Autor: admin
Datum objave: 24.10.2017
Share


Herta Müller

Dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2009. godine, za svoja djela o životu u Rumuniji, Istočnoj Evropi nakon Drugog svjetskog rata

Herta Müller

https://bs.wikipedia.org/wiki/Herta_Müller

Herta Müller rođena je u Niţchidorfu, u okrugu Timiş u Rumuniji 17. august 1953. godine. Dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2009. godine, za svoja djela o životu u Rumuniji, Istočnoj Evropi nakon Drugog svjetskog rata, progonima njemačke manjine u rumunskom dijelu Banata, kao i svojim esejeima o posljedicama rata i svog izbjeglištva u Njemačkoj.

Herta Müller

https://en.wikipedia.org/wiki/Herta_Müller

Nobel Prize in Literature

https://en.wikipedia.org/wiki/Nobel_Prize_in_Literature


photos Herta Müller

https://www.google.hr/search?q=Herte+Mulller&client=opera&hs=rA8&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwigkryKiIrXAhWFChoKHTuGBt0QsAQIVQ&biw=1733&bih=834


"Ljuljačka daha" Herte Mueller

http://radio.hrt.hr/treci-program/aod/ljuljacka-daha-herte-mueller/210078/


Nobelovka Herta Miler danas drži predavanje u JDP-u

http://rs.n1info.com/a336871/Vesti/Kultura/Nobelovka-Herta-Miler-danas-drzi-predavanje-u-JDP-u.html

23.10.2017

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2009. godine Herta Miler predstaviće danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu beogradskoj publici na književnoj večeri koju će voditi pisci Mihael Martens i Ivan Ivanji.

Veče sa Hertom Miler - "Logika 29. februara" počine u 20 sati, a upriličeno je u okviru 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, i programa "Četiri zemlje jedan jezik" čiji su domaćini zemlje nemačkog govornog područja Nemačka, Austrija, Lihtenštajn i Švajcarska.

Izvode iz prevedenih dela Herte Miler čitaće glumica Mirjana Karanović.

Okosnicu književnog dela Herte Miler, jedne od najčuvenijih savremenih svetskih spisateljica, čine teme zasnovane na životu u totalitarizmu, strategiji bekstva, odbrani ili barem očuvanju kako mentalnog tako i fizičkog zdravlja, neprestanoj potrazi za slobodom od terora podjednako kao i od zagušljivosti, neiskrenosti i sveopšte paranoje.

Miler će posle 22 sata u foajeu pozorišta potpisivati knjige.

Herta Miler rođena je 1953. u Rumuniji u porodici banatskih Nemaca. Emigrirala je u Nemačku 1987. godine.

Nobelovu nagradu dobila je za snažno književno delo koje pretežno govori o rumunskoj diktaturi. U Srbiji su do sad prevedena tri njena prozna dela "Ljuljaška daha", "Čovek je veliki fazan na ovom svetu", "Lisac je oduvek bio lovac", kao i knjiga izabranih pesama "Mačke na parkingu".

Ulaz za književno veče je besplatan uz kartu koja se može preuzeti na blagajni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.


https://rs-lat.sputniknews.com/analize/201710241113180814-hertamiler-nobelovka-srbija-rusija-miler-/http://www.telegraf.rs/teme/jugoslovensko-dramsko-pozoristehttps://www.radiosarajevo.ba/vijesti/regija/njemacka-nobelovka-optuzila-spc-za-zlo-u-bosni-i-na-kosovu/279001

384
Kategorije: Književnost
Developed by LELOO. All rights reserved.