Autor: mr.sc.Vladimir Prister
Datum objave: 23.05.2017
Share


Efekt staklenika i ugljikov otisak

A baš staklenički plinovi u atmosferi zadržavaju dio toplinskog zračenja i dodatno je zagrijavaju

Pojam “efekt staklenika” danas jako često koristimo samo u lošem smislu. Međutim, treba imati na umu da bi bez sloja prirodnih stakleničkih plinova u atmosferi površina Zemlje  i do tridesetak stupnjeva Celzija hladnija! Što to kazuje? Bila bi nepovoljna  za život ljudi. A baš staklenički plinovi u atmosferi zadržavaju dio toplinskog zračenja i dodatno je zagrijavaju. Tu je vodena para najčešči čimbenik dodatnog zagrijavanja. I mi to nazivamo efektom staklenika. Ali tu smo prešli sve granice. To nije dobro! Utjecaj ljudskog djelovanja na  našu okolinu još dodatno i ubrzano podiže nivo globalnog zagrijavanja čime se uzrokuju magle i neželjene klimatske promjene.


A upravo se ugljikov otisak uzima kao mjera ukupne emisije stakleničkih plinova. Od svih tih plinova ljudima su najpoznatiji ugljični dioksid i metan! Prema zaključcima poznatog protokola iz Kyota, morala bi se smanjiti emisija ukupno šest stakleničkih plinova. No, ugljikov se otisak mjeri u tonama ekvivalenta ugljičnog dioksida što odgovara jednoj toni CO2. Ali, uvijek postoji ono fatalno “ali”: broj stanovnika Zemlje raste eksponencijalno i povrh toga raste i životni vjek stanovništva, ukratko, kemijska ravnoteža atmosfere zaista je ugrožena. Zaštitni sloj atmosfere je zaista ugrožen! Upravo zato je neodgodivo postupati prema Kyoto protokolu!


Samo mi sami možemo i moramo posvetiti maksimalne napore kako bi se zaista preokrenuli ovi trendovi koji ne slute na dobro. Ljeta su izmjenjena, porasla je globalna temperatura, raste razina mora, prečesto se javljaju razorni vjetrovi, poplave, suše...


Mnogoljudni narodi, primjerice Kina, Indija...ne pridržavaju se protokola ni dogovora, bogata Amerika ne poštuje propise (točnije, nije ih poštovala do sada)... Gdje je kraj?

Kako vratiti podivljale klimatske promjene u normalne okvire ili bar podnošljive granice?


Europa se tu jako trudi i brine! Projekt LIFE Clim'Foot, a ima proračun od 1,5 milijuna eura, u kojem sudjeluju važne institucije Francuske, Grčke, Hrvatske,  Madžarske i Italije, uz koordinaciju francuske ADEME (Agence de l'Environnement et de la Maitrise de l'energie) usmjeren je upravo na podupiranje i nadzor djelotvornosti politika te aktivnosti za smanjenje stakleničkih plinova.


U Hrvatskoj je nositelj projekta poznati zagrebački Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP), a od značajnih tu je  kompanija Ericsson Nikola Tesla. Oni će od 2018.godine  nastojati smišljenom strategijom najprije izračunati i potom smanjiti svoj ugljikov otisak!


Učinimo naš planet klimatski povoljnijim mjestom za život, svatko od nas po svojim mogućnostima! Ali prionimo tom poslu odmah! Za sve nas, za opću dobrobit!

           

                                                                                              
1173
Kategorije: Kolumna
Developed by LELOO. All rights reserved.