Autor: admin
Datum objave: 05.07.2014
Share
Komentari:


Glumac sa čemernim osmehom

Bogata monografija o Bori Todoroviću, dobitniku nagrade Dobričin prsten

Glumac sa čemernim osmehom

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:226535-Glumac-sa-cemernim-osmehom

Bogata monografija o Bori Todoroviću, dobitniku nagrade "Dobričin prsten". Neodoljiv šarmer osobenog dara najšireg spektra, nastavio je da "vuče" celoga života, dajući svemu što je radio neponovljivu boju

"Kako taj Bora vuče!" rekao nam je na času glume profesor Milenko, inače škrt na pohvalama, vrativši se sa probe kultne predstave "Arsenik i stare čipke", koju je režirao u starom Ateljeu 212, u zgradi "Borbe". Profesor Maričić rekao, a Petar Kralj zapisao u sećanjima objavljenim nedavno u monografiji o Bori Todoroviću.

Neodoljiv šarmer osobenog dara najšireg spektra, nastavio je da "vuče" celoga života, dajući svemu što je radio neponovljivu boju. A neke replike, baš zato što ih je on izgovorio, ostale su upamćene i reprodukovane... Kruna njegove karijere, nagrada "Dobričin prsten" za životno delo, bila je podsticaj za ovu bogatu monografiju, čiji je autor teatrolog Dragana Bošković.

- Bezobrazan, šarmantan, naivno lukav, scenski hrabar, dokumentarno uverljiv - precizno i nadahnuto zapaža Jelisaveta Sablić. - Veoma voljen glumac. Nikad niko ljut na njega. Ume sa ljudima, i sa snimateljima, i garderoberima, ali bogami, i sa direktorima... Danas ima puno mladih glumaca koji odlično igraju likove sa asfalta, ali niko kao Bora! Možda ga je samo sustigao sin, divni glumac Srđan Todorović.

O zajedničkom "glumačkom genu" Bore Todorovića i Mire Stupice, brata i sestre, svedoči Jovan Ćirilov, uočavajući da oboje imaju duha, kako u životu tako i na sceni. I još nešto:

- Kao i većina glumaca njegove generacije u Ateljeu 212, Bora ne glorifikuje glumu kao takvu na neoromantičan način. On ne smatra da je prosvetitelj masa, kako se to mislilo u JDP, već je, po Zoranovoj formuli "izvođač glumačkih radova"...

Reditelj Paolo Mađeli bio je toliko ljut na našeg štosera, kada je uprkos saznanju da ovaj ne podnosi ljubičastu boju (smatrao da je baksuzna u pozorištu) došao na probu baš u ljubičastom, da ga je pojurio uz povik "Bora, ubicu te!" i - ugrizao. Ipak, kaže Mađeli:

- Bora je svojim humorom - prodornim, strogim, samokritičnim do bola - za mene bio najbolji učitelj... Imao sam priliku da radim sa stotinama glumaca, a malo ih je ostalo urezano u mom sećanju i u srcu. Boru Todorovića baš tu nosim i često mi se javi u mislima. Svaki put kad pred sobom imam nemoguće uloge, on izviri negde u mojoj glavi sa onim svojim čemernim osmehom.

Drugi rediteljski vuk, Dejan Mijač, ističe da Boru kao glumca krasi osobina koju on naročito voli i uvažava kod njegovih kolega - a to je minimalizam.

- On u principu nikada ne želi da potencira nešto, nekakav gest u govoru ili radnji. On uvek želi da to što uradi na sceni izgleda kao da je spontano, kao da je jednostavno došlo do tog trenutka. Spojeno sa njegovim prirodnim šarmom, to daje neverovatne efekte.

Zbog mnogo čega, nimalo nam nije teško da poverujemo Dragani Bošković, autoru monografije, da se nikad nije našla pred težim zadatkom. I ne samo zato što je autor u pisanju "knjige o velikima, uvek na početku, uvek usamljen u tumaranju u provincijskom mraku kulture, koja se mnogo više divi drugima nego sebi i u kojoj je svako preko plota bolji, vredniji, zanimljiviji i dragoceniji".

- Treba razmisliti o tome, predajući čitaocima ove knjige jednu veliku, autentičnu, pa i neponovljivu umetnost koju nam Bora Todorović daruje sve ove godine, čineći nas originalnim, umetnički vrednim, zanimljivim i sebi i drugima. Tim redom - zaključuje Dragana Bošković.

photos

https://www.google.hr/search?q=bora+todorović&client=opera&hs=2a9&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=0yK4U87NL-niywPPnYD4Bg&ved=0CBoQsAQ&biw=1024&bih=660

Bora Todorović

http://sh.wikipedia.org/wiki/Bora_Todorović

Bora Todorović (5.11.1930.) je poznati srpski filmski i pozorišni glumac. Rođen je u učiteljskoj porodici i u Beogradu 5. novembra, 1930. godine. Pošto je odustao o d studija mašinstva, studirao je glumu u klasi zajedno sa Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem, Markom Todorovićem kod profesora Joze Laurenčića.

Brat je slavne Mire Stupice i otac je glumca Srđana Todorovića i glumice Dane Todorović.

Bora Todorović u komi nakon moždanog udara

http://www.vecernji.hr/zvijezde/boro-todorovic-u-komi-nakon-mozdanog-udara-948731

Beogradski Blic doznaje kako je Todorović nedavno operirao slijepo crijevo i za vrijeme oporavka, nakon nekoliko dana požalio se na bolove i pozlilo mu je

Popularni beogradsku gumac Bora Todorović (84) kojega poznaje i hrvatska filmska publika po brojnim ulogama u srpskim filmovima, u komi je od jučer, javljaju mediji u Srbiji. Beogradski Blic doznaje kako je Todorović nedavno operirao slijepo crijevo i za vrijeme oporavka, nakon nekoliko dana požalio se na bolove i pozlilo mu je.

On je na Kliničkom bolničkom centru u Beogardu operiran, a liječnici su utvrdili da je imao moždani udar i, kako je novinare izvjestio izvor iz ove bolnice, Todorović se tijekom jučerašnjeg dana nije budio iz kome. Prije dvije godine Todorović se prestao baviti glumom jer mu je, kako je objasnio, dodijala, a "neki lijepi život prolazi kraj mene".

Bora Todorović je inače brat glumice Mire Stupice, supruge velikog režisera Bojana Stupice koji su dio umjetničkog  života proveli u Zagrebu pa je Todorović od 1957. do 1961. bio član Hrvatskog narodnog kazališta. Hrvatska publika ga pamti po ulogama u filmovima "Maratonci trče počasni krug" i "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana, "Dom za vješanje" Emira Kusturice, "Profesionalac" i "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića. Zbog neslaganja s Miloševićevim režimom, dio života 90-tih proveo je izvan Srbije. (mf)

Nedostaje mi gluma, ali ne žalim

http://mondo.rs/a628598/Zabava/Film/Bora-Todorovic-Nedostaje-mi-gluma-ali-ne-zalim.html

Balkan Ekspres 1 / Domaci film I. od II. Deo

http://www.dailymotion.com/video/xu005d_balkan-ekspres-1-domaci-film-i-od-ii-deo_shortfilms

Balkan Ekspres 1 / Domaci film II. od II. Deo

http://www.dailymotion.com/video/xu00b7_balkan-ekspres-1-domaci-film-ii-od-ii-deo_shortfilms  

Balkanski spijun - ceo film

http://www.youtube.com/watch?v=KPIhI2xUIg4

961
Kategorije: Kazalište
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.