Autor: Dr.sc.Slobodan Elezović
Datum objave: 30.09.2013
Share
Komentari:


Europski dan židovske kulture - koncert zbora HRT-a iz Mimare

Klasika mundi, Urednica - Marija Ramljak

Klasika mundi: Europski dan židovske kulture - koncert zbora HRT-a iz Mimare

 

Urednik:  Marija Ramljak

 

U svečanoj dvorani Muzeja Mimara,Rooseveltov trg,5 bio je 1998. održan prigodni koncert s programom obredne glazbe iz baštine židovske kulture,u izvedbi Zbora HRT i pod ravnanjem akademika Igora Kuljerića..

Izrael i Tora-jedno su!

Šabat-večernja služba,Šalom Jerušalim,su neke od obrednih pjesama koje su izvedene a HRT ovom dragocjenom snimkom koncerta u Mimari obilježava Dan židovske kulture koji se oilježava u 27 zemalja i 260 gradova

Uz Zbor HRT u programu su nastupili bariton Josip Lešaja,kao specijalni gost, kvartet vokalnih solista i dva recitatora, dramski umjetnici Anja Šovagović Despot i Dragan Despot.

Svaki pogled na prostore Muzeja Mimara podsjeća da je ta velebna zgrada svečano otvorena,dan nakon svečanoga otvorenja zgrade zagrebačkoga HNK,14. listopada,1895.u nazočnosti Austro-ugarskoga suverena Franje Josipa I.koji je osobno proglasio zgradu HNK otvorenom, a sutradan,15.listopada,1895. opet osobno, proglasio otvorenom zgradu  tadašnje I.zagrebačke realne gimnazije,koja je kao ugledna srednja škola u hrvatskoj metropoli djelovala desetljećima, da bi  svoj središnji, najveći trakt, ustupila Muzeju Mimara otvorenom,17.srpnja,1987.

Bočne strane velebne zgrade su ostale školstvu, u ulici Kršnjavoga osnovnoj školi, a u Klaićevoj ulici, V.gimnaziji.

Svečana dvorana Mimae na II.katu,  bila je te svečane večeri posvećene kulturnoj baštini židovske tradicije......

Maestro Kuljerić,erudit,poznavalac glazbene kulture i epoha  kroz vrijeme mnogih svjetskih glazbeno-umjetničkih naslijedja,stvorio je ugodjaj autohtonog duha skladbi koje je uvrstio u taj svečani program.

Dramski umjetnici Anja Šovagović Despot i Dragan Despot, dali  su svojim izborom tekstova, okvir glazbenim zbivanjima - sadržaju koji je dubokom prožetošću izvodjača  ostvaren načinom i razinom koji bi i u starim središtima Izraela bili  radosno dočekani..
1424
Kategorije: Glazba
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.