Autor: mr.Filip Matošić
Datum objave: 27.10.2011
Share
Komentari:


Fitnes u adolescentnoj dobi

medijske ponude adolescentima

                         Fitnes u adolescentnoj dobi

 

Kako današnji adolescenti pripadaju internetu kao mediju iz kojega vuku saznanja, o njima interesantnim stvarima, nije čudno kako se „hvataju“ onoga što je na tom mediju najzastupljenije. Svaka fizička aktivnost je dobra, barem nas tako uče. Što i jest činjenica, pod uvjetom, da se za tu fizičku aktivnost sukladno svojem tijelu kvalitetno pripremimo. Svaki pojedinac ima sebi svojstven rast i razvoj kostiju, zglobova, hrskavica, tetiva, ligamenata , mišića i glave. Svako tijelo zahtijeva drugačiji način zagrijavanja, a poslije vježbanja način rastezanja ili opuštanja mišića te dovođenja psihe u smiraj, kako bi mogao bez dodatnih „naboja“ vratiti se svakodnevici.

Fitnes, kao nadopuna sportu u kojemu je, mlado biće u naponu razvoja svoje tijelo očvrsnuo u smislu zglobova, tetiva, ligamenata i psihe, dobro je došao. No kao bazični sport može stvoriti neke manjkavosti. Svaki sport uz razvoj mišića ima funkciju razvijanja motoričkih sposobnosti, okretnosti i snalaženju u prostoru. U fitnes centru, vježbe koje se prakticiraju nisu osmišljene na način da u istome trenutku, od glave traže da pomiče veći broj mišića. Vježbe su jednolične,monotone bez velikih zahtjeva u kojima tijelo ne mora funkcionirati kao cjelina u prostoru. No kada se adolescent, koji je izgradi svoju mišićnu masu, bez prethodnog upoznavanja sa svojim tijelom nađe na atletskoj stazi, mišići mogu dati snagu pokretu no da li će je tetive zglobovi i psiha znati prepoznati ili će popustiti pred prevelikom snagom za koju nisu spremni. Jednaki efekt možemo dobiti u socijalnoj skupini u kojoj se adolescent kreće, tijekom svojega dana. Primjerice ako je svoje tijelo razvio do razine tijela tinejđera, a psihom pripada dobi adolescenta, kako u konfliktnoj situaciji odreagirati? Na sebe nesvjesno privlači pozornost svojim izgledom, dok psihom nije dovoljno razvijen kako bi tinejđeru objasnio što, kako i zašto je uistinu on, te kako nema namjere dokazivati svoju snagu, nego jednostavno želi postići određene rezultate za koje smatra da su dobri. Mišići koji su se razvili bez shvaćanja glave, adolescenta dovode u zabludu, svjestan je svojih mišića ali ne zna što njima može. 

Praktična kombinacija sporta i fitnesa u adolescentnoj dobi dovodi do pravih rezultata. Za primjer koji je po mnogočemu, moglo bi se reći, idealan jest kombinacija plivanja i fitnesa za adolescente. U vodi svaki se adolescent osjeća „kao kod kuće“, svoj početak života započinje u vodi, a osim toga voda je medij u kojemu nema mogućnosti za povrede, naprotiv, omogućava kostima, zglobovima, hrskavicama i tetivama da se bez velikih opterećenja razviju i očvrsnu, što je potrebno za razvoj mišića. Nakon plivanja fitnes, nakon fitnesa plivanje, u plivanju se razgiba u fitnesu ojača dok naknadnim plivanjem izbaci sav stres i napetost iz psihe i mišića.                              

1172
Kategorije: Sportovi
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.