Autor: admin
Datum objave: 27.09.2019
Share


HNK Split

Intendant splitskog HNK Srećko Šestan je uz nove umjetničke ravnatelje Drame, Opere i Baleta, Jelenu Bosančić, Juru Bučevića i Ilira Kernija, predstavio nadolazeću sezonu

HNK Split

Intendant splitskog HNK Srećko Šestan je uz nove umjetničke ravnatelje Drame, Opere i Baleta, Jelenu Bosančić, Juru Bučevića i Ilira Kernija, predstavio nadolazeću sezonu.

Osam je premijera u planu, s tim da su dvije od njih ("Rigoletto" i "Piazzolla/ Stravinski") već izvedene na Splitskom ljetu, a bit će preseljene u zgradu i prilagođene izvedbi na pozornici.

Opera, uz "Rigoletta", koji je ovoga ljeta bio postavljen na Peristilu u režiji Dražena Siriščevića, donosi još jedno djelo istog skladatelja.

To su "Lombardijci", koje će na scenu postaviti redatelj Robert Bošković, a dirigirat će Ivo Lipanović.

"Lombardijci", punog naziva "Lombardijci u prvom križarskom ratu", bili su na programu u Splitu prije točno 25 godina. Radnja opere smještena je u Milanu, Antiohiji i Jeruzalemu u 11. stoljeću. Ovo vrsno djelo često je nepravedno zanemarivano u korist "Nabucca", nastalog nešto ranije, i u čijoj je sjeni ostalo.

Drama donosi četiri naslova: prvi je "Lepurica", a tekst je prema motivima drame "Pigmalion" Georgea Bernarda Shawa napisala Ana Prolić, dok će redatelj biti Mario Kovač.

U poznatom djelu profesor Henry Higgins uličnu prodavačicu cvijeća Elizu Doolittle uči ispravno govoriti i ponašati se; u splitskoj verziji također će naglasak biti stavljen na pitanje jezika, danas krajnje osiromašenog, a djelo će biti lokalizirano.

Drugi dramski naslov, "Bambina", djelo je u kojem će sudjelovati sva tri ansambla. Svojevrstan je mjuzikl koji potpisuju Ana Tonković Dolenčić, Neno Belan kao autor glazbe i redatelj Krešimir Dolenčić.

Uz hitove Belana i "Đavola", publika će se vratiti u osamdesete, i to u splitski škver gdje se gradi tanker "Bambina" za grčkog brodovlasnika. Meštri će u ovom nostalgičnom jukeboxu marendavati pjevajući "Stojin na kantunu, glava u balunu", mladi i neiskusni inženjer pokušat će se suprotstaviti uhodanim mehanizmima korupcije, a uz ljubavnu aferu, sindikalne razmirice i još štošta – treba napokon izgraditi i brod.

Nenni Delmestre postavit će djelo katalonskih pisaca Marca Angeleta i Cristine Clemente "Laponija".

Nedavno napisano i praizvedeno djelo sučeljava dvije kulture. Radnja je smještena u Laponiji, gdje sestra iz Katalonije posjećuje sestru koja tu živi. Nastaju napetosti između "uređenog", nordijskog ogranka familije i onog "šlampavog" mediteranskog. Katalonci će ovom prigodom postati – Dalmatinci.

Napokon, redateljica Nina Mitrović postavit će "Povratak", nobelovca Harolda Pintera. Ova crnohumorna drama postavlja mnogo pitanja i nudi mnogo odgovora, od kojih su neki duboko uznemirujući. Njegovi likovi surovost, nasilje i manipulaciju koriste kao sredstva komunikacije, a iza svake pauze, kod ovoga majstora neizvjesnosti, čuči neka prijetnja.

Balet će, osim predstave "Piazzolla/ Stravinski", u kojoj je sudjelovalo pet koreografa i koja je prikazana samo jednom na Splitskom ljetu, postaviti djelo Baraka Marshalla "Preprodavač" ("The Monger").

Balet američko-izraelskog koreografa na svjetskoj je plesnoj sceni već deset godina, a Marshallov plesni jezik brz je, oštar i zahtjevan. Na sceni je deset likova, zatočenih u podrumu kuće u kojoj su zlostavljani, a istražuje dinamiku hijerarhije, moći, dostojanstva i kompromisa kojima je izložen svatko u pokušaju preživljavanja.

Intendant Srećko Šestan napomenuo je kako ova sezona nosi njegov timbar, uglavnom ju je sam osmislio te definirao u dogovoru s nedavno izabranim ravnateljima. Želja mu je da repertoar bude prepoznatljiv kao splitski i da se u njemu osjeti duh Mediterana.

Predstavili su se ukratko i novi ravnatelji: Jelena Bosančić kazala je kako je dijete ovoga teatra, ništa teatarsko nije joj strano, a namjera joj je raditi na zajedništvu u ansamblu – odbacujući poziciju moći.

Jure Bučević, uz intendanta, ima, osim umjetničkog dijela posla, i zadaću popunjavanja zbora i orkestra u kojima je gotovo polovina honoraraca. Ti izdaci veliko su novčano opterećenje za kuću, a uz to su glazbenici bez stalnog zaposlenja izloženi nesigurnosti; o stalnom ugovoru ovisi im mogućnost podizanja kredita, pa čak i zasnivanja obitelji.

– Ako samo dio ovih probema riješim, blagoslovljen dan kada sam ušao u kazalište – rekao je Bučević.

Ilir Kerni kazao je, pak, kako splitski baletni asambl ima velike mogućnosti, a on sam mnogo iskustva stečenog i u rodnoj Albaniji, i u Hrvatskoj, i mnogim drugim zemljama pa bismo na splitskoj sceni, ako mogućnosti dopuste, mogli vidjeti i neka svjetska imena.

Ovom prigodom bilo je riječi i o financijama. Šestan veli da je kazalište trenutačno u minusu pet milijuna i 700 tisuća kuna, a toj svoti još nisu pribrojeni svi računi Splitskog ljeta.

I, jedna lijepa vijest: radovi u foajeu gdje se bio urušio strop završeni su, pa će ovaj obnovljeni kazališni prostor biti otvoren za desetak dana.

Fotosi

https://www.slobodnadalmacija.hr/kultura/clanak/id/625362/repertoar-nosi-premijera-mjuzikla-39bambina39-nene-belana-verdijevi-39lombardijci39-i-balet-39preprodavac39-preureen-je-foaje-radit-ce-se-na-zaposljavanjubr-nbsp#&gid=null&pid=6
427
Kategorije: Kazalište
Developed by LELOO. All rights reserved.