Autor: Slobodan Elezović
Datum objave: 01.10.2011
Share
Komentari:


Gost Dr.Savke Dabčević Kučar.......1970.

Prvi američki predsjednik u posjetu Zagrebu bio je 1.listopada,1970.

Gost Dr. Savke Dabčević - Kučar i tadašnje hrvatske političke elite,
Richard Nixon u Banskim dvorima, 1. listopada, 1970.

Prvi američki predsjednik koji je prije 41 godinu posjetio Zagreb

U Republici Hrvatskoj je sredinom šezdesetih godina inicijativu preuzela elitna ekipa političara, intelektualaca, na čelu s Prof. dr. sc. Savkom Dabčević - Kučar, s jasnom koncepcijom razvitka Republike Hrvatske na prirodnim, ljudskim i inim resursima, kao zalogu za novi val entuzijazmiranog napretka i samosvojnosti glede vrsta i opsega gospodarskih programa u korist razvitka i širenja socio-kulturoloških potreba i afirmacije hrvatskoga naroda i svih stanovnika moderno razvojno koncipirane Republike Hrvatske.

Prigodom posjeta Tita Japanu, tada njjačoj svjetskoj industrijskoj sili, travnja,1968. u delegaciji je Dr. Savka Dabčević - Kučar, kao erudit i analitički mislilac, ekonomist s vizijom u ime što boljih uvjeta razvitka hrvatskoga gospodarstva, kao temelja svim ostalim socijalnim vrijedostima, usmjerenim novim razinama tadašnje suvremenosti.

A kada je u jesen, 1970. prvi američki predsjednik koji je posjetio Tita, Richard Nixon, 1. listopada, popdne, prigodom posjeta Zagrebu, u Banskim dvorima, s domaćinima Dr. Savkom Dabčević - Kučar i tadašnjom političkom elitom, u zdravici rekao „Živjela Hrvatska !“ izazvao je val ponosa i tada tihog oduševljenja.

Primjer Hrvatske mogao je tada postati uzorom nadahnuća i svim ostalim Republikama, procesima nužnih razvojnih transformacija, a u korist modernizacije zemlje u duhu demokratskih težnji i novih parametara u razvitku, bližih demokratskim modelima europskoga iskustva.

Gospodja Dr. Savka Dabčević - Kučar je bila vizionarka, spremna svojom erudicijom, političkom pragmom sa stilom, i iskustvima u volumenu dnevnooperativnih poslova, u svim vitalnim smjerovima razvitka zemlje u dinamičnom kretanju i izabranom plodonosnom ritmu, pridonijeti kvalitativnim transformacijama koje će, lančanom reakcijom potaknutii i razviti sličnu koncepciju i u ostalim republikama iz sastava tadašnje Jugoslavije.

Taj proces je već bio započeo u Sloveniji i Srbiji, a ubrzano je inicirao razmišljanja i u ostalim republikama i tzv autonomnim pokrajinama
Vizija i ideje gospodje Dr. Savke Dabčević – Kučar, bile su jamstvom dijalektičke dinamike u prirodnoj transformaciji metafiziciranog sustava koji je imao sve tanju podlogu svoje tadašnje opstojnosti.
1136
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.