Autor: mr.sc.VLADIMIR PRISTER
Datum objave: 30.11.2012
Share
Komentari:


Franjo Hanaman, izumitelj žarulje s volframovom niti

Franjo se nakon raspada Austro-Ugarske vraća u domovinu i mnogo, vrijedno radi

                     

U Parku velikana hrvatskog prirodoslovlja

i tehnike, u dvorištu zagrebačkog Tehničkog

muzeja nalazi se i postav spomenika naših velikana.

To su redom:   Faust Vrančić

                        Ivan Krstitelj Rabljanin

                        Ruđer Bošković

                        Oton Kučera

                        Ferdinand Kovačević

                        David Schwarz

                        Franjo Hanaman i

                        Slavoljub Penkala

 

 Među navedenim slavnim imenima nalazimo ime Franje Hanamana (Drinovci, 30. lipanj 1878.,  - Zagreb, 23. siječanj 1941.), čovjeka koji je u povijesti tehnike zabilježen kao jedan od dvojice izumitelja metalne niti  za električnu žarulju (uz dr. Aleksandera Justa, Bremen, 12.4.1874. - Budimpešta, 30.svibanj 1937.). Patentirana je davne 1903.godine. I dok smo danas suočeni s mnogim inovacijama na području rasvjetne tehnike, pojava Hanamanove žarulje s volframovom niti, predstavljala je pravu prekretnicu u pogledu pouzdanosti i trajnosti. Dotadašnje su električne žarulje koristile ugljenu nit i bile mnogo manje trajne. Nekoliko godina nakon izuma (1909./1910.) za vrijeme boravka u SAD tvrtka General Electric Co. otkupljuje ovaj njegov patent. 

            Nakon završetka osnovnog školovanja, Franjo Hanaman od 1895. studira u Beču na Tehničkoj visokoj škloli na Kemijskom odjelu i 1899. diplomira s odličnim ocjenama. Iz veoma zanimljivog životopisa Franje Hanamana, vidi se da je nakon kraćeg rada u domovini, bio primljen kao asistent kod svog profesora Vortmana na katedri analitičke kemije. Stjecajem okolnosti, drugi asistent profesora Vortmana bio je upravo mladi Aleksander Just! Njihova zajednička želja bila je da se poboljša rad električne žarulje koja je tada koristila  nepouzdanu ugljenu nit. Nakon brojnih su pokusa zaključili da volfram po njihovim mišljenjima – najbolje zadovoljava. Naime, svi do tada korišteni materijali nisu davali dovoljno dobre rezultate! A nije ih bilo malo:  karbonizirani pamuk, karton, svila, magnezijev oksid, pločica kaolina ili npr.osmij. Ipak su najbolje rezultate uspjeli dobiti Hanaman i Just koristeći volfram! Osim toga, oni su uspjeli patentirati način dobivanja žarne niti debljine 0,02 milimetra! Bila je to onovijeka tehnološka pobjeda jer su nove žarulje koje su imale spomenutu nit mogle svijetliti 400 sati!

                Kao što to obično biva, iako je vrijednost Hanamanova i Justova patenta prepoznata, novčana nagrada uvijek teško i presporo ide! Ipak, u Budimpešti je Hanamanu uspjelo nagovoriti poduzetnike na početak uspješne serijske proizvodnje. Hanaman i Just su uspjeli i dan-danas u Budimpešti postoji tvornica Tungsram koja je koristila njihov patent proizvodnje. Tada je patent bio registriran u trinaest zemalja!  

            Franjo Hanaman se nakon raspada Austro-Ugarske monarhije vraća u domovinu i mnogo i vrijedno radi. Dolazi u Zagreb i osniva nove tvrtke. Primjerice, bio je član uprave Jugoslavenske industrije ulja i boja iz koje su kasnije nastale naše poznate tvornice Chromos i Zvijezda.

            F. Hanaman bio je rektor Tehničke visoke škole u Zagrebu, a uz njegovu svesrdnu brigu i nastojanja ova visoka škola 31. kolovoza 1926. prerasta u Tehnički fakultet, dok je Hanaman  imenovan prodekanom za nastavu. On je uveo predmet Metalurgija i Anorganska kemijska tehnologija i predavao ga sve do smrti. Povrh toga, 1939. godine osnovao je Odsjek za rudarstvo i metalurgiju na Tehničkom fakultetu.

            Franjo Hanaman koji se pročuo kao odličan praktičar i vrsni pedagog umire naglo 23. siječnja 1941. godine zbog komplikacija nakon operacije žuči.      

               

           

 

                            

 

1862
Kategorije: Zanimljivosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.