Autor: admin
Datum objave: 12.11.2013
Share
Komentari:


Gospodjica i Otelo na sceni ZKM-a

Na zagrebačkoj sceni ZKM, Teslina,7. bit će u utorak i srijedu, 12. i 13. studenoga...

Gospodjica i  Otelo na sceni ZKM-a

 

Na zagrebačkoj sceni ZKM, Teslina,7. bit će u utorak i srijedu, 12. i 13. studenoga 2013-u 19,30 sati izvedene predstave beogradskog  JDP-a, Gospodjica, prema djelu Ive Andrića i Otelo, iz opusa W.Shakespearea.

Ovo gostovanje je dio već stvorene tradicije u razmjeni najboljih scensko-umjetničkih ostvarenja  uglednih kazališnih kuća.

 

Ivo Andrić. Gospođica

Režija: Gorčin Stojanović

Gospođica (Rajka Radaković)

Nataša Ninković

Otac (Obren Radaković)/Rafo Konforti/Pesnik

Vojislav Brajović

Jovanka

Nataša Tapušković

Dajdža Vlado Hadži-Vasić/Ratko

Srđan Timarov

Majka (Radojka Radaković)

Jasmina Avramović

Poslovođa (Veselin - Veso Ružić)

Milan Marić

Tutor (Gazda Mihailo)

Marko Baćović

Susetka

Vesna Stanković

Karmensita

Anđelika Simić

Novinar/Advokat/Prvi pijanac

Stefan Bundalo

Detektiv/Trgovac/Drugi pijanac

Dejan Dedić

Dramaturg: Miloš Krečković, Scenograf: Gorčin Stojanović, Kostimograf: Lana Cvijanović, Scenski pokret: Miloš Paunović, Dizajn zvuka: Robert Klajn, Gorčin Stojanović, 

Podeljena, kao i Andrićev roman, na dva dela, sarajevski i beogradski, radnja predstave Gospođica Gorčina Stojanovića odigrava se u doba velikih potresa i promena na kraju devetnaestog i na početku dvadesetog veka, te u godinama koje su došle posle Prvog svetskog rata i propasti dva velika carstva. U tim okolnostima odigrava se uzbudljiva životna priča Rajke Radaković, jedne od velikih Andrićevih junakinja. Ona prikazuje sudbinu žene koja je, stalno s mukom pokušavajući da razume vremena koja se menjaju i uzburkani svet u kom se obrela, sve posvetila nastojanju da ispuni davni, teški očev zavet i tako, grozničavo štedeći i strasno stičući, čitav život provela bez ljubavi i prave radosti, otuđena i sama, sve do tragičnog kraja.

Predstava Gospođica nastala je na osnovu dramatizacije Marka Foteza, napisane 1962. godine, u vreme kada je Ivo Andrić bio predsednik Umetničkog saveta Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Kroz dva sata svoje predstave, Gorčin Stojanović vrlo fino, dramaturški tačno, ispriča cijelu priču Andrićeva romana.(…) Gospođica Jugoslovenskoga dramskog pozorišta pomalo je starinska predstava, u kojoj se osjeća nešto od duha i estetike jugoslavenskih teatarskih osamdesetih. Glavna glumica Nataša Ninković dobro je shvatila Rajkine razloge, i odigrala je Gospođicu sjajno. U tome je imala podršku svih glumaca na sceni, pogotovo Voje Brajovića i Srđana Timarova, koji su igrali više uloga, i u Rajkinoj duši suptilno i tačno vezali različite suputnike na njezinome putu u propast. (JERGOVIC.COM)

U leto 2013, predstava Gospođica sudelovala je na festivalu „Purgatorije“ u Tivtu (Crna Gora).

 

 

Vilijam Šekspir, Otelo

Režija: Miloš Lolić

Otelo

Vojin Ćetković

Jago

Nikola Đuričko

Dezdemona

Milena Živanović

Brabancio

Branislav Lečić

Dužd

Goran Daničić

Kasio

Radovan Vujović

Emilija

Dubravka Kovjanić

Bjanka

Ljiljana Međeši

Rodrigo

Nikola Rakočević

Lodoviko

Dubravko Jovanović

Montano

Stefan Bundalo

Gracijano

Dejan Dedić

Herald

Bane Jevtić

Dramaturg: Periša Perišić, Scenograf: Jasmina Holbus, Kostimograf: Maria Jelesijević, Kompozitor: Nevena Glušica, Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović, Dizajner svetla: Svetislav Calić, 

Otelo je jedna od četiri velike Šekspirove tragedije, besmrtna priča o ljubomori, strasti, zavisti i mržnji s Vojinom Ćetkovićem u ulozi Otela i Nikolom Đuričkom u ulozi Jaga – obojicom na vrhuncu i u punom sjaju svog glumačkog umeća – i u režiji Miloša Lolića, jednog od najuspešnijih i najuzbudljivijih reditelja mlađe srednje generacije.

Svoju prvu predstavu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Drugu stranu Dejana Dukovskog, Lolić je postavio 2006. godine na sceni Teatra „Bojan Stupica“. Dve godine kasnije, na istoj pozornici režirao je Sanjare Roberta Muzila, pobedničku predstavu 43. Bitefa. Posle tri sezone koje je proveo režirajući u Austriji, Sloveniji i Nemačkoj, velikih uspeha i nagrada na festivalima kao što su Borštnikovo srečanje 2011, Bayerische Theatertage 2012. i 46. Bitef, kao i glavne austrijske pozorišne nagrade „Nestroy“ za najboljeg mladog reditelja u 2012, Lolićev povratak sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta istovremeno je i njegov prvi susret s najvećim dramskim piscem svih vremena.




Gostovanje Jugoslavenskog dramskog pozorišta u ZKM-u: ‘Gospođica’ i ‘Othello’

http://film-mag.net/wp/?p=11197

Date: 10/11/2013

Author: PRESS

Categories: Kalendar,Kazališne najave,Kazalište

Tags: Gorčin Stojanović, Ivo Andrić, Jugoslavensko dramsko pozorište, kazališna goszovanja, Miloš Lolić, william shakespeare, zagrebačko kazalište mladih, zkm

GOSTOVANJE JUGOSLOVENSKOG DRAMSKOG POZORIŠTA S „GOSPOĐICOM“ I „OTHELLOM“

Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda izvest će predstave – „Gospođica“ po romanu Ive Andrića u režiji Gorčina Stojanovića te „Othello“ Williama Shakespearea redatelja Miloša Lolića i to u utorak i srijedu, 12. i 13. studenoga, u Zagrebačkom kazalištu mladih, u okviru ciklusa Europsko kazalište u ZKM-u.

 

„Gospođicu“ je prije pola stoljeća dramatizirao Marko Fotez, no ona nikada prije nije izvedena u JDP-u. To je zanimljiva kronika koja prati događanja od početka 20. stoljeća u Sarajevu do tridesetih godina u Beogradu, predstava odlično korespondira s današnjom podjelom svijeta na bogate i siromašne i s pojavom kriminalaca koji se odlično snalaze u mutnim vremenima. To je intimna priča o ženi i njezinoj bolesnoj škrtosti te totalnoj neosjetljivosti prema svijetu koji je okružuje. U predstavi glume Nataša Ninković, Vojislav Brajović, Nataša Tapušković, Srđan Timarov, Jasmina Avramović, Milan Marić, Marko Baćović, Vesna Stanković, Anđelika Simić, Stefan Bundalo i Dejan Dedić.

 

“Andrićeva Rajka Radaković objavljuje rat svakoj vrsti kretanja, pa tako i kretanju i trošenju novca. Živeći za krpež i trpež, ona želi zaustaviti vrijeme, okameniti život i oduprijeti se bilo kojem obliku davanja i razmjene. Ne samo da skriva i čuva novac, ne dajući ga nikome, osim uz zelenašku kamatu, već ne pruža nikome ni osjećaje, ni pažnju, niti suosjećanje. U strahu od trošenja koje je može odvesti u propast, provodi život u beskrupuloznom sticanju. Hladna, opora, suzdržana, neosjetljiva za ljudsku patnju, ona plamti u samo jednoj, nezasitoj strasti – u asketskoj škrtosti: strast za sticanjem novca kod nje se pretače u slast čuvanja novca. (…)“ zabilježila je o naslovnoj junakinji predstave „Gospođica“ Žaneta Đukić-Perišić.

 

O „Othellu“ je redatelj Miloš Lolić zapisao: „U osnovi Jagovih motiva mora biti ona primarna taština, ali ovdje nije riječ o osveti, pakosti, koristi, ovdje je postupak nerazumljiv, nadilazi razum. A opet, inicijalno zlo je tako sitno, skoro svakodnevno: uništiti jedan odnos. (…) Riječ je o dramskom liku koji na scenu donosi autentičnu psihološku uvrnutost, ali posebno mjesto u povijesti zaslužio je time što ledenim direktnim obraćanjem dijeli svoj zlokobni plan sa publikom. U kakvu nas zapravo poziciju Jago stavlja? Je li moguće da je publika i u Shakespearovo vrijeme ignorirala što im se Jago obraća i u šutnji čekala tužni kraj, ili su sa svih strana dobacivali: ’Sram te bilo, ostavi ih na miru’; šta ako su navijali za Jaga: ’Kolji crnca!’. Jagov susret s publikom budi odgovornost u pojedinačnom, potpuno intimnom, privatnom, osobnom apsurdu. Jer on više nije medijator,više je izaslanik, on je naš agent, direktno nas predstavlja, naš senator. Zato za Jaga ne postoji naš obrambeni četvrti zid. Mi smo ti koji su naručili vivisekciju ljubavi prije nego što je izjede kuga.“

 

U predstavi glume: Vojin Ćetković, Nikola Đuričko, Milena Živanović, Branislav Lečić, Goran Daničić, Radovan Vujović, Dubravka Kovjanić, Ljiljana Međeši, Nikola Rakočević, Dubravko Jovanović, Stefan Bundalo, Dejan Dedić i Ivan Pantović.

 

[izvor informacije Zagrebačko kazalište mladih]


943
Kategorije: Kazalište
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.