Autor: admin
Datum objave: 12.09.2014
Share
Komentari:


Europska unija ima veliku obvezu prema Ukrajini

Andrej Plenkovic

Andrej Plenkovic

Europska unija ima veliku obvezu prema Ukrajini

http://www.politikaplus.com/novost/109645/Andrej-Plenkovic-Europska-unija-ima-veliku-obvezu-prema-Ukrajini

Nakon imenovanja za predsjednika Izaslanstva u Odboru za Parlamentarnu suradnju između EU-a i Ukrajine zastupnik Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku 3 HTV-a uživo iz Bruxellesa

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-plenkovic-sef-izaslanstva-europskog-parlamenta-za-ukrajinu

O sankcijama za ruske naftne tvrtke

Plenković je podsjetio na to da je Europska unija donijela tri paketa mjera kao reakciju na ponašanje Rusije koja krši teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Ukrajine. Dodao je da su svi napori usmjereni na nastavak te politike, ali da se istodobno nastoji održati otvoren dijalog i smiriti kriza. U tom smislu smatra da se mjere prema Roznjeftu, Gazpromu i Transnjeftu odnose u prvom redu na pristup tržištu kapitala.

Pojasnio je da je sigurno bilo država koje su nakon odluke Europskog vijeća dovele u pitanje svrhovitost sankcija, ali smatra da je to principijelno pitanje. Treba voditi računa o čvrstom vanjskopolitičkom stavu jer je u pitanju vjerodostojnost EU, njezina vanjska i sigurnosna politika, ali i politika susjedstva, poručio je Plenković.

O ciljevima Izaslanstva

Istaknuo je da je sastanak Izaslanstva, kojim će on predsjedati sljedećih 5 godina, poslao vrlo jasnu poruku: konačno rješenje bit će političko. Zauzimamo se za održavanje prekida vatre i provedbu mirovnog plana predsjednika Porošenka. Očekuje se da će razgovori koji su se vodili u Minsku rezultirati smirivanjem situacije i za pregovaračkim stolom dovesti do rješenja koje će osigurati teritorijalnu cjelovitost Ukrajine. Nakon izbora u Ukrajini bit će vremena za razgovore o pravima i teritorijalnom ustroju, koji će biti druga faza trenutnog stanja, istaknuo je Plenković.

O mogućem smjeru razvoja situacije

Plenković je rekao da je Ukrajinski narod odabrao Europu te da EU, a i Hrvatska kao njezina članica, podržava taj put. Dodao je da će se poduzeti sve da se što prije ratificira Sporazum o pridruživanju Ukrajine, što će biti na dnevnom redu već sljedeći tjedan na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu. Unija će podržati Ukrajinu paketom financijskih i ekonomskih mjera. Cilj je da ona ostane dio europskih vrijednosti, a u dijalogu s Rusijom nastojat će se postići smirivanje stanja i održanje ukrajinske teritorijalne cjelovitosti. Pritom mislim i na Krim, čiju nelegalnu i nelegitimnu aneksiju ni EU ni Hrvatska ne priznaje, poručio je Plenković.

Donacija udžbenika predsjednika Nikolića Bunjevcima

Riječ je o potezu koji pokazuje kontinuitet svojevrsnog razvodnjavanja Hrvatske manjine u Srbiji te zahtijeva snažnu reakciju i predsjednika Josipovića i vlade premijera Milanovića. Smatram da smo mi kao europski zastupnici HDZ-a u proljeće pokazali da vodimo računa o Hrvatima izvan Hrvatske. Zahvaljujući angažmanu kolegice Zdravke Bušić i mene, u Bruxellesu je boravilo dvadesetak predstavnika Hrvata iz Vojvodine predvođenih Tomislavom Žigmanovom, te smo prava Hrvata u Srbiji na taj način već emancipirali u Europskom parlamentu. U kontekstu mogućeg pristupa Srbije Europskoj uniji vodit ćemo računa o tome da se prava Hrvata poštuju na primjeren način, zaključio je Plenković.

 

806
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.