Autor: admin
Datum objave: 03.05.2020
Share


Goldstein: Milanović je pokazao čvrstinu, ‘Za dom spremni’ je ustaški pozdrav

Vedrana Rudan: Ne bojim se korone BOJIM SE FAŠIZMA koji ide uz koronu i koji će nakon nje ostati u ime zaštite zdravlja nacije

Goldstein: Milanović je pokazao čvrstinu, ‘Za dom spremni’ je ustaški pozdrav

https://www.index.hr/vijesti/clanak/goldstein-milanovic-je-pokazao-cvrstinu-za-dom-spremni-je-ustaski-pozdrav/2179983.aspx

U Okučanima je prvi put u događaju koji organizira državni protokol netko upleo taj pozdrav, iako i na majici. A obilježavala se akcija u kojoj HOS-ovci uopće nisu sudjelovali jer su bili rasformirani četiri godine ranije. Skandalozno i sramotno", kazao je Goldstein za portal Slobodna Bosna.

Dodao je da je vlast u Hrvatskoj oklijevanjem, kolebanjem i strahom od donošenja jasnih odluka samo ojačala ekstremiste koje se naprosto na jednoj točki mora zaustaviti. Ocijenio je kako je sadašnji hrvatski predsjednik odabrao suočiti se s tim problemom, da je izabrao dobru metodu i da će to vrijeme pokazati.

Kazao je kako relativizacija zločina zapravo ne čudi kada se zna da je riječ o rezultatu kontinuirane kvazipovijesne indoktrinacije u kojoj nedvojbeni ratni zločinci postaju nacionalnim herojima. Pritom je naveo primjere iz BiH, odnosno činjenice da po takvim ustaškim i četničkim ratnim zločincima nazive imaju ulice u Mostaru i Banjoj Luci.

"Danas je vrijeme relativiziranja svega i svačega. Zemlja je za mnoge zapravo ravna ploča, svijet je nastao prije 6000 godina, cijepljenje izaziva autizam, 5G mreža pogoduje širenju pandemije, itd. Kad vam to postanu istine koje vas vode kroz život, onda se nemojte pitati zašto vam u tom i takvom životu ide loše", zaključio je Goldstein.Vedrana Rudan: Ne bojim se korone BOJIM SE FAŠIZMA koji ide uz koronu i koji će nakon nje ostati u ime zaštite zdravlja nacije

Hitler je po drugi put među nama. A borci za slobodu čuče usrani iza zaključanih vrata.

https://www.blic.rs/kultura/vesti/vedrana-rudan-ne-bojim-se-korone-bojim-se-fasizma-koji-ide-uz-koronu-i-koji-ce-nakon/lb7bdm6

Da me ubijete, ne znam odgovor, je li za Hrvate i Srbe opasnija korona ili su to ipak naši i vaši političari, kaže čuvena književnica Vedrana Rudan.

- Prvi maj ću provesti doma. Muž i ja smo u našu karantenu pozvali prijatelje, pa ćemo zajedno karantenisati uz hobotnicu ispod peke, vino, kolače, pjesmu. Nećemo držati distancu, nećemo nositi maske. I ne, nećemo govoriti o koroni. Sjetit ćemo se naše zajedničke mračne prošlosti u kojoj između ljubavnika nije stajao štit od pleksiglasa. Srećom, u Hrvatskoj ne postoji policijski čas, pa nas nitko neće rastjerati. Neće nas rastjerati ni zato, to sam zaboravila reći, što ćemo biti zaključani. Sigurna sam da ćemo ići tako daleko da će se neki od nas držati za ruke. Jebeš život bez ljubavi, jebeš život na distancu.

Šta danas znači Praznik rada, gde su i ko su danas radnici?

- Gdje su danas radnici? Tko su danas radnici? Radnici su oni koji za sitne pare okolo dostavljaju hranu, radnici su oni koji rade u skladištima Amazona, radnici su oni koji svetkom i petkom bulje u ekrane svojih kompjutera i mobitela, radnici su oni koji rade u trgovinama poštujući sulude naredbe kojekakvih belosvetskih "stožera", radnici su loše plaćeni liječnici, medicinske sestre i čistačice, učiteljice. Radnici su svi oni koji nešto rade na određeno vrijeme za neodređenu sitnu lovu. Danas su radnici ljudi koje od smrti dijeli jedna mjesečna plata. Radnici su zemaljsko roblje, radnici su sužnji koje mori glad, ali više nikad neće ustati.

Virus korona je neizbežna tema. Šta nam je doneo, šta odneo....?

 Korona je nama zapadnjacima pokazala da možemo biti jednako krhki kao tamo neki Sirijci, Afganistanci, Afrikanci, Iračani, Libijci… Tko bi nabrojio sva ta tamnokožna bića koja su u našoj percepciji nešto manje vrijedno od nas bijelih Evropljana ili još svjetlijih Amera. Crni Ameri, to znamo, nisu vrijedni spomena. Oni čokoladni tamo daleko ginuli su u ratovima koje smo im mi izvezli, umiru u milijunima od egzotičnih ili manje egzotičnih bolesti, gladi, prljavštine, beznađa. Nije nas bilo briga i još uvijek nas nije briga. A onda je prema Evropi i Americi krenula korona i pomogla nam da spoznamo tko smo. Zaista, kako jednom reče pjesnik A.B. Šimić, hodamo maleni ispod zvijezda. Mrtvaci se bacaju u jame iskopane u njujorškim parkovima, toalet-papir je u Njujorku mislena imenica, Evropa iza zaključanih vrata osluškuje koronu, preko ekrana prati kako broj mrtvaca raste. Svjetska zdravstvena organizacija koja bi nam morala dati neke odgovore nije više svjetska. Njome vladaju neki Bil i njegova žena Belinda. Iz nje se izvukla Amerika, u nju je uskočila Kina. Pa ipak, ni Bil ni Kina ni Belinda ne daju nam odgovor na pitanje svih pitanja: zašto je korona zaključala Njujork, Pariz, London, Rim, Moskvu, a zaobišla Peking i Šangaj?! Negdje sam pročitala da se Njujorku dogodila katastrofa jer je tamo mnogo zaraženih Kineza slavilo svoju novu godinu. Zašto baš nijedan Kinez nije slavio kinesku novu godinu ni u Pekingu ni u Šangaju? Alo, Bil? Alo, Melinda? Alo, Kina? Ima li pilota u avionu?

Šta će biti posle?

- Što će biti posle korone? Ne pratite medije? Posle korone bit će još gora korona. U vrijeme iduće korone vlasnik Amazona i njemu slični više neće zarađivati milijun dolara na minutu nego dva. Sitni koronaši, ima nas oko devet milijardi, zarađivat će umjesto deset centi pet. Nakon iduće korone cent. Nakon iduće… Pričat će tko preživi, ako bude imao vremena za priču. Novi svjetski poredak teško da će robovima ostaviti vremena za pričanje priča.

A kako Vi provodite vreme u doba korone?

- Ja sam privilegirana. Imamo kuću, vrt i mačku. Živimo bez ikakvih ovozemaljskih briga osim što smo užasnuti fašizmom koji ruši i naša ulazna vrata. Ne slušamo što govori naš stožer, to je štab koji brine za naše zdravlje, ne gledamo televiziju, ne pjevamo na balkonu da bismo slavili naše liječnike. Hvala bogu u Hrvatskoj nikome nije palo na pamet da nam dijeli hrvatske zastave koje bi nam protiv korone mogle pomoći onoliko koliko luk (češnjak) pomaže u ratu protiv vraga. Muž i ja gladimo mačku, čitamo knjige i glumimo da živimo u vremenu bez štabova, epidemiologa koji svaki dan nešto drugo govore i vizionara koji su sigurni da ćemo ostatak života provesti svatko u svom kavezu jer izlazak ubija. I bliski susreti sa ljudima ubijaju. I smijeh ubija. Jedino korona ne ubija, ako si oprezan, ako ne živiš.

Vaša autobiografija "Ples oko sunca" izlazi u Poljskoj i Austriji… Kako tamošnja publika reaguje na vaša dela, predstave rađene po vašim romanima….?

- Ne razmišljam o tome kako bilo tko reaguje na mene ili moja djela. Nikad nisam razmišljala što drugi o meni misle ili govore. Jebe mi se za druge, pišem za sebe. Život, pravi život je iza mene, i iza mnogih drugih, možda oni to ne znaju, tako da pokušavam uživati u trenutku. Sretna sam kad je sunčan dan, kad vidim pčelu na cvijetu u mom vrtu, kad mi muž skuha kavu, kad zajedno slušamo muziku iz prohujalih, mračnih vremena. Meni je dobro i mome mužu je dobro jer nemamo nikakvih problema biti sa samima sobom i jedno s drugim. I što je bitno, ne bojimo se korone.

Bojimo se fašizma koji uz nju ide i koji će nakon nje ostati u ime zaštite zdravlja Nacije. Hitler je po drugi put među nama. A borci za slobodu čuče usrani iza zaključanih vrata.

Vaš osvrt na srpsku i hrvatsku političku scenu i odnose?

- Blažena korona. Ne znam koliko će to dugo trajati, ali četnici i ustaše se već neko vrijeme ne izvlače iz grobova. Ne pratim medije, pa ne znam jesu li Hrvatima (čitaj: hrvatskim političarima) Srbi još uvijek najveći neprijatelji ili smo otkrili neke nove. Doduše, čujem kako će uskoro sve biti „opuštenije“. Naše će crkve, hvala Bogu dragome, ovcama širom otvoriti vrata, pastiri neće trebati nositi ni maske ni vizire, ovce će Bog čuvati, zato se u crkvi neće morati maskirati. Baš sam glupa, kao da bi bilo kojoj ovci mogla pomoći maska da je zaštiti od činjenice da je ovca. To mi daje nadu. Otvorene crkve! Jupiiiiiiiii! Eto teme! Je li Stepinac svetac ili zločinac? Da me ubijete, ne znam odgovor, je li za Hrvate i Srbe opasnija korona ili su to ipak naši i vaši političari.

Kog je žanra sve ovo što nam se dešava?

- Mi smo u porniću. Jebu nas bez prava na orgazam


Svijet se naoružava kao nikad u zadnjih 30 godina, evo zašto

https://www.index.hr/vijesti/clanak/svijet-se-naoruzava-kao-nikad-u-zadnjih-30-godina-evo-zasto/2179280.aspx


GLOBALNI troškovi za vojsku bili su 1917 bilijuna dolara 2019., što je 3,6% više nego 2018. i čak 7,2% više nego 2010. Zapravo, vojni izdaci lani su bili na najvišoj razini od 1988. do danas, prema izvješću Instituta za istraživanje međunarodnog mira u Stockholmu (SIPRI).

Taj je skok posebno zabrinjavajuć jer je dio višegodišnjeg trenda. Globalni vojni izdaci kontinuirano su padali u godinama nakon svjetske financijske krize 2008., ali od 2015. do danas ponovno kontinuirano rastu, da bi se sada vratili na razinu s kraja Hladnog rata.

No činjenica da je rast prošle godine bio najviši u posljednjih 10 godina sugerira da se naoružavanje dodatno ubrzalo. 

Trendovi globalnog ulaganja u vojsku u posljednjih 30 godina mogu se podijeliti u četiri faze, objasnio je istraživač SIPRI-ja Nan Tian. Izdvajanja su nakon kolapsa komunističkog bloka, predvođenog Sovjetskim Savezom, kroz čitave devedesete bila u padu, što Tian opisuje kao "period mirovne dividende", odnosno pozitivnih posljedica okončanja Hladnog rata.75
Kategorije: Zanimljivosti
Developed by LELOO. All rights reserved.