Autor: admin
Datum objave: 31.08.2019
Share


Hitler ušao u Poljsku, počeo Drugi svjetski rat - 1. rujna 1939.

Strašne posljedice najstrašnijeg rata u povijesti svijeta

1. rujna 1939. – Hitler ušao u Poljsku, počeo Drugi svjetski rat

https://narod.hr/eu/1-rujan-1939-hitler-ulazi-u-poljsku-i-pocinje-drugi-svjetski-rat


Na današnji dan 1. rujna 1939 napadom nacističke Njemačke na Poljsku počeo je Drugi svjetski rat. Tako je svega nakon 9 dana od sporazuma Njemačke i SSSR-a u praksi provedena podjela Poljske. Dva tjedna kasnije u istočne dijelove Poljske ulazi i sovjetska komunistička armija.

Važno je napomenuti da u to vrijeme situacija još nije izgledala ni blizu kao veliki ili svjetski rat, nego tek podjela dogovorenih interesnih sfera dva totalitarna režima. Tek kasnije, nacistički ekspanzionizam i osvajanja prerasla su globalni sukob.

Ipak, ovaj datum se opravdano uzima kao početak Drugog svjetskog rata.

Nacisti simulirali napad Poljaka na njemačku granicu

Kao izgovor za napad trebala je poslužiti Operacija Himmler, koju su vodili Reichsführer SS-a Heinrich Himmler i šef Gestapa Reinhard Heydrich. Njihovi su ljudi, obučeni u uniforme poljske vojske, izveli napade na njemačka mjesta uz granicu s Poljskom, te zauzeli jedan njemački radio-odašiljač i odaslali protunjemačke poruke. Na kraju, da bi se pružio dokaz da su to napravili Poljaci, ostavili su trupla obučena u poljske uniforme, a koja su zapravo pripadala ubijenim njemačkim zarobljenicima iz koncentracijskih logora. Hitler je, pod opravdanjem da štiti sigurnost Reicha, lansirao napad na Poljsku pod kodnim imenom “Fall Weiss”.

Strašne posljedice najstrašnijeg rata u povijesti svijeta

Točan broj ljudskih žrtava u ratu nepoznat je i do danas. Broj se procjenjuje na oko 55 milijuna ljudi, što je najveći broj do danas. Broj ranjenih bio je višestruko veći što sve Drugi svjetski rat čini najkrvavijim sukobom u povijesti.

Broj ljudi koji su kasnije stradali i bili ubijeni u poratnim događanjima, osobito u komunističkim zemljama istočne Europe, povećava broj žrtava Drugog svjetskog rata

Rat je doveo do dramatičnih demografskih promjena u mnogim dijelovima svijeta. Cijele su etničke zajednice ili desetkovane ili prisilno raseljene. Najžalosniji su primjer tog desetkovanja i mučenja europski Židovi. Židovi koji su preživjeli holokaust uglavnom su se iselili u SAD i Aziju gdje su stvorili svoju državu Izrael.


Hitler na Poljsku,1.rujna,1939

https://www.google.com/search?hs=4lX&q=Hitler+na+Poljsku,1.rujna,1939&tbm=isch&source=univ&client=opera&sa=X&ved=2ahUKEwjw54m6-K3kAhVppIsKHZoyDD4QsAR6BAgGEAE&biw=1872&bih=929


Drugi svjetski rat

https://hr.wikipedia.org/wiki/Drugi_svjetski_rat
247
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.