Autor: mr.sc.Ante Dulčić
Datum objave: 28.07.2019
Share


Franjo Šanjek

akademik Franjo Šanjek,Poljana Biškupečka, 1. travnja 1939. - Zagreb, 27. srpnja 2019.

Franjo Šanjek

https://hr.wikipedia.org/wiki/Franjo_Šanjek


O. dr. Franjo Šanjek (Poljana Biškupečka1. travnja 1939. - Zagreb, 27. srpnja 2019.), hrvatski povjesničarteologrimokatolički prezbiterredovnik dominikanac.

Franjo Šanjek rođen je u Poljani (Varaždin), diplomirao 1962. godine u Dubrovniku, magistrirao teološke znanosti u Zagrebu 1966. godine, i pomoćne povijesne znanosti u Vatikanu 1968. godine. Doktorirao je na Sorbonni (Pariz) 1971. godine.

Od 1971. godine profesor je crkvene povijesti, metodologije i pomoćnih povijesnih znanosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Također je profesor srednjovjekovne povijesti i pomoćnih povijesnih znanosti na Hrvatskim studijima od 1994. godine. Predavač je na poslijediplomskome studiju iz sociologije od 1996., i pedagodije od 1998. godine, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Predsjednik je Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti (1992.-1999.) i Nacionalnog odbora za komparativnu crkvenu povijest (1995.). Jedan je od utemeljitelja i glavni urednik časopisa Croatica christiana periodica. Član je uredničkog odbora časopisa Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine u Zagrebu, Starine HAZU (Zagreb) i Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU (Zadar). Član je Područnog vijeća za humanističke znanosti (1994.), Matične komisije za filozofiju i teologiju (1999.) i Povjerenstva za dodjelu godišnje nagrade. Predaje kao gostujući profesor na sveučilištima u Fribourgu (Švicarska) i Ottawi (Kanada).

Za redovnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabran je 30. siječnja 1997. godine.

Sudjelovao je na više znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu. Suradnik je enciklopedijskih i leksičkih izdanja u Hrvatskoj, Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj i Poljskoj.

U znanstveno-istraživačkom radu usmjeren je na proučavanje europskog i hrvatskog srednjovjekovlja: religiozno-socijalni pokreti od 12. do 15. stoljeća; Hrvati na Pariškom i europskim sveučilištima; Hrvati u europskoj znanosti (radovi i studije o Hermanu Dalmatinu, Augustinu Kažotiću, Ivanu Stojkoviću, Andriji Jamometiću, Martinu Zadraninu itd.); Hrvati i ljudska prava (Vinko Paletin); stoljetne veze Hrvata s Apostolskom Stolicom; Hrvati i povijesna znanost (Matija Vlačić Ilirik, Antun Vramec, Mavro Orbini) itd. Posebno polje njegova istraživanja predstavlja Crkva bosanska, o kojoj je napisao više knjiga i članaka.


akademik Franjo Šanjek

http://info.hazu.hr/hr/clanovi_akademije/osobne_stranice/franjo_sanjek/franjo_sanjek_biografija/


photos

https://www.google.com/search?hs=CYX&q=Franjo+Šanjek&tbm=isch&source=univ&client=opera&sa=X&ved=2ahUKEwj027DKr9jjAhXus4sKHWKwCgoQsAR6BAgJEAE&biw=1880&bih=938


Javno predavanje akademik Franjo Šanjek

https://www.youtube.com/watch?v=nLRq569fiEw

559
Kategorije: Fenomeni
Developed by LELOO. All rights reserved.