Autor: admin
Datum objave: 23.12.2017
Share


FABULA CROATICA STVARA PRIČU I PROMIČE KULTURNU BAŠTINU

Dr. sc. Filip Cvitić - Učiniti glagoljicu vidljivom

INTERVJU FILIP CVITIĆ – FABULA CROATICA STVARA PRIČU I PROMIČE KULTURNU BAŠTINU

http://www.samopozitivno.com/intervju-filip-cvitic-fabula-croatica-stvara-pricu-promice-kulturnu-bastinu/

PRIČE USPJEŠNIH

1. SAMOPOZITIVNO: Filipe, mlad ste i poduzetan čovjek, direktor ste društva Fabula Cro d.o.o. i voditelj projekta FABULA CROATICA. Kakva priča stoji iza vas i možete li nam se ukratko predstaviti?

Hvala Vam. Dizajner sam po struci, doktorirao sam na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje predajem dizajn. Diplomirao sam na temu nacionalnog identiteta Hrvatske, a doktorirao na stvaranju nove generacije matričnih bar kodova.

S obzirom na to da se bavim dizajnom i paralelnim proučavanjem hrvatske kulturne baštine rodila se ideja o stvaranju proizvoda i usluga kako bi se mogao dati dodatan doprinos Hrvatskoj promociji. Tako sam njihovim stvaranjem krenuo u poduzetničke vode. Osim što sam počeo sam dizajnirati vlastite proizvode, trebalo je uložiti u njih, pronaći sirovine, suradnike, raditi promociju, prodaju, organizirati distribuciju i stvarati nove. Nakon što sam doktorirao mogao sam se posvetiti tom projektu te sam osnovao društvo Fabula Cro d.o.o. u prosincu 2015. godine.

Uz davanje usluge grafičkog dizajna za klijente, prvu se godinu u projektu radilo na stvaranju proizvoda i usluga. Sada je došlo vrijeme za njihovu promociju.

Kada izađete na tržište puno toga naučite od ljudi s kojima ostvarite suradnju, s onima koji vas odbiju i s onima koji će možda surađivati s vama. Na sve to treba gledati kao na prilike i graditi mostove jer nikada ne znate kada će vas netko zvati, trebati. U svakom slučaju imati ideju nije dovoljno, potrebno je puno rada i dobra organiziranost da biste uspjeli na tržištu. Stoga trebate planirati unaprijed kako bi se ulaganje koje radite isplatilo u budućnosti. Potrebna je strpljivost.

Potvrđivanje da neka ideja ima potencijala i da se neka priča iza proizvoda nekome sviđa nije dovoljno, svakako je bitno, ali nije dovoljno za uspjeh na tržištu.

2. SAMOPOZITIVNO: Odakle ljubav prema kulturnoj baštini i grafičkom dizajnu?

Hrvatska nematerijalna kulturna baština je po bogatstvu treća u svijetu po UNESCU odmah iza Kine i Indije. Zapravo me privlači potencijal i ono što ona može biti. To će se jedino ostvariti ako se ta kulturna baština izvozi i ako je se učini relevantnom potencijalnim korisnicima iz drugih država na svakodnevnoj bazi.

S grafičkim dizajnom se budim i s njim završavam dan. Svaki puta kada nešto radim, iznova sam uzbuđen zbog toga što sve krajnji cilj može biti.

Upravo smo kroz Fabula dizajn studio završili jedan proizvod koji će Vam se svidjeti. Neću puno otkrivati, ali riječ je o pivi s helijem – nešto što se nadam da će vidjeti puno ljudi. Proizvod se zove HELI YEAH! (Pogledajte više o proizvodu ovdje https://fabula-croatica.com/heli-yeah/.)

Ne promatram dizajn kao umjetnost već kao alat za prikaz rješenja problema koje potencijalni kupci imaju. Jer poanta je dizajna da jasno komunicira poruku nekog sadržaja i da ta poruka rezultira akcijom korisnika .

A kako se bavim i poduzetništvom, kroz projekt Fabula Croatica dajemo početnim poduzetnicima infrastrukturu kojom mogu napraviti svoju privlačnu web stranicu za najpovoljniju cijenu na tržištu, kao i konzolu kojom će to učiniti (potrebne su Vam samo slike i tekst). A isto tako imamo i web shop kojim nagrađujemo poduzetnike za njihove dobre prodajne rezultate kako bi dalje mogli ulagati u svoje proizvode, usluge i proizvodnju. A potencijalni kupci će imati pristup kvalitetnim, autentičnim i zanimljivim proizvodima koje distribuiramo bez troškova poštarine za cijelu Hrvatsku. Prva se usluga zove Fabula Domena (https://fabula-croatica.com/usluge/domena/), a druga Fabula shop (shop.fabula-croatica.com)

3. SAMOPOZITIVNO: Stvarate nove grafički dizajnirane proizvode i usluge i dajete im dodanu vrijednost. Po čemu su drugačiji i po čemu su posebni te na koji način čuvaju identitet hrvatske povijesti?

Mi u našim proizvodima projekta FABULA CROATICA stvaramo priče i promičemo kulturnu baštinu. Ne ograničavamo se na jednu specifičnu vrijednost jer smatram da je hrvatski identitet jako kompleksan i da se ne može svesti samo na jednu osobu, jedan grad, jedno podneblje, jedan proizvod. Tako za sada promičemo lik Ivane Brlić Mažuranić, Nikole Tesle, hrvatske gradove poput Lošinja, Zagreba, Zadra, Splita, Dubrovnika, glagoljicu, hrvatske mitove i legende.

Neki od tih proizvoda su:

Čokolade DOBRO. Čokolade kojima se promiču hrvatski gradovi.

Nakit Hvala. Modularni nakit kojim je moguće imati bilo kakvu poruku ispisanu srebrnim glagoljskim slovima. https://fabula-croatica.com/proizvodi/nakit-hvala/

Android aplikacija GLOGENA. Mobilna aplikacija kojom je moguće dizajnirati različite čestitke i podijeliti ih putem bilo koje aplikacije koje imate instalirane na vašem mobitelu.

Posebni su po tome što želimo kulturnu baštinu predstaviti zanimljivom, pitkom, modernom, relevantnom, važnom, svakodnevnom uz pomoć dizajna i tehnologije. Veliki su to planovi no treba biti strpljiv. Pomoću tih istih proizvoda ulažemo u nove poduzetnike koji žele stvoriti svoju vlastitu hrvatsku priču.

Ono što očekujemo od drugih koji žele prodavati svoje proizvode putem Fabula shopu je zanimljiva priča, izradu proizvoda u Hrvatskoj (barem većina tog proizvoda), te određena razina kvaliteta izrade.

Kako se bavimo vidljivošću proizvoda na tržištu (nadamo se da će to sve više i više postati praksa drugih) želja nam je dati doprinos kulturi kao izvoznoj djelatnosti, oblikovanu u zanimljive proizvode i usluge

 4. SAMOPOZITIVNO: Što je potaklo mladog čovjeka da se bavi poviješću i kulturnom baštinom zemlje u kojoj živi i grafički je oblikuje?

Rekao bih inspiracija. Još na fakultetu sam dobio zadatak da napravim oživljavanje nekog starog pisma, prilikom čega sam odabrao glagoljicu. Osim onoga što smo učili u školi nisam znao ništa više o njoj. No kada sam je počeo proučavati kako bih što jasnije mogao napraviti zadatak vidio sam da sadrži neke temeljne postulate postavljanja brenda kojima se danas koristi velika imena poput Samsunga, Mercedesa, Applea. Glagoljica mi je poslužila kao inspiracija za doktorat pri stvaranju novog bar koda, na čemu su mi pomogli moji mentori (prof. Jesenka Pibernik – Grafički fakultet i Mario Osvin Pavčević – FER) da temu dovedem do kraja i doktoriram na njoj. To što je jedno slovo glagoljice moglo označavati i po osam različitih riječi poslužilo mi je u stvaranju koncepta kojeg sam uz pomoć teorije informacija uspio pretvoriti u novi bar kod.

Znam da se ovakvim projektom ne mogu baviti sam, stoga se dosta surađuje s mladim ljudima koji daju svoj doprinos, a nadam se kroz Fabula shop i Fabulu Domenu da će se sklapati nove suradnje i novi uspjesi.

Više me zanima ono što kulturna baština može biti nego ono što je bila.

5. SAMOPOZITIVNO: Odakle crpite ideje i realizirate li svaku?

Ideja ne nedostaje to je sigurno. Smatram da je kulturna baština neiscrpan izvor inspiracije, postoje strašno puno priča u tom izvoru, koje onda kombiniramo s proizvodima koje stvaramo. Ne, nismo još uspjeli realizirati svaku ideju, isključivo zato što nas je malo, pa je teško raditi i na svemu ovome što smo do sada stvorili. Sada se fokusiramo na promociju postojećih 20 proizvoda, 6 usluga i na dizajn proizvoda i usluga za klijente. A što se tiče dizajna za klijente kroz Fabula dizajn studio svakom dizajnu pristupamo analitički, analiziramo proizvod, uslugu, dosadašnje rezultate, želje klijenta te stvaramo rješenje koje će najviše polučiti rezultate koje klijent želi, a kojima ćemo opet dizati kvalitetu klijentu i stvoriti nešto novo.

6. SAMOPOZITIVNO: Uz sve što radite stigli ste i knjigu napisati. Što nas ona podučava i kakve će čitatelje zanimati?

Knjiga naslova Učiniti svoje proizvode vidljivima predstavlja sažetak principa koja su potrebna da biste učinili svoj proizvod vidljivim. Čitatelji će kroz praktične primjere i vježbe dobiti znanje kako predstaviti proizvod ili uslugu krajnjem korisniku koristeći se vizualnim jezikom. To se čini kroz teme dizajna, brenda, identiteta i imidža. Knjiga je namijenjena poduzetnicima, onima koji žele bolje razumjeti dizajn, inovatorima, vlasnicima obrta, osobama i društvima koje posluju s turistima, dizajnerskim studijima, marketinškim agencijama, vlasnicima proizvoda, usluga, osobama koje posluju s dizajnerima, društvima u ranoj fazi razvoja te ostalima koji žele stvoriti vlastite proizvode i usluge.

7. SAMOPOZITIVNO: Osim proizvoda dajete edukativne usluge kroz radionicu pod nazivom “Učiniti svoje proizvode vidljivima” kojima se mlade ljude uči poduzetništvu te teorijskom i praktičnom znaju dizajna. Kakva su vam iskustva u radu s mladima?

Većina mladih s kojima sam se do sada susretao nema još razrađen poslovni plan, strategiju. Naravno ima iznimaka. Imaju jako puno dobrih ideja, ali često uz nedostatak discipline i vlastitog uloženog vremena i truda ta ideja ne doživi svoj najbolji oblik. Ako vjerujete u svoju ideju, iako vam svi govore da nećete uspjeti i ulažete jako puno svojih vlastitih resursa da se ona realizira, eksponencijalno vam se povećavaju šanse za uspjeh. Nisu svi spremni na rizik i izlazak iz komfor zone. Ponekad treba biti i tup na okolinu kada od nje ne dobivate podršku i zadržati fokus. Stoga želimo kroz projekt Fabula Croatica olakšati mladima, dati im podršku i alate kako bi napravili svoju web stranicu te im ponuditi platformu putem kojem će lakše doći do krajnjeg kupca. Mi naravno promoviramo sve te aktivnosti pa tako i shop zbog čega se nadamo da će baš proizvod mladog poduzetnika biti prepoznat i da će ga kupac poželjeti.

8. SAMOPOZITIVNO: Jedinstveni ste u Hrvatskoj po profesionalnoj izradi dizajniranih QR kodova (2D kodova, ali i 1D kodova). Vaš znanstveni rad na tu temu je objavljen u znanstvenom časopisu u Južnoj Koreji naziva KSII TRANSACTIONS ON INTERNET AND INFORMATION SYSTEMS. U kojoj mjeri se koriste kod nas QR kodovi i tko ih najčešće naručuje?

Još uvijek QR kodovi nisu zaživjeli kod nas kao što je u nekim drugim zemljama. No oni koji stvaraju mobilne aplikacije i promoviraju ih putem tradicionalnih oblika oglašavanja (city light plakata, tiskanog medija u javnom prijevozu ili POS materijala) sve ih češće koriste. Za one koji žele povezati fizički i digitalni svijet oni su još uvijek dobro rješenje, a što se tiče 1D bar kodova – oni su prisutni na svakom proizvodu tako da tu ima mnogo prostora za dizajn. No samo znanje dizajna nije dovoljno da biste mogli kvalitetno dizajnirati QR kod – potrebno je zadržati njegovu pouzdanost. Meni je trebalo pet godina i pisani doktorat da razumijem kako funkcionira sustav polinoma, standardi u tisku 2D bar kodova, proces binarizacije prilikom skeniranja i sl.

9. SAMOPOZITIVNO: Koliko je po vama kreativan posao kojim se bavite i kako se motivirate u svom poslu?

Moj konkretan posao se dijeli na operativni i na kreativni dio. Ne možete samo stvarati, morate promovirati, razgovarati, ići na sastanke, pisati ponude, fakture, plaćati račune, biti psiholog, biti primjer drugima svojim radom i sl. No to je sve dio puta koji trebate prolaziti ako želite imati firmu. Svatko tko želi uspjeti mora prodavati svoje znanje, talent i proizvode. Ne možete biti anonimni, ne možete ne htjeti prodavati.

Početak firme je bio takav da sam samo stvarao proizvode i usluge jer sam imao takav plan. I dalje imam posao dizajnera, ali i ove prethodno napisane uloge.

10. SAMOPOZITIVNO: Može li se Hrvatska i hrvatski turizam više brendirati kroz pismo glagoljicu i kako?

Ne, ne bih želio svesti identitet jedne zemlje kroz njezino pismo, ali niti samo kroz kvadrate ili pleter. Mislim da je hrvatski identitet kompleksan i treba sve promovirati, jer bogatstvo hrvatske kulture te njezina raznolikost čini posebnost koju je tek potrebno adekvatno oblikovati kako bi donijelo ploda. Mislim da postoje vrijednosti koje su zapostavljene, ali je prethodno u iste potrebno uložiti novac i vrijeme te naravno pronaći tržište za isto.

Glagoljica je po meni važna, ali nikako presudna, priče su te koje hrvatska treba ispričati kroz različite proizvode, usluge, manifestacije, knjige, filmove te ih izvoziti u druge zemlje. Dugoročno jedino to ima smisla, Hrvatska je premalo tržište.

11. SAMOPOZITIVNO: Za kraj nas uvjerite zašto je dobro imati personalizirani dizajnirani QR kod za proizvode i usluge i recite nam gdje vidite svoju tvrtku u budućnosti?

Ako imate neki fizički tiskani materijal i želja vam je da korisnici naprave neku akciju na vašoj stranici ili vašem dućanu, npr. obave kupnju, zašto im ne biste dali popust ako skeniraju QR kod (kojeg mogu dobiti samo njegovim skeniranjem). Ja bih prvi bio u redu, ako me proizvod/usluga zanima. Zar vi ne bi? A prodavač može točno znati koliko je korisnika došlo u njegov dućan nakon što je vidio plakat. Ili da dođem na kavu i ne moram tražiti konobara da mi kaže naziv WiFi mreže i šifru (ne daju je svi na računima). Jedan klik i spojen sam. Po meni su to dobri razlozi zašto bi trebalo imati QR kodove te korisnicima svakako mogu poboljšati iskustvo kupnje, boravka ili nečeg drugog. Naravno korisnik sve to treba moći razumjeti iz samog QR koda (koju će vrstu sadržaja dobiti – da ga ne skenira uzalud) i da razumije poruku prije njegovog skeniranja.

Ne bih želio raditi projekcije, radimo, stvaramo i vidjet ćemo gdje će nas to dovesti. Želja nam je zaposliti još mladih ljudi koji vjeruju da se promocijom kulturne baštine kroz proizvode i usluge mogu učiniti veliki koraci. Planove imamo, ako se ne ostvare zvučat će neozbiljno, a ako se ostvare…onda znači da smo marljivo radili.

SAMOPOZITIVNO: Hvala 🙂

Photos Filip Cvitić

https://www.google.hr/search?q=Filip+Cvitić&client=opera&hs=nSW&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwis1ITt36DYAhVNalAKHe57DcgQsAQIRg&biw=1745&bih=855

Dr. sc. Filip Cvitić - Učiniti glagoljicu vidljivom

http://www.casopiskvaka.com.hr/2017/12/dr-sc-filip-cvitic-uciniti-glagoljicu.html
687
Kategorije: Razgovor
Developed by LELOO. All rights reserved.