Autor: Maja Bezjak
Datum objave: 15.04.2012
Share
Komentari:


Gdje je nestao čovjek

Maksim Gorki

               GDJE  JE  NESTAO  ČOVJEK

 

 

Još prije stotinu godina, u vremena revolucionarnih promjena koje su harale svijetom potaknute borbom za ljudska prava i pravedniji društveni poredak u nadirućem kapitalizmu, zavodljivi zov socijalističkih boraca uzbibao je sve društvene slojeve.Pokrenuo je ne samo radničke mase, već i velik dio građanstva, čvrsto vjerujući da je svaki čovjek neponovljiva vrijednost kojoj treba dati ravnopravno mjesto ne samo u stvaranju već i u razdiobi i uživanju materjalnih i duhovnih dobara  čovječanstva!

Pisac Maksim Gorki je napisao:

 

                    Čovjek,..kako to zvuči gordo!

 

Da kojim slučajem slavni sovjetski pisac živi u današnja vremena,nakon svih ratova i revolucija, bitaka za demokraciju,kulturnih revolucija, sindikalnih borbi i milijuna života žrtvovanih za ideje boljeg i pravednijeg života čovječanstva, koje svakodnevno doživljavaju poraze, da li bi imao hrabrosti napisati da je čovjek poražen, a jedini životni cilj postao je kapital i moć kojom suvereno vlada svijetom!

Poražen je svatko od nas, djece dvadesetog stoljeća, svjedoka užasa ratova i poraća, svih tih ideoloških bitaka za „bolje sutra“, za „svijetlu budućnost“ raznoraznih utopija, a svrha svega toga bila je bitka za vlast i prevlast nad tuđim teritorijima prirodnih i energetskih bogatstava kugle zemaljske.Koncentracija moći u rukama omanje grupe vlasnika svjetskog kapitala, koja se tajno sastaje, koja danas stvara novi svjetski poredak, t.z.globalizacijom potire granice država, autohtonost i kulturne vrijednosti većine zemalja, namećući svima svoja strogo kontrolirana pravila igre, zavodeći ljudske mase sirenskim zovom o visokom životnom standardu na kartice i bankarske kredite, dok ih sve većom nezaposlenošću ne pretvara u orobljenu ljudsku bijedu, a čitave zemlje dovodi u dužničko ropstvo. Toj „moćnoj gomilici“ je sasvim svejedno hoće li poumirati od gladi i bolesti milijuni djece u nerazvijenim zemljama,hoće li dobrobit naučnih dostignuća ikada doprinijeti boljitku života čitavog čovječanstva što bi konačno u dvadeset prvom stoljeću trebao biti rezultat dugotrajne borbe vizionara sretnije budućnosti čovjeka..                                                                         Gdje je nestao na ljestvici današnjih vrijednosti čovjek kao duhovno biće, čovjek  umjetnik, znanstvenik i stvaratelj grandioznih djela kroz povijest kulture čovječanstva? Gdje se u ovoj utrci za materijalnim posjedovanjem izgubio onaj mali čovjek, onaj običan građanin koji panično traži posao da bi preživio, onaj mladi čovjek na početku života, a već uronjen u beznađe stvarnosti.

       Nije li u tom mračnom scenariju ključ sve većeg nasilja, pljački, ubojstava, kriminala, korupcije, alkoholizma i narkomanije, prostitucije i rasprodaje svega onog što je još do nedavno bilo okosnica ljudskog morala?

 

          Pojam Čovjek više ne zvuči gordo! On je postao nezamjetljiva jedinka izgubljena u masi milijarda ljudi, strojeva radilica, jeftine radne snage ili još više onih besposlenih, koji bježe u ovom globalnom svijetu iz jedne zemlje u drugu, s kontineneta na kontinent, tražeći svoju jednostavnu ljudsku sreću, pravo na ostvarenje svog  malog životnog sna..   

 

 

 

Maja Bezjak

 

1433
Kategorije: Kolumna
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.