Autor: admin
Datum objave: 15.01.2018
Share


HAZU KOLOKVIJ u srijedu, 24. siječnja 2018. u 14 sati u dvorani Knjižnice

XII. KOLOKVIJ prof. dr. sc. Bojan Vršnak, dipl. ing. Opservatorij Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu UTJECAJ SUNČEVE AKTIVNOSTI NA ZEMLJU

KOLOKVIJ  HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI i HRVATSKE ZAKLADE ZA ZNANOST

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatska zaklada za znanost nastavljaju s ciklusom znanstvenih predavanja kojima će se predstaviti istaknuti hrvatski znanstvenici.

Tim se kolokvijima široj znanstvenoj zajednici i svima zainteresiranima nastoje približiti zanimljive znanstvene teme i predstaviti najnoviji rezultati hrvatskih istraživačkih projekata.

Pozivamo Vas na XII. KOLOKVIJ, koji će održati prof. dr. sc. Bojan Vršnak, dipl. ing.

Opservatorij Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

UTJECAJ SUNČEVE AKTIVNOSTI NA ZEMLJU

u srijedu, 24. siječnja 2018. u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Strossmayerov trg 14, Zagreb

Uvodna riječ:

akademik Dario VRETENAR, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost

Eruptivni procesi u Sunčevoj atmosferi, tzv. koronini izbačaji i Sunčevi bljeskovi, uzrokuju dramatične  poremećaje u  Zemlji bliskom svemirskom okolišu te rezultiraju snažnim geomagnetskim olujama, ionosferskim poremećajima i promjenama toka kozmičkog zračenja. Te pojave mogu imati dalekosežne neželjene posljedice, kao što su onesposobljavanje funkcija umjetnih satelita, pogibeljni uvjeti za astronaute, raspad elektroenergetskih sustava na visokim geografskim širinama, poremećaj rada GPS sustava itd. Uviđanje važnosti utjecaja Sunčeve aktivnosti na Zemlju dovelo je do uspostave nove znanstvene discipline, tzv. „svemirske prognoze“ (eng. Space Weather), koja se bavi predviđanjima poremećaja u bliskom svemirskom okolišu.

U predavanju se opisuju najnoviji rezultati istraživanja u području svemirske prognoze, s naglaskom na pojave koje utječu na planet Zemlju kao cjelinu, a samim time i na razne tehnološko-ekonomske aspekte ljudskog djelovanja. U predavaju se razlažu i fizikalni korijeni Sunčeve aktivnosti i priroda eruptivnih procesa u Sunčevoj atmosferi.

Veselimo se Vašem dolasku! 

1206
Kategorije: Zanimljivosti
Developed by LELOO. All rights reserved.