih koji su uvijek inspiriraniji u kockastom dresu.

 

Reprezentativni doprinos: Nakon Davora Šukera, Eduardo ima najbolji omjer broja nastupa i postignutih golova (42 nastupa, 22 gola), više od pola gola po susretu. Nema sumnje da bi ih bilo i više da nije bilo teške ozljede početkom 2008. godine. Drugi je najbolji strijelac Hrvatske u povijesti.

1297
Kategorije: Sportovi
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.