Autor: admin
Datum objave: 09.06.2017
Share


HBK

Priopćenje Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne Crkve

HBK

http://www.hbk.hr

Priopćenje Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne Crkve

Predviđeno je da će se posljednji sastanak Komisije održati u Rimu, 12. i 13. srpnja 2017. godine, na kome će se sažeti dosadašnji rad Komisije.

U srijedu, 7. lipnja i četvrtak, 8. lipnja 2017. godine, u Sabornom hramu Kristovog Uskrsnuća u Podgorici, održan je peti sastanak Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne Crkve čija je zadaća zajednički razmotriti ulogu nadbiskupa Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata. Tema sastanka je bila „Nadbiskup i kardinal Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960."

U ime Svete Stolice sastanaku je predsjedao predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti otac Bernard Ardura.

Kao predstavnici Srpske pravoslavne Crkve u radu Komisije sudjelovali su: mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr. Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski dr. Amfilohije, episkop bački dr. Irinej, episkop slavonski Jovan, prof. dr. Darko Tanasković, veleposlanik, stalni predstavnik Republike Srbije pri UNESCO-u, i za ovu prigodu pozvani stručnjaci, prof. dr. Ljubodrag Dimić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dr. Milan Koljanin, viši stručni suradnik na Institutu za suvremenu povijest u Beogradu, i prof. dr. Radmila Radić, znanstveni savjetnik na Institutu za noviju povijest Srbije u Beogradu.

Kao predstavnici Hrvatske biskupske konferencije u spomenutoj Komisiji sudjelovali su: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski mons. dr. Ratko Perić, kao i dr. Jure Krišto i dr. Mario Jareb, znanstveni savjetnici s Hrvatskog instituta za povijest. Član Komisije biskup požeški dr. Antun Škvorčević bio je opravdano odsutan.

Predviđeno je da će se posljednji sastanak Komisije održati u Rimu, 12. i 13. srpnja 2017. godine, na kome će se sažeti dosadašnji rad Komisije.

Peti sastanak komisije HBK i SPC o Stepincu održan u Podgorici

https://narod.hr/kultura/peti-sastanak-komisije-hbk-spc-stepincu-odrzan-podgorici

SPC

http://www.spc.rs

Саопштење за јавност Мешовите комисије Српске Православне Цркве и Хрватске бискупске конференције

http://www.spc.rs/sr/saopshtenje_za_javnost_meshovite_komisije_srpske_pravoslavne_crkve_hrvatske_biskupske_konferencije_0

У среду 7. и четвртак 8. jуна 2017. године, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, одржан је пети састанак Мешовите комисије Српске Православне Цркве и Хрватске бискупске конференције чији је задатак да заједнички размотри улогу надбискупа Алојзија Степинца пре, за време и после Другог светског рата.

Тема састанка је била „Надбискуп и кардинал Степинац и комунистички прогон од 1945. до 1960.“

У име Свете Столице, састанку  је председавао председник Папског одбора за историјске науке отац Бернард Ардура. Као представници Српске Православне Цркве у раду Комисије учествовали су: митрополит загребачко-љубљански др Порфирије, митрополит црногорско-приморски др Амфилохије, епископ бачки др Иринеј, епископ славонски Јован, проф. др Дарко Танасковић, амбасадор, стални представник Републике Србије при УНЕСКО-у, и за ову прилику позвани стручњаци, проф. др Љубодраг Димић, професор на Философском факултету у Београду, др Милан Кољанин, виши научни сарадник на Институту за савремену историју у Београду, и проф. др Радмила Радић, научни саветник на Институту за новију историју Србије у Београду. Као представници Хрватске бискупске конференције у реченој Комисији учествовали су: загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић, бискуп мостарско-дувањски монсињор др Ратко Перић, као и др Јуре Кришто и др Марио Јареб, научни саветници са Хрватског института за повијест. Члан комисије бискуп пожешки др Антун Шкорчевић био је оправдано одсутан.

Предвиђено је да последњи састанак Комисије буде одржан у Риму 12. и 13. јула 2017. године, на коме ће се сумирати досадашњи рад Комисије.

649
Kategorije: Fenomeni
Developed by LELOO. All rights reserved.