Autor: admin
Datum objave: 26.06.2014
Share
Komentari:


Frankopanske ljetne večeri

od 25. lipnja do 25. srpnja,Ogulin

Frankopanske ljetne večeri

Ljetni, multikulturalni festival u Ogulinu

Pod nazivom Frankopanske ljetne večeri krije se ljetni, multikulturalni festival koji se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Ogulin a pod pokrovioteljstvom grada Ogulina održava u gradu podno Kleka.

Unatrag 5 godina, od 25. lipnja do 25. srpnja, Ogulin je u znaku festivala koji pučantvu ogulinskog kraja, ali i njihovim gostima, mjesec dana omogućuje da uživaju u koncertima klasične, klapske, zborske, folklorne i zabavne glazbe, kazališnim predstavama, performansima, izložbama i plesnim izvedbama umjetnika iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva.


OGULIN

NEDJELJA,29.LIPNJA,2014.u 20 h

Konferencijska dvorana POU Ogulin

KONCERTNA VEČER


TRIO

FLAUTA –KLARINET–GLASOVIR


IVANA ZAHIROVIĆ, flauta

DOMAGOJ PAVLOVIĆ, klarinet

MIA ELEZOVIĆ, glasovir


ROMANTIČNA MODERNA

djela hrvatskih i stranih skladatelja, za flutu, klarinet i glasovir


1.Dmitri Šostakovič (1906-1975): Četiri valcera za flautu, klarinet i glasovir

2.Krsto Odak (1888-1965): Sonata za flautu i glasovir op.41

Allegro moderato-Andantino-Allegro con spirito

3.Claude Debussy (1862-1918): Preludij za popodne jednog fauna za flautu, klarinet i glasovir

4.Olja Jelaska (1967): Miris cedra libanonskog za klarinet I glasovir

5.Camille Saint-Saens (1835-1921): Tarantella op. 6 za flautu, klarinet i glasovir


O PROGRAMU PODROBNIJE:

1.Četiri valcera za flautu, klarinet i klarinet, stavci su iz Šostakovičevih baletnih suita za orkestar br. 1, 2 i 97a koje je za ovaj sastav preradio Lewon Atowmjan.

2.Sonata za flautu i glasovir Krste Odaka skladana je 1946. godine i u njoj se isprepliću nekoliko stilova, koji ističu značajke Odakove glazbe-pjevnost, raznolikost glazbenih motiva, folkor i polifonija.

3.Preludij za popodne jednog fauna jedno je od najpoznatijih i najvažnijih Debussyevih orkestralnih djela u kojem važnu ulogu ima solo-dionica flaute. Praizvedeno je prije 120 godina i smatra se prekretnicom u povijesti glazbe odnosno početkom moderne glazbe. 

4.Miris cedra libanonskog za klarinet i klavir, odaje ton skladbe vezan uz određene starozavjetne motive, pa su i glazbeni motivi u duhu nekih arhaičnih idioma. Skladba je nastala vrlo brzo, 'u jednom dahu' te je poput  treptaja jednog prolaznog raspoloženja. Skladateljica Olja Jelaska je ove godine i  za ovu skladbu nagrađena godišnjom Nagradom Vladimir Nazor, za djela praizvedena u 2013.godini.

5.Saint-Saensova Tarantella, jedno je od njegovih ranijih  djela koje oponaša talijanski narodni ples tarantelu, koja se odlikuje virtuoznošću, živahnošću, šarmom i smislom za humor.  

 


Ivana Zahirović rođena je u Sisku. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekla je na Glazbenoj školi u Sisku i Zagrebu. Sa 16 godine primljena je kao najmlađa studentica u klasu prof. Irene Grafenauer na Univerzitet “Mozarteum” u Salzburgu gdje je diplomirala 1996. i magistrirala 1998.godine, da bi se nakon toga  usavršala u klasi prof. Michaela Koflera u Salzburgu te kod prof. Marie Goldschmidt u Zürichu. Tamo je 2003. diplomirala pedagoški smjer i baroknu flautu. 1997. je postala članicom Orchesterakademie u Orkestru Opere u Zürichu, a 1999. do 2000. bila je i članicom prestižnog Simfonijskog orkestra „Mozarteum“ u Salzburgu. Nakon toga slijedi angažman u Simfonijskom orkestru Biel, a od 2003. do 2004. je članica Minhenskih simfoničara. Tamo redovito djeluje u nekoliko ansambala i orkestara, među ostalim u Orkestru Bavarske nacionalne opere i Minhenskom Radijskom Orkestru. Pobijedila je na nekoliko međunarodnih natjecanja, među ostalim „Lions Club International“ i AUDI Mozart 2008 u Italiji. Dobitnica je i nagrada “Myrna Brown” i “Alexandar & Buono International Flute Competition” što joj je omogućilo nastup u prestižnom Carnegiu Hallu u New Yorku. U organizaciji  „Villa Musica“ ostvarila je brojne koncerte sa međunarodno poznatim glazbenicima.  Nastupala je  sa Zagrebačkom filharmonijom, Hrvatskim komornim orkestrom, Zagrebačkim solistima, Orkestrom Haydn di Bolzano e Trento, Cameratom Muenchen, Orkestrom da camera di Caserta.  Snimila je dva solo-albuma: „Ständchen“ i “Hrvatska glazba za flautu.   Nastupi u Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Rumunjskoj, Austriji,  Južnoj Americi i SAD-u.



Klarinetist Domagoj Pavlović rođen je u Bjelovaru, diplomirao i magistrirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u razredu Josipa Tonžetića. Usavršavao se je na majstorskim tečajevima kod svjetski znanih Guya Deplusa (Francuska) i Michaela Edwardsa (SAD) te sudjelovao na seminarima iz komorne glazbe, radeći s Rudolfom Leopoldom (Austrija) i Matthiasom Maurerom (Švicarska). Upravo komorna glazba zauzima bitno mjesto u njegovom umjetničkom stvaralaštvu, bio je članom više različitih sastava (puhački i glasovirski trio, klarinetski kvartet, puhački oktet), a sada je član Zagrebačkog puhačkog trija i Dua Clarp (uz harfisticu Mirjanu Krišković). Surađuje sa ansamblima poput Gudačkog kvarteta Porin,  Zagrebačkog kvarteta, ansambla Fronesis, a u posljednje se vrijeme bavi redakturom i snimanjem djela hrvatskih skladatelja za klarinet. Bavi se i pedagoškim radom, profesor je na međunarodnoj ljetnoj školi Bisyoc (Engleska, Velika Britanija) te Ljetnoj školi Kaštela. Od 2002. godine solist je Simfonijskoga orkestra HRT-a.



Rođena u Zagrebu, Mia Elezović je  započela akademsko glazbeno obrazovanje kao 1. u rangu ukupno upisanih studenta zagrebačke Muzičke akademije, pa je tom razinom uzlazno krenula i diplomirala u navršenoj 19. godini ,1995.,u klasi Prof. Zvjezdane Bašić, kod koje je kasnije i magistrirala. Školovanje i programe usavršavanja je nastavila u Beču, Frankfurtu, Tokyu, New Yorku, a solističke programe, koncerte s orkestrima i izbore glazbenih programa za komorne sastave, kao i programe za glas i glasovir, njeguje u brojnim središtima europskoga prostora, kao i u SAD  i Japanu.

Od travnja 2005. podučava na glasovirskom Odjelu Kyoto University for Music and Art, od 2007. je u New Yorku, gdje se specijalizirala za suvremenu glazbu u programu Manhattan School of Music. Od 2010. Je docentica u studijskom programu komorne glazbe na Kraljevskom konzervatoriju u Liege-u, Belgija.

966
Kategorije: Glazba
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.