Autor: Dr.sc.Mirna Floegel Mršić
Datum objave: 25.04.2014
Share
Komentari:


Gospodarska mudrost zaboravljenih gospodara

napredno i samoodrživo gospodarstvo temelji se na provjerenom iskustvu i odgovornosti

Muzej baštinjene kulture u svetokriškom dvorcu svojim postavom čuva spomen na povijesne velikane koji su nakanom i djelom dosljedno i kreativno ispovijedali dobrohotnost i istinsko domoljublje. 

Usprkos neuklonjivim prijetnjama i raznorodnim nedaćama stoljećina su branili lokalne i nacionalne interese i krijepili napredak iskustvom i širinom vidika. Usprkos neuklonjivim obvezama prema bečkom dvoru bili su brižni gospodari na svojim imanjima i u suradnji s pukom njegovali kulturu življenja koja je održavala i unapredivala gospodarstvo. Bilo je to moguće razumnom podjelom posla pri čemu su žene preuzimale odgovornost za organizaciju lokalnih poslova, dok su muževi bili usmjereni na obranu od neprijatelja i zaštitu nacionalnih interesa u komunikaciji s dvorom. U to doba svima je bilo znano da "žena drži tri ugla kuće". Samo u zimsko doba organizarali bi se balovi na kojima su se stvarala nova poznanstva, uživalo u glazbi, plesu i čavrljanju i tada su dame svih dobi bile odjenute u raskošne krinoline.

 

Znanje je bilo temelj gospodarskog opstanka i napretka

život na imanjima trebalo je mudro planirati, rasporediti ljude i svekoliku proizvodnju da bude dovoljno plodova i vina, stoke, ribe i peradi za opskrbu žitelja i tržnica, da bude dovoljno zanatlija i pomagača za sve vrste poslova na imanjima, da bude svekolikih alata za obradu polja i vinograda, za sječu i obradu drva, za gradnju i izradu svakodnevnih potrebština, da bude dovoljno konja za vuču i prijevoz, dovoljno kočija, štala, žitnica i podruma, zdenaca i ledenica.

Trebalo je biti vrlo sposoban i organiziran gospodar da se uz sve staleške obveze i državne poslove osigura potreban prihod za gradnju i opremaanje dvoraca,  za uređenje perivoja i ribnjaka, za održavanje sakralnih objekata i upravnih gradskih palača, za školovanje brojnih nasljednika.

Odgojem se prenosilo generacijama skupljano iskustvo, stjecalo se potrebno komunikacijsko, kulturno, političko, pravno i praktično znanje, razvijale su se razne vještine i potencijali, učilo se odgovorno gospodariti, poštovati naslijeđeno i vlastitim doprinosom obogaćivati baštinjeno.

Za vodenje dobrog gospodarstva redovito se tiskala poučna literatura. U obiteljskoj biblioteci danas izloženoj u dvorskom muzeju nalaze se gospodarski priručnici iz prve polovine 18. stoljeća. Osim brojnih savjeta priručnici poučavaju kako kvantitativnom analizom sjetve i uroda provjeriti isplativost sadnje pojedinih žitarica. Premda tiskani u Leipzigu te priručnike su koristili brižni gopodari u Hrvatskoj, što svjedoči o svrhovitoj povezanosti tadašnje odgovorne elite na europskom tlu. Odrastanjem na velikaškim imanjima uz društvene običaje prihvaćale su se i staleške obveze prema žiteljima na imanju, prema domovini i prema caru. Upravo kultura, sposobnost i odgovornost tih gospodara učinila ih je dostojnima državnih funkcija i društvenog ugleda, a dvorcima koje  

su izgradili dalo je smisao i sjaj - razlog da budu čuvani ne samo kao graditeljska baština nego kao spomenici kulture odgovornog življenja skrbnih graditelja i gospodara.

 

Agresivno i zarazno širenje liberalnih ideja već u 17. stoljeću prepoznato je kao prijetnja odgovornom gospodarstvu. Priljepčiva obijest zapadnih velikaša počela je zatirati brižnost. Tu pošast valjalo je spriječiti. Kao zaštitu od pritiska obijesne mode, koja se širila Europom pod utjecajem francuskog dvora i poticala velikaše da se natječu u rastrošnom i razuzdanom životu, carica Eleonora utemeljila je 1678. godine odličje Križ zvijezde (Sternkreuz Orden) uz geslo Salus et gloria (Zdravlje i slava) za uzorne velikašice koje skrbno gospodare, njeguju zdrave odnose i dobročinstva na imanjima, vode krepostan život uz skromnost i štovanje Svetog Križa. Odličje se dijelilo u Beču uz upozorenje Adel verpflichtet (Plemenitaštvo obvezuje) i izvedbu moteta koji je Haydn skladao za tu prigodu. Svetokriškim dvorcem upravljale su dvije gospodarice nagradene odličjem Križ zvijezde: Ana Marija r. Drašković i Henrieta Schlippenbach  r. Sermage. Danas su u dvorskom muzeju izložene kopije njihovih portreta, pozlaćena sadrena bista grofice Drašković  te notni zapis Haydnove skladbe pri dodjeli odličja.

Svetokriški dvorac dobio je svoj današnji oblik zaslugom grofice Ane Marije Drašković kad je nakon smrti supruga Keglevića stupila u nvi brak. Uzornim ponašanjem i razboritim poslovanjem Ana Marija je uživala osobito poštovanje među velikašima Zagreba i Beča. Ne čudi da su njezina djeca u obitelji odgojem stekla i razvila zapažene vrline i sposobnosti, o kojima piše Oršić u „Uspomenama”. Mlada kći, pjesnikinja Katarina udala se 1763. godine za baruna Franju Patačića (1738.-1776.), kojeg su današnji Varaždinci promovirali u „grofa od pinte”. Za miraz je Katarina dobila dvorac Popovec, no suprug je ubrzo nakon vjenčanja taj dvorac prodao. Katarinine pjesme i dnevnik svjedoče iskrenu ljubav supruge i neizmjernu bol majke kojoj je sudbina otela sedmero od osmero rodene djece. Odraslu dob doživjela samo kći Eleonora, udana za Bartola Patačića, Eleonora je majčin kanconjer predala stricu biskupu Adamu. Duhovno ozračje obitelji u kojoj je Eleonora odgojena nazire se i iz činjenice da je utemeljila zakladu za pomoć siromašnima i predsjedala udrugom «Varaždinska dobročinstva složnost». U dva navrata Eleonora je poduprla akciju svog ujaka dr. Josipa Sermagea u prikupljanju knjižnog fonda za Sveučilišnu knjižnicu, prvo darom od 648 naslova (906 svezaka, 1818. god.), a zatim posmrtnom ostavštinom 784 naslova (1778 svezaka, 1834. god.) obiteljske biblioteke.

Dominique Jurić objedinila je sjećanje na doba proslavljenih svetokriških velikašica na vitraju za najstariji dio današnjeg dvorca koji potsjeća da je za zdravlje i slavu imanja ("Salus et gloria") presudno brižno gospodarsvo, dok domoljublje čuva domovinu "Arte et marte".Nadahnut srkbnim i kreativnim stanovnicama dvorca Velimir Trnski stvorio je niz slika u spomen na graditeljicu groficu Anu Mariju Valpurgu, njezinu mladu kćerku, pjesnikinju Katarinu te supruga starije kćeri Josipe Ivana Nepomuka Sermagea, nasljednika dvorca.

Vremeplov je lutajući svetokriškim dvorcem otkrio da je povijesna uloga žena mnogo veća od one o kojoj govore profesionalni povjesničari.

 

919
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.