Autor: admin
Datum objave: 19.03.2017
Share


Foyer HNK Ciklus koncerata nedjeljom 26. ožujka 2017. u 11.00 sati

Alisios camerata, u sastavu Vlatka Peljhan na violini, Davorin Brozić na klarinetu i Mia Elezović uz klavir.

Ciklus koncerata nedjeljom

http://www.hnk.hr/predstave/ciklus-koncerata-nedjeljom/

Foyer HNK


U nedjelju, 26. ožujka 2017. u 11.00 sati, Ciklus koncerata nedjeljom nastavlja se nastupom glazbenoga ansambla Alisios camerata, u sastavu Vlatka Peljhan na violini, Davorin Brozić na klarinetu i Mia Elezović uz klavir.


Ciklus je zamišljen kao zajednički projekt Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Udruge hrvatskih trombonista i tubista Busina, a održava je jedanputa mjesečno nedjeljom u foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.


Program koncerta 26. ožujka 2017. u 11.00 sati


Igor Stravinski Priča o vojniku

Darius Milhaud Suita

Alexander Arutiunian Suita za trio



ALISIOS CAMERATA

Svirajući u raznim kombinacijama i ugošćujući u ansamblu svoje kolege instrumentaliste i pjevače Alisios camerata s jednakim veseljem i znatiželjom pristupa literaturi izvorno pisanoj za Messiaen ansambl kao i djelima koja sami adaptiraju. Odmah su prepoznati  i od  publike i od kritike, a privukli su pozornost i hrvatskih skladatelja svih generacija, koji su za njih pišu ili su napisali glazbena djela. Uz nastupe u Hrvatskoj, sastav je s velikim uspjehom gostovao u Austriji, na Cipru i u Japanu. Njihova izvedba Quatraina I. Torua Takemitsua uz Zagrebačku filharmoniju, na međunarodnome festivalu suvremene glazbe 2015., zagrebačkome  Muzičkom biennaleu, bila je ujedno prva izvedba toga djela u Hrvatskoj. Godine 2014. na Danima hrvatske glazbe u Opatiji praizveli su glazbena skladatelja srednje i mlađe generacije (Olja Jelaska, Ivan Josip Skender, Mladen Tarbuk, Viktorija Čop, Davor Bobić) pisana upravo za njih. U posljednjih 25 godina u Hrvatskoj nisu nastajala glazbena djela za ovakav sastav, ali od pojave Alisiosa nastalo ih je već nekoliko, što svjedoči o velikom zanimanju koje ovaj specifičan ansambl pobuđuje.



Davorin Brozić, svoju usmjerenost prema komornoj glazbi  ostvaruje u nekoliko vidova. Izvodeći djela klasičnoga repertoara nastupa s komornim sastavima u domovini i inozemstvu; sudjelovao je na Festivalu Carl Orff u Italiji i Heidelberger Frühling u Njemačkoj, a s moskovskim kvartetom Dominant održao je četiri koncerta u sklopu njihove hrvatske turneje. Na nekoliko posljednjih zagrebačkih Muzičkih biennalea nastupao je s kvartetom Berlinske filharmonije, i kao solist uz ansambl Zeitfluss iz Graza. Za diskografsku kuću Cantus snimio je nosač zvuka pod nazivom Spiritual Ruždjak s komornim djelima. Suosnivač je i realizator Festivala komorne glazbe Diapason u Hrvatskome glazbenom zavodu. Davorin Brozić je solo-klarinetist Orkestra Opere zagrebačkoga Hrvatskoga narodnog kazališta i docent na Muzičkoj akademiji. Nakon završenoga studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, usavršavao se na klarinetu u New Yorku i Genevi, a kao dirigent u Sieni i Milanu.



Vlatka Peljhan, koncertna je majstorica Orkestra Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i profesorica komorne glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Na Visokoj školi za glazbu i ples u Rotterdamu stekla je magisterij violine i viole. Solistički je nastupala uz vodeće hrvatske orkestre. Pobjednica je Međunarodnoga violinističkog natjecanja Alfredo e Vanda  Marcosig u Italiji. Kao članica Zagrebačkog klavirskog trija osvojila je niz nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu te gostovala na međunarodnim festivalima komorne glazbe diljem Europe te u Izraelu. Bila je članica japanskoga Pacific Music Festival Orchestra, kanadskoga Symphony Orchestra Academy of the Pacific, Rotterdamskoga komornoga orkestra, Amsterdamskoga simfonijskog orkestra, Zagrebačkih solista i Simfonijskoga orkestra veronske Arene.



Mia Elezović, diplomirala je glasovir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Zvjezdane Bašić te na Hochschule für Musik u Frankfurtu u klasi Herberta Seidela. Magistrirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i u newyorškoj  Manhattan School of Music u programu Contemporary Performance. Surađivala je s brojnim orkestrima i komornim sastavima diljem Europe, Amerike te u Japanu. Kao pedagoginja djeluje na brojnim inozemnim glazbenim učilištima, od 2010. predaje na Conservatoire Royal de Liège u Belgiji, a od 2016. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

549
Kategorije: Glazba
Developed by LELOO. All rights reserved.