Autor: admin
Datum objave: 17.05.2018
Share


GIOVANNI CAVALLIN

rođen 1932. godine u Sarajevu-umro 09.05.2018.u Zagrebu

GIOVANNI CAVALLIN

https://klarinetknjige.wordpress.com/2013/08/12/giovanni-cavallin/

GIOVANNI CAVALLIN je rođen 1932. godine u Sarajevu. Gimnaziju i osnovno glazbeno obrazovanje završio je u Banja Luci. U Zagrebu, 1952. godine upisao je Filozofski fakultet i srednju glazbenu školu, a 1957. godine je apsolvirao na Filozofskom fakultetu, te se upisao na Muzičku akademiju u Zagrebu kao prvi student klarineta u klasi profesora Josipa Nochte.

Tu je 1962. godine diplomirao na Muzičkoj akademiji s odličnim uspjehom priredivši cjelovečernji koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Dvije godine kasnije polaže stručni ispit s temom „Klarinet kao koncertni instrument“ i postaje profesor.

Kao dobitnik stipendije francuske vlade, od 1965. do 1966. godine, studira na Conservatoire National Superieur de Musique kod profesora Ulysse Delécluse-a, a usavršava se u Nici kod profesora Jacques Lancelota.

Očevim stopama krenula su i njegova dva sina: Radovan, koji radi kao solo klarinetist u Las Palmasu, Grand Canaria i drugi sin, Lucijan, završio je srednje obrazovanje klarineta u G. Š. V. Lisinski u Zagrebu.

Od 1958. godine do danas, Giovanni Cavallin radi kao profesor klarineta i komorne  glazbe u Muzičkoj školi Pavao Markovac.

Izdavačka djelatnost

Giovanni Cavallin je napisao vrijednu knjigu za mlade klarinetiste, 50 dnevnih vježbi za klarinet.

Na njegovu inicijativu vrsni skladatelji, kao što su T. Vidošević, M. Miletić, A. Marković i A. Klobučar, su napisali kvartete za klarinet, koje je objedinio i publicirao  u svom albumu „4 kvarteta za 4 klarineta“, da bi 1998. godine to izdanje dopunio kvartetima  E. Cosetta i M. Paara, te ga reizdao pod nazivom „Šest kvarteta za četiri klarineta in B“.

Pedagoški rad

Cavallinovi učenici na republičkim i saveznim natjecanjima osvojili su 55 nagrada (19 prvih, 25 drugih i 11 trećih), osvojili su tri puta  I.nagradu na natjecanjima komerne glazbe učenika i studenata  glazbe  u Republici Hrvatskoj.

Nastupi

Od početka studija nastupao je kao solo - klarinetist. Kao instrumentalni izvođač, je svirao djela hrvatskih autora, koja je izveo 107 puta, od čega  je 16 praizvedbi.

Nastupao je uz Orkestar RTZ, Zagrebački komerni orkestar, Sarajevsku filharmoniju, Dubrovački orkestar, Orkestar HGZ-a, Orkestar Muzičke akademije, a bio je i solo Es-klarinetist i klarinetist Zagrebačke filharmonije, Orkestra RTZ i Zagrebačke opere. Deset godina bio je član ansambla za suvremenu  glazbu  ACEZANTEZ .

Od prosinca 1991. do  lipnja  1992. godine svira u novonastalom Orkestru hrvatske vojske. Član je Hrvatskog društva  skladatelja, te Počasni član HDK, Hrvatskog društva klarinetista.

Nagrade i priznanja

Republička nagrada „4 zlatnika“ za postignute uspjehe i unapredenje u osnovnoškolskom obrazovanju.

Nagrada za životno djelo Hrvatskog društva  glazbenih i baletnih pedagoga.

Osnivač je i 15-godišnji voditelj  puhačkog orkestra G. Š. P. Markovac, koji prerasta u veliki puhački orkestar  glazbenih  škola Zagreba, a rezultat rada su tri prve nagrade na natjecanjima .

Zvanje profesora mentora dodijeljeno mu je 1993. godine.

Sudjelovao  je u izradi planova i programa za puhačke instrumente, propozicije za  natjecanja glazbenih škola Hrvatske.

Bio je i član republičkog ocjenjivačkog žirija na  natjecanjima  glazbenih škola.

PORUKA ISKUSNOG PEDAGOGA :

GIOVANNI-CAVALLIN -

TALENTIRANIM   UČENICIMA NISU POTREBNE GODINE STAROSTI, NISU POTREBNI RAZREDI, OCJENE I ZADANI PROGRAMI – NJIMA SU POTREBNI DOBRI UČITELJI I PUSTITI IH DA SVIRAJU!!!

Giovanni Cavallin

708
Kategorije: Glazba
Developed by LELOO. All rights reserved.