Autor: redakcija
Datum objave: 02.05.2012
Share
Komentari:


Harfa

Rajka Dobronić - Mazzoni

HARFA

U Zagrebu je u 89. godini, 8. svibnja, 2011. preminula Rajka Mazzoni-Dobronić, kći Antuna Dobronića (1878.−12.XII.1955.), koja je od početka bila i dobri duh “Večeri Antuna Dobronića”, ljetne manifestacije posvećene tom istaknutom hrvatskom skladatelju, melografu, publicistu, predavaču te popularizatoru glazbe, kulture i narodnih običaja, a koja se u Jelsi neprekidno održava u organizaciji Ogranka Matice hrvatske još od 1992. godine.

Rajka Mazzoni-Dobronić rođena je u Zagrebu, a završila je studij harfe na Muzičkoj akademiji u Ljubljani u klasi prof. Elene Portograndi. Svirala je u zagrebačkoj Operi i razvijala bogatu koncertnu karijeru.

Velika umjetnica i dobrotvorka nikada nije zaboravljala svoju Jelsu, pa je zajedno s autoricom postava, muzikologinjom Irom Karlović, aktivno sudjelovala u osnivanju Memorijalne zbirke “Antun Dobronić” u tome otočnome mjestu.

 

Zbirka je sada u sastavu Muzeja općine Jelsa, a nastala je darovanjem predmeta iz skladateljeve radne sobe, koji su zaštićeno kulturno dobro, te s njegove biografske izložbe, za koju su materijale posudili brojni pojedinci i ustanove. Rajka Mazzoni-Dobronić preminula je kao počasna predsjednica Udruge “Antun Dobronić” iz Jelse.

 

The Eternal Harp

A Musical and Cultural Historical Study

Autorica je nastojala prikazati pojedina razdoblja u razvitku harfe, harfiste i skladatelje a s pomoću karakterističnih detalja iz njihova života i rada, opisima suvremenika, važnim mišljenjima sačuvanim tijekom stoljeća, citatima i slično, a sve to, koliko je moguće, u najzanimljivijem obliku u želji da čitatelj izvede zaključke prema svom viđenju.

 

Harfa u hrvatskoj likovnoj baštini

Rajka Dobronić-Mazzoni

Ljepotom i zvuka i obrisa, harfa je od pamtivjeka bila trajnom inspiracijom nebrojenim stvarateljima raznih grana umjetnosti i umjetničkog obrta gotovo svih civilizacija i epoha, a ostala je i do današnjih dana. Ova knjiga donosi povijesni pregled prikaza harfe, "glazbala skitnica i kraljeva" u hrvatskoj likovnoj umjetnosti. Knjiga obuhvaća preko stotinu ilustracija prikupljenih iz raznih izvora- knjiga, slika, skulptura, pročelja zgrada na kojima je prikazana harfa, kao i ilustracija same harfe. Time ovo izuzetno djelo predstavlja vrijedan doprinos hrvatskoj kulturnoj i povijesnoj baštini.

 

Rajka Dobronić-Mazzoni je objavila četiri knjige o harfi, kojoj se u profesionalnom smislu potpuno posvetila: "Knjiga o harfi" (Liber, 1983), "Harfa u Hrvatskoj" (Hrvatsko društvo skladatelja, 1997), "Harfa" (Grafički zavod Hrvatske,1989) i "Vječna harfa : glazbeni i kulturnopovijesni pregled" (Golden marketing, 2002). Svirala je u opernom orkestru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, nastupala kao solistica te sudjelovala na brojnim skupovima posvećenim harfi te surađuje u mnogim znanstvenim časopisima.

Asonance Harfa

http://www.youtube.com/watch?v=W6ebKKaS6IE

Koncert Wiktorska Harfa

http://www.youtube.com/watch?v=Xi8JuvoIoUQ&feature=related

1570
Kategorije: Ostalo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.