Autor: admin
Datum objave: 06.04.2013
Share
Komentari:


FRANÇOIS-MARIE AROUET VOLTAIRE

CANDIDE

FRANÇOIS-MARIE AROUET VOLTAIRE:

CANDIDE

http://sjedi5.hr/content/335-candide-francois-marie-arouet-voltaire

francuska književnost

http://proleksis.lzmk.hr/54537/  

KNJIŽEVNOST I KAZALIŠTE

Premijera u Gavelli: Okrutnost, glupost i licemjerje s lakoćom su preskočili stoljeća

Objavljeno od Kultura  dana Ožujak 29, 2013  u Kultura, Teatar

http://tacno.net/kultura/premijera-u-gavelli-okrutnost-glupost-i-licemjerje-s-lakocom-su-preskocili-stoljeca/  

Premijera kazališne predstave Candide ili Optimizam po Volterovom romanu, u režiji Krešimira Dolenčića, biti će izvedena u petak, 5. travnja, u 19,30 sati u zagrebačkom kazalištu Gavella. Riječ je o posljednjoj ovosezonskoj premijeri kazališta u Frankopanskoj u čijoj produkciji učestvuje brojni glumački ansambl i stalna autorska ekipa koju predvode Krešimir Dolenčić i Dubravko Mihanović.

 

Priča o Candideu i njegovom (ne)snalaženju u okrutnom svijetu iskušava čuvenu Leibnizova parolu kako je ovo ”najbolji od svih mogućih svjetova”. Volterov junak, pomalo nalik na biografske crtice francuskoga pisca, pokušava pronaći svoj najbolji svijet što tematski danas može biti vrlo aktualno. ,,Ljudi, a s njima i vremena, se – i Voltaire je jedan od dokaza – ne mijenjaju u svojoj biti. Candide ili Optimizam, stoga nema problema s vremenskom distancom, jer okrutnost, glupost i licemjerje s lakoćom su preskočili stoljeća i ukotvili se u sadašnjosti. ‘Prosvijetliti ljude, razjasniti stvari, osloboditi duh nepotrebnih stega i braniti pravo čovjeka na vlastito mišljenje.’, što je francuski spisatelj i mislitelj pokušao činiti svojim bestsellerom (samo za autorova života roman je izišao više od četrdeset puta) u 18. stoljeću, jednako ima smisla činiti i danas’’, stoji u najavi predstave.

Komad se može čitati i kao svojevrsna filozofska rasprava pa autori predstave ističu da je pred nama svojevrsni bastard filozofske rasprave, satirične rugalice i pikarske avanture, gdje se ne štedi nikoga, a ponajmanje državne i crkvene autoritete. Je li optimizam uopće moguć kao vjerodostojan pogled na život, pita sebe i nas Voltaire, ili je posrijedi naivna zabluda, u kojoj “netko strastveno tvrdi da je sve dobro, iako mu ide zlo?

 

,, Ljudska je priroda nepostojana i prevrtljiva, tvrdi Voltaire, stalna nam je tek potreba da preživimo i spoznamo, a put kojim ćemo se kretati sve je, samo ne pravocrtan. Zalažući se za slobodu i snošljivost, svestrani francuski književnik posebno se oštro obrušavao na sve dogme i fanatizme, crkvi nimalo bezazleno poručujući: “Smrvite bestidnicu!”… Takav sadržaj u slučaju Candidea ili Optimizma prati i eklektičnost forme, gdje nevjerojatne scene izviru jedna iz druge, nerijetko ne mareći ni za kakva jedinstva, zbog čega je o kazališnosti ovoga teksta suvišno govoriti.’’

Enes Vejzović igra naslovnu ulogu. Uz njega nastupaju i Nataša Janjić Lokas, Duško Valentić, Jelena Miholjević, Siniša Ružić, Franjo Dijak, Janko Rakoš, Ankica Dobrić, Mirjana Majurec, Đorđe Kukuljica i Barbara Nola. Dramatizaciju i adaptaciju, uz Dolenčića, potpisuje još i Dubravko Mihanović, scenografkinja i kostimografkinja je Valentina Crnković, a glazbu je skladao Willem Miličević.

1048
Kategorije: Kazalište
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.