Autor: admin
Datum objave: 10.10.2019
Share


Franjo Kuharić

stota obljetnica rodjenja

Franjo Kuharić

https://hr.wikiquote.org/wiki/Franjo_Kuharić

Franjo Kuharić (Pribić, 15. travnja 1919. - Zagreb, 11. ožujka 2002.), hrvatski kardinal, počasni akademik HAZU-a

Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu! Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače, čuvat ću je. Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegova! Ako je ubio moga oca, brata, sestru, ja neću vratiti istom mjerom nego ću poštovati život njegova oca, brata, sina, sestre!" (propovijed u Petrinji na blagdan sv. Lovre, 1991.)

"Kad se planine gledaju iz daljine ne vidi se sve bogatstvo njihove ljepote. Ali kad se uđe u njih onda se vidi sva različitost vidika očituju se vrhunci, vide se doline, i otkriva se bogatstvo planinskih vijenaca. Slično se događa i s Božjim čovjekom. Ako ga gledamo iz daljine bilo, vremenske, bilo prostorne, ne doživljavamo bogatstvo njegove duše. Ali kad se uđe u otajstvo duše, otkriva se bogatstvo milosti." (propovijed prigodom 50. obljetnice smrti sluge Božjega Ivana Merza, Zagreb, Katedrala 25. studenog 1978.)

"Bog je apsolutna sigurnost. Isus Krist je najčistije svjetlo i tko za njim ide ne luta u tminama. Za njega se svjedoči sigurnošću vjere i dosljednošću života." (Glasilo Postulature - Ivan Merz, God. I., br. 2, rujan 1973., str. 3)

"Volja Božja to je veličina čovjeka, ljepota čovjeka. Volja Božja je sloboda čovjeka. I kada zaista prihvati ljepotu Božju i živi je, postaje duhovni div. Ako slijedi svoju samovolju, postaje zarobljenik samog sebe i patuljak." (Govor na svečanoj akademiji prigodom proslave 50. obljetnice smrti Ivana Merza, Velika dvorana Nadbiskupske Klasične gimnazije, u Zagrebu, 26. studenog 1978.)

"Premda su službe različite, odgovornosti su podijeljene; ali gdje god se nalazi jedan krštenik, tu se nalazi Crkva, a cijela Crkva u svoj svojoj cjelini i u svim svojim dijelovima jest opet sakrament određene prisutnosti djelovanja spasiteljske ljubavi samoga Isusa Krista. Tako u određenom smislu možemo reći gdje se nalazi član Crkve, tu se nalazi Krist. Tu djeluje Krist. On tu živi, on tu ljubi, on je tu svjetlost...Bilo to u tvornici, bilo to na katedrali, bilo to u rudniku, u školi, na ulici, u laboratoriju, svuda je razlivena Crkva sa svojim otajstvima gdje je prisutan krštenik." (propovijed na koncelebriranom misnom slavlju u dvorani uz Baziliku Isusova u Zagrebu, 15. prosinca 1979.)

"Da bi se dogodio dolazak Božji u biće čovjeka, potrebno je da se u čovjeku dogodi ljubav, ljubav Božje Riječi. Potrebno je da čovjek uskladi svoju volju s voljom Božjom, da shvati istinu Božju i istinu o čovjeku, da shvati kako svoj smisao ima samo u Bogu; a da bi došao do te spoznaje mora se u njemu dogoditi obraćenje." (govor na proslavi dana Ivana Merza u Bazilici Srca Isusova 10. svibnja 1982. za vrijeme koncelebrirane svete mise.)

"Stoga duhovni život nije neka filozofija, nego je duhovni život zajedništvo u vlastitom biću sa samim Bogom. Duhovni život je uzdignuće pameti, srca, savjesti u svjetlo Božje. I Duh Sveti prosvjetljuje, Duh Sveti jača, Duh Sveti oduševljava i tako Duh Sveti učvršćuje u čovjeku Kraljevstvo Božje." (propovijed na svetoj Misi prigodom proslave 65. obljetnice smrti Sluge Božjega Ivana Merza 10. svibnja 1993. u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu)

"Liturgija je zaista izvor i središte života Crkve. Stoga je Crkva u liturgiju sabrala svu svoju pobožnost i izražava je mnogostrukim nadahnućima ljepote i dostojanstva. Arhitektura, slikarstvo, skulptura, glazba u liturgiji crpi svoja najuzvišenija nadahnuća i izraze." (Predgovor za disertaciju Ivana Merza, Zagreb, 14. rujna 1996.)

"U ovom vremenu Europa proživljava duboku krizu na misaonom i moralnom planu. Uzrok te krize su razna filozofska i ideološka mišljenja i tumačenja samoga čovjeka koja odbacuju punu istinu o čovjeku koju crpimo samo iz vjere u Božju riječ. Vrijednosti koje ostvaruju čovjekov život u punini i cjelovitosti njegova bića i smisla, imaju svoj nepresušivi izvor u Objavi Božjoj koju nam Crkva neumorno predaje i tumači." (poruka sudionicima simpozija o Ivanu Merzu u Parizu 1996.)

"Svetost je mladost u svakoj dobi života jer je to neprolaznost Božje prisutnosti u duši dovijeka." (Glasilo Postulature Ivan Merz, br. 1-2, 1998., str. 5)

kardinal franjo kuharić photos

https://www.google.com/search?hs=7dU&sxsrf=ACYBGNTpAwC3fu7vhN7g_uC3uGhFnPBMOA:1570686976972&q=kardinal+franjo+kuharić+citati&tbm=isch&source=univ&client=opera&sa=X&ved=2ahUKEwiG_sL6gJHlAhWmy6YKHXTSD-EQsAR6BAgJEAE&biw=1880&bih=934

202
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.