Autor: admin
Datum objave: 07.05.2019
Share


HAZU RAZRED ZA DRUŠTVENE ZNANOSTI Kabinet za pravo, politiku i sociologiju 'Juraj Križanić'

predavanje koje će održati prof. dr. sc. Davor Rodin PRAVNO OBUZDAVANJE MOĆI, u srijedu, 15. svibnja 2019. u 12 sati u velikoj dvorani palače

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

RAZRED ZA DRUŠTVENE ZNANOSTI


Kabinet za pravo, politiku i sociologiju 'Juraj Križanić'

poziva Vas na predavanje koje će održati

prof. dr. sc. Davor Rodin


PRAVNO OBUZDAVANJE MOĆI


u srijedu, 15. svibnja 2019. u 12 sati

u velikoj dvorani palače

Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Trg N. Š. Zrinskog 11, Zagreb


Diskusiju će voditi

akademik Zvonko Posavec


Tema je predavanja  kako da se bezakonje krvne osvete i običajnog prava prevede na kolosijek pisanih zakona i proceduralne pravde pred nezavisnim, od dvora  odvojenim, sudom.


Tu zadaću analizira autor na Hamletu, kojem je povjerena povijesna uloga u ostvarenju toga zadataka. U našoj europskoj tradiciji uvijek se nanovo javljaju pojave samovoljnog vršenja pravde bez zakona, a kako je sam zakon i na njemu zasnovana pravda izložen stalnim kušnjama javnoga mnijenja i sklonostima gomile da sudi neposredno, na temelju osjećaja što je pravedno, to je Hamletu osigurana vječna aktualnost.

 

U kritičkoj analizi mnogih interpretacija Hamleta autor uporno naglašava dramatičnu razliku između pisane riječi i zakona, s jedne strane, i nepisane neposredne prakse života, s druge strane, kao odlučujućih motiva i stalne aktualnosti njegove dvojbe. 


Životna zbiljnost stalno nalaže inovativnost u rješavanju sukoba koji se uvijek iznova rađaju u njoj. To je i izvor i porijeklo Hamletove ostavštine.


Radujemo se Vašem dolasku!

419
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.