Autor: admin
Datum objave: 03.03.2019
Share


HND Hrvatsko novinarsko društvo

OSAM ZAHTJEVA PROTIV CENZURE 01.03.2019.

HND

https://www.hnd.hr

PROSVJED KOJI JE UJEDINIO NOVINARE

Plato ispred Novinarskog doma bio je u subotu u podne premali da primi nekoliko tisuća građana, koji su se pridružili novinarima, i došli podržati Hrvatsko novinarsko društvo i njihov prosvjed za slobodu novinarstva "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!".

02.03.2019.

OSAM ZAHTJEVA PROTIV CENZURE

Hrvatsko novinarsko društvo u subotu, 2. ožujka u 12.05. kreće u prosvjed za slobodu novinarstva "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!". Vladi ćemo pokušati uručiti osam HND-ovih zahtjeva, koje donosimo u nastavku:

01.03.2019.

OTVOREN NATJEČAJ ZA GODIŠNJE NAGRADE "VELEBITSKA DEGENIJA" ZA NAJBOLJI NOVINARSKI RAD O ZAŠTITI OKOLIŠA

Izvršni odbor Zbora novinara HND-a za okoliš u suradnji s HEP Opskrbom raspisao je Natječaj za godišnje nagrade Velebitska degenija za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša.

01.03.2019.

HND APELIRA NA MEDIJE DA IZVJEŠTAVAJUĆI O NASILJU NAD DJECOM, STROGO POŠTUJU ETIČKA NAČELA I PRAVA DJETETA

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) apelira na novinare i urednike da izvještavanju o obiteljskom nasilju nad djecom pristupe profesionalno, strogo poštujući prava djeteta i načela novinarske etike.


01.03.2019.

OSAM ZAHTJEVA PROTIV CENZURE

https://www.hnd.hr/osam-zahtjeva-protiv-cenzure1

Hrvatsko novinarsko društvo u subotu, 2. ožujka u 12.05. kreće u prosvjed za slobodu novinarstva "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!". Vladi ćemo pokušati uručiti osam HND-ovih zahtjeva, koje donosimo u nastavku:

Izlazimo na ulicu pritisnuti golemim brojem sudskih tužbi protiv naših kolega i medija, političkim pritiscima i pritiscima oglašivača, prijetnjama novinarima, ugrožavanjem profesionalnih prava i standarda, nepoštivanjem medijskih zakona, izostankom ozbiljne medijske politike.

Medijski prostor u Hrvatskoj premrežen je političkim i korporativnim interesima. Novinarima se brani da slobodno rade, egzistencijalno ih se ucjenjuje, tuži kada pišu istinu.

Svjesni svoje uloge u zaštiti profesionalnih i radnih prava novinara te obaveze da štitimo slobodno i neovisno novinarstvo, odlučili smo reći – dosta je! 


I zato zahtijevamo:


Prekinite zloupotrebu sudskih tužbi kao sredstvo pritiska na novinare!

Protiv novinara i medija trenutačno se vodi najmanje 1160 sudskih postupaka za djela protiv časti i ugleda, a iznos tužbenih zahtjeva prelazi nekoliko milijuna kuna. Pritom su stvarne brojke daleko veće. Samo Hrvatska radiotelevizija tuži 36 novinara i medija tražeći više od 2,2 milijuna kuna. Kazneni zakon propisuje da pojedini novinari mogu biti kažnjeni i cijelom godišnjom plaćom, čak i za objavu točnih i istinitih informacija.

Stoga zahtijevamo od tužitelja – posebno od državnih institucija, javne televizije te političkih i financijskih moćnika – da prestanu zloupotrebljavati tužbe kao sredstvo pritiska na novinare. Od Vlade tražimo hitnu izmjenu zakona koje će takve zloupotrebe onemogućiti.

Oni koji tužbama žele ušutkati novinare, svjesno pomažu kriminal i korupciju. Novinarstvo nije i ne smije biti tretirano kao zločin! 

Zakonom zaštitite novinare koji javno upozore na pritiske kojima su izloženi!

Tražimo ukidanje protuustavnih internih akata u medijskim kućama kojima se novinarima zabranjuje da bez suglasnosti nadređenih javno progovore o pritiscima i ograničavanjima novinarske slobode koje trpe u medijima za koje rade. Takvi interni akti koje jednostrano donose poslodavci suprotni su biti novinarskog poziva i 38. članku Ustava RH kojim se jamči sloboda govora.


Zahtijevamo da se u Zakon o medijima ugradi odredba prema kojoj novinar ima ne samo pravo, nego i obavezu svoje strukovne udruge i javnost upozoriti na pritiske kojima je izložen u mediju u kojem radi te da mu se zbog tog upozorenja ne može dati otkaz, raskinuti suradnja, umanjiti plaća ili pogoršati status.

Osigurajte depolitizaciju Vijeća za elektroničke medije!

Unatoč tome što Agencija za elektroničke medije mora biti neovisni regulator, članove Vijeća za elektroničke medije predlaže Vlada prema svojim nepisanim pravilima političke podobnosti. 

Medijska regulacija zahtijeva profesionalan i nepristran angažman koji se rukovodi jedino zakonom, a ne Vladinim političkim smjernicama.

Tražimo da se detaljno revidira procedura izbora članova Vijeća za elektroničke medije i da u taj proces bude uključena i zainteresirana javnost i Hrvatsko novinarsko društvo, jedina relevantna i reprezentativna strukovna organizacija u Hrvatskoj.

Razriješite vodstvo javne televizije i hitno izmijenite Zakon o HRT-u!

Zbog programske i kadrovske devastacije Hrvatske radiotelevizije, promoviranja poraženih ideologija, sumnjivog trošenja javnog novca i sudskog progona novinara i medija, tražimo ostavku vodstva HRT-a.


Zahtijevamo da se odmah pristupi izmjeni Zakona o HRT-u koji taj javni medij stavlja u službu političke većine umjesto u službu javnosti. Vlast mora odustati od te vrste političkog plijena. Upravljanje HRT-om ne smije biti privilegij stranaka na vlasti, nego svih građana koji financiraju njegov rad.


Zahtijevamo da HRT bude neovisan o vladajućoj politici i da se njegovim novinarima omogući da slobodno rade svoj posao. 

Osigurajte provedbu Zakona o medijima i provedbu statuta medija! Zahtijevamo prekid dugogodišnje prakse ignoriranja i kršenja onih odredbi Zakona o medijima koje su namijenjene zaštiti profesionalnog  integriteta i autonomije novinara.

Jedna od najčešće kršenih odredbi je ona koja obvezuje medije na donošenje medijskih statuta kojima se jamči autonomija uredništva i novinara od utjecaja poslodavca.

Ni petnaest godina nakon stupanja na snagu Zakona o medijima mnogi mediji nemaju statute. U slučaju općeinformativnih tiskanih medija koji su statute donijeli 1. srpnja 2013. kao uvjet za ostvarenje najniže stope PDV-a, ne postoji regulatorno tijelo kojem bi se redakcijska vijeća obratila u slučajevima višekratnog i grubog kršenja medijskih statuta.

Tražimo osnivanje neovisnog regulatornog tijela koje bi nadziralo provedbu Zakona o medijima i poštivanje statuta medija.

Onemogućite lokalnim šerifima uzurpaciju medija!

Tražimo promjenu postojećeg modela financiranja lokalnih medija prema kojem lokalna vlast izravno odabire medije kojima će dodijeliti javni novac i odlučuje o  iznosima  potpora. Takav model financiranja dovodi lokalne medije u odnos ovisnosti o nositeljima lokalne vlasti čiji i bi rad trebali kritički propitivati. 

Umjesto toga, tražimo da se  osmisli model javnih potpora lokalnim medijima koji bi ih učinio neovisnim o lokalnim vlastima čiji rad prate i propituju. 

Pronađite i procesuirajte nasilnike i napadače na novinare!

Od 2014. godine naovamo HND je evidentirao čak 18 prijava fizičkog napada na novinarke i novinare i 50 ozbiljnih prijetnji kolegama zbog toga što su radili svoj posao. Posebno zabrinjava da novinare i novinarke nerijetko vrijeđaju i omalovažavaju upravo političari. Takvo ponašanje prolazi i bez sankcija i bez javne osude.

Institucije su dužne zaštititi novinare od napada i omogućiti im nesmetan rad!


Zahtijevamo da se pronađu, procesiraju i kazne napadači i nalogodavci prijetnji i napada na  novinare!

Uvedite javne potpore za kvalitetno novinarstvo!

U proteklih 10 godina više od polovice hrvatskih novinarki i novinara ostalo je bez posla! Prije tri godine neprofitnim je medijima ukinuta jedina mogućnost institucionalne potpore; tada je posao ili honorarni angažman izgubilo dvjestotinjak novinara. Ti su mediji danas na koljenima, a njihovi novinari iscrpljeni prekarnim radom.

Budući da se kvalitetno novinarstvo ne može financirati samo od tržišnih prihoda, zahtijevamo od Vlade da što prije pokrene sustav izravnih javnih potpora koje će poticati novinarski rad, a ne profit. Trajne i dovoljne za informativne potrebe građana, one ne smiju biti uvjetovane političkim protuuslugama, ni favorizirati jedne medije ili novinare na račun drugih.

Ovo su zahtjevi tužene, napadane i na sve moguće načine ušutkivane, ali još uvijek ponosne i glasne novinarske zajednice. Smatramo ih ujedno i zahtjevima cijele javnosti. Jer je pošteno novinarstvo potreba i pravo svih. Jer bez novinarskih sloboda nema ni slobodnog društva.

Mi novinarstvo smatramo javnim dobrom koje je potrebno čuvati i odnositi se prema njemu s posebnom pažnjom. A vi?

Hrvatsko novinarsko društvoPrinos elitnosti profesije znanjem,stilom,etikom. stavom……


Mirko Peršen, svojedobno glavni urednik Vjesnika, a potom i direktor istoimene, a danas nepostojeće izdavačke kuće, u svojoj je knjizi „Vjesnikove godine, 1940. – 1980.“ rekonstruirao popis novinara koji su kao stalni dopisnici Vjesnika izvještavali iz inozemstva ne samo za taj list nego i za ostala izdanja kuće, prvenstveno za Večernji, koji ih je sufinancirao, a s mnogima sam od njih kao urednik deska, a potom i vanjskopolitičke rubrike u Večernjaku, i ja imao čast surađivati. Bonn: Željko Brihta (1954.-1958.) Đorđe Zelmanović (-1960.), Emil Piršl (-1961.), Tomislav Golubović (-1964.), Krešimir Kukolja (1966.), Zvonimir Kristl (1967.), Željko Brihta (-1971.), Milan Vucković (-1974.), Đorđe Zelmanović (-1979.), Krešimir  Fijačko (-1982.), Davor Šošić (-1984.), Dražen Vukov-Colić (-1988.) Nenad Ivanković (1988.-1996.)


Pa, Frane Barbieri,Igor Mandić,Jozo Puljizević. Milan Ivkošić,Stjepan Malović,Anči Tomić,Krešimir Kovačević, Dragan Živanović,Ivan Starčević,Mario Bošnjak,Dalibor Foretić,Ante Gavranović,Emil Piršl, Božo Novak,Slavko Goldstein,Žarko Susić, Hrvoje Macanović, Milka Babović, Mladen Delić, Živko Vnuk, Hido Biščević,Nikica Petrak,Josip Pavičić,Vladimir Maleković,Veselko Tenžera…….81
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.