Autor: redakcija
Datum objave: 05.01.2012
Share
Komentari:


Foyer HNK

Ukrajinska pjesma

Foyer Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, bit će u nedjelju, 15. siječnja 2012. u 11,00 sati, scenom četvrtiog koncerta popularnog ciklusa Nedjeljne matineje uz kavu, pod nazivom  U k r a j I n s k a   p j e s m a.

Inventivno izabran i složen umjetnički program, predstavit će zagrebačkoj publici umjetnice, Nataša Antoniazzo, mezzosopran  i Ljudmila Šumarova, glasovir .

 

 

Nataša pl. Antoniazzo, mezzosopran

 

Hrvatska operna pjevačica,studirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Nakon studija dobija stipendiju grada Salzburga i odlazi na Međunarodnu ljetnu glazbenu akademiju u klasu renomirane operne pjevačice Grace Bumbry i prof. Jonathana Morrisa. Nastavlja usavršavanje u Švicarskoj kod J. Morrisa i proslavljene hrvatske mezzosopranistice, akademkinje Ruže Pospiš-Baldani, u Zagrebu.

Uz niz opernih i oratorijskih nastupa na svjetskim festivalima,koncertnim podijima i kazališnim scenama u Hrvatskoj, redovito priređuje i solističke recitale u Njemačkoj, Švicarskoj i Španjolskoj,a osobitim elanom pronosi djela iz opusa vokalne lirike hrvatskih autora diljem europskog glazbenoga prostora.

Umjetnica snima i programe za radijske kuće, primjerice za Berlinski radio, Radio Lausanne, te Hrvatski radio, a od 2007. sudjeluje kao solist u opernim predstavama zagrebačkog HNK.Pet godina je članicom HDGU u Zagrebu;2006. sudjelovala u osnivanju Trija Elcaan, kojega tvore Radovan Cavallin, klarinet i Mia Elezović, glasovir. Skladba D. Bukvića, Lux aeterna, u izvedbi Nataše Antoniazzo, uvrštena je u film Sorrow, Liliane Resnick, koji je predtavljen na nizu filmskih festivala u svijetu.

Internacionalni profesionalni operni debut ostvaruje 2000. godine na velikoj pozornici Arene, Ljetnog opernog festivala u Avenches-u, Švicarska, ulogom Sacerdotesse iz opere Aida, G. Verdija ,zatim slijede koncerti podiji,i nastup - alt solo iz " Petite Messe Solennelle " G. Rossinija, s Radijskim orkestrom  i zborom iz Lausanne, te alt solo iz Vesper op. 37, S. Rahmanjinova, uz Humboldt Universitaet Chor iz Berlina, kojom ostvaruje turneju po Njemačkoj.

Godine 2002. debitira u Berlinu na muzejskom ljetu, Open-Air, ulogom Ursule u operi Beatrice i Benedict, H. Berlioza.a izbor modernih skladbi uključuje kreaciju  u djelu "Povratak u budućnost", U. Greba, izvedenom u Stadtshteather Moers

U sezonama, 2007/08/09.nastupa kao solist u Operi HNK, u Zagrebu,ulogama u izvedbama  „Triptih“ G. Puccinija i „Razgovori Karmelićanki“ F.Poulenca , te predstavlja, solističkim koncertima,djela hrvatskih skladatelja, programom u Frankfurtu , zatim u Berlinu, Madridu,te Barceloni,ljeta 2009.

Za HRT Zagreb,mezzosopranisticu Natašu pl.Antoniazzo,slušamo u emisiji prvog programa HTV-a « Dobro jutro Hrvatska »; « Od portreta do portreta « Prvog programa Hrvatskog radija Zagreb - Branka Magdića ,« Nedjeljom u Operi « urednice Marije Barbieri ; Putevi hrvatske glazbe“ Ive Lovrec,…….

Umjetnica s ponosom nosi Nagradu publike glazbenog natjecanja Hrvatskog radija "Radio podij ",te Rektorsku nagradu, Sveučilišta u Zagrebu.

LJUDMILA  ŠUMAROVA,

nakon završenog studija u Ukrajini, usavršava se kod svjetskih pijanista I pedagoga

I.Rjabova I F.Nielsena.

Djeluje kao glazbena voditeljica u Državnom

kazalištu u Kievu,a uslijedila su brojna gostovanja, kao pijanistice

i čembalistice, s koncertnim programima, diljem svijeta i Europe.

Surađuje s komornim orkestrima i solistima, nastupa

kao članica zagrebačkog kazališnog Komornog orkestra i Baleta. Sada je u angažmanu glazbene voditeljice Baleta HNK u Zagrebu. 

 

UKRAJINSKA PJESMA

 

Program:

1. Huji vjetar

 lirika: I.Kotljarevski

glazbena obrada: M. Lisenko

 

2. Crne obrve

 lirika: ukrajinska narodna pjesma

glazbena obrada: F. Nadenenko

 

3. Marama

 lirika: ukrajinska narodna pjesma

glazbena obrada: A. Jedlička

 

4. Gledam nebo

 lirika: M. Petrenko

glazbena obrada: V.Zaremba

 

5. Starinska pjesma

 glasovir solo –

skladatelj: S. Ljudkevič

 

6. Oj, nesretna sam

 lirika: ukrajinska narodna pjesma

glazbena obrada: J.Phor

 

7. Ne pitaj

 lirika: B.Lepskij

glazbena obrada: L. Revutskij

 

8. Crne oči

 lirika: T. Ševčenko

glazbena obrada: D.Bonkovskij

 

9. Kišica,kišica

 lirika: ukrajinska narodna pjesma

glazbena obrada: M.Lisinsko

 

10. Pjesma

 glasovir solo –

skladatelj: L.Revuckij

 

11. Večernja zora

 lirika: T. Ševčenko

glazbena obrada: V. Umanec

 

12. Večer na dvoru

 lirika: ukrajinska narodna pjesma

glazbena obrada: I. Vilinska

 

13. Ima li na svijetu mladenki

 lirika: ukrajinska narodna pjesma

glazbena obrada: LJ.Ržeskaja

 

14. Kakva mjesečeva noć

 lirika: M. Starickij

glazbena obrada: I.Vilinskaja

 

15. Reci mi istinu

 lirika: narodna ukrajinska pjesma

glazbena obrada: R. Fenix

 

16. Zašto nisi došao

 lirika: ukrajinska narodna pjesma

glazbena obrada: O.Čišek

1244
Kategorije: Glazba
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.