Autor: admin
Datum objave: 30.05.2014
Share
Komentari:


Hommage a Prof. Rozsi Vaništa

Dva desetljeća od odlaska! (27.veljače,1994. - 27.veljače,2014.)

Godinama su u Prvoj gimnaziji djelovali eminentni profesori i svojim utjecajem profilirali generacije učenika,koji su na stazi svojih života,profesionalnog djelovanja i svjetonazora  nosili  snažne vrijedne biljege svojih profesora,ne samo kao izvora obrazovanja nego i odgoja, često i vrijednijega od obrazovanja.

Gospodja Profesorica Rozsi Vaništa je predavala engleski i francuski jezik pridonoseći znanjem i duhom koji je unijela, mnogim kvalitetnim izborima zvanja u kreiranju  životnih opredjeljenja brojnih učenika iz svih generacija kojima je bila posvećena.


I kada se nakon pretežitoga dijela života, generacije - sada već umirovljenika, sjećaju s poletom mladenačkih odraza ličnosti osobite profesorice kakva je bila Rozsi Vaništa, koja je svoju ovozemaljsku propusnicu vratila prije dva desetljeća, Hommage u Muzeju Mimara, u četvrtak,29.svibnja,2014. u podne, je tek znak kolektivnoga poštovanja niza  generacija nekadašnjih učenika  Prve gimnazije, uvaženoj, štovanoj i voljenoj profesorici.


Hommage a Prof. Rozsi (Roži)  Vaništa

(27.veljače,1994. - 27.veljače,2014.)

Dva desetljeća od odlaska!


Bila je  nepresušan izvor energije, topline, dobrote i duha


Mlada dama (plemenita značenja pojma-dama), došla je u Prvu  gimnaziju kao profesorica engleskoga i francuskog jezika, s erudicijom, raskošima oštroumnih hitrih opaski i stilom kojim je upotpunjavala obilja duhovnih i duhovitih emanacija, osvajala svakim korakom, u svakoj prigodi i svakim smjerom svoje posvećene pažnje.


Gospodja Vaništa je bila vrstan zabavan  lapidaran pripovjedač, velemajstorski slušatelj, s umijećem posvemašnjeg pripadanja svakom svojem sugovorniku, s odjekom kao da samo dotičnom sugovorniku pripada i samo njega, cijelim bićem, prati u susretu i razgovoru.


Ta vrlina je pridonosila izoštrenosti opažaja do mikronskih detalja, koje je automatizmom duhovne akumulacije pretvarala u raskoši duhovitih objekcija, izvanredno ponudjenih metafora i funkcionalno osobitih, hipom aktualnih pošalica, u ime sjajnoga ugodjaja koji je stvarao široke prostore punoj pažnji i uspješnoj suradnji šarmantne profesorice i gotovo zanesenih učenika.


Gospodja Rozsi  je bila završila madjarsku klasičnu gimnaziju kao visokokvalitetnu podlogu za svoj studij engleskoga i francuskog jezika i književnosti.


U ljubavi, na zajedničkoj stazi s mladim slikarom Josipom Vaništa, kao mladi par, su putovali Europom tih ranih pedesetih godina XX. stoljeća i kada je gospodja Vaništa stigla iz velikih središta Londona i Pariza, u Zagreb i ušla u svoje razrede, k svojim učenicima, Prve realne gimnazije,  unijela je, cijelim svojim bićem, duh Europe  u razrede i duše, te slavne zagrebačke škole.


Bilo je to vrijeme u kojemu su profesorice nosile gotovo uniformirane kute kao zaštitu odjeći,  a profesori pažljivo održavana odijela, jer su njihove plaće, tradicionalno niske, pa su supruge brižno skrbile o punom dostojanstvu izgleda svojih muževa, uglednih profesora koji su bili, temeljnim značajkama svojih osobnosti, svi redom -  gospoda.

Gospodja Vaništa je izabirala i odijevala tkanine i boje koje su plijenile pozornost i pridonosile poletu s pogledom u zamišljanu budućnost osobito učenica....


Bilo je to doba profesora vrsnih znalaca svoje struke, skrbnoga odnosa spram učenika i uvažavanja njihovih mladih osobnosti, osjetljivih u godinama razvitka i prepoznavanja samih sebe i svojih afiniteta.


Gospodja Rozsi Vaništa je u nastavničkom timu bila ličnost osobita sjaja, duha sa stilom i fino cizeliranim stavovima, kao vezivnim tkivom u nastajanju relacije profesor - učenik.

Bila je voljena i nazaboravna profesorica koju su generacije učenika, kasnije, u godinama svojeg  razvitka i postignuća u različitim profilima izabranih struka, i dosega u radu, čuvale  kao prijateljicu i uvijek dragu, nadahnjujuću sugovornicu u svakoj javnoj i inoj zgodi susretanja.

 

Kapital je to, imati u presudnim godinama razvitka,obrazovanja i odgoja (jednako važnoga kao što su i programi  obrazovanja) ličnost životne sočnosti, pedagoške dotjeranosti, ležerno ponudjenoga autoriteta znanja, s duhovitim začinom kao stalnim ukrasom u svakom duhovnom obroku, iz sata u sat, danomično, svih presudno važnih srednjoškolskih godina.


Sjećanje,uz odraz bogate ličnosti i poštovanje takvoj profesorici  je trajno, kao što je i velikom umjetniku kazališne ili koncertne scene, trajno, kao „vječni plamen“ koji pokreće biće i čini ga obasjanim energijom i stilom primljenim u presudno doba osobnoga razvitka i izbora smjernica za profesionalne putove, kao što se, u dinamičnom vrijenju mladih duša - srednjoškolaca, uvijek zbiva. 


Stoga je osobito sjećanje na gospodju profesoricu Rozsi Vaništa,uz puna dva desetljeća njezina ovozemaljskog odlaska, jače, većega odraza u duhu svakoga od njezinih nekadašnjih učenika, iz generacija kojima je, kao vrstan i osobit profesor bila pripadala i ugradjivala se u njihova bića.


Hvala takvoj profesorici kao uzoru i poticaju generacijama profesora,do danas, u ime dobrobiti i nadahnuća generacija učenika svakoga novog naraštaja.  


Dr.sc.Slobodan Elezović, prof.                 (Zagreb,svibnja,2014.)


Muzej Mimara, Rooseveltov trg,5

četvrtak 29.svibnja, 12.00 sati


PROGRAM,

učenici Prve gimnazije i Daria Auguštin,Klasična gimnazija


1.      J. Morel :  Sonatina, 1. stavak  - Katarina FILIPAN (gitara)  

2.      G. Fauré: Le papillon et la fleur - Daria AUGUŠTAN (sopran) , Ivo Mrvelj (klavir) 

3.      W. Shakespeare  : As you like it - Igor Fresl, Julijan Kralj

4.      A. Piazzolla: Libertango  - Kristina TOMAŠEVIĆ  (harmonika), Dorotea CORELJ (klarinet)  

5.      E. Grieg: Peer Gynt (ulomak iz In The Hall Of The Mountain King) - Filip SEVER (violončelo), Sara ŠTIVČEVIĆ (violončelo) 

6.      J. Prévert : Le cancre- Grga Cipek, Filip Sever

7.      Y. Tiersen : Le moulin (skladba iz filma Amélie)  - Josipa PETROV-MARUŠIĆ  (klavir) 

8.      Zaz : La pluie - Josipa Vuletić , Gabrijela Brigljević (klavir)

9.      W. Shakespeare : Hamlet, To be or not to be  - Filip Gojšić

10.    J. Morel :  Sonatina, 3.stavak   - Katarina FILIPAN (gitara)  

11.    J. Prévert: Un petit mendiant -Grga Cipek, Filip Sever

12.    F. Obradors: El vito  - Daria AUGUŠTAN (sopran) , Ivo Mrvelj (klavir) 

13.    Games of Thrones - Filip SEVER (violončelo) , Sara ŠTIVČEVIĆ (violončelo) 

14.    W. Shakespeare : Sonet 18 - Shall I compare thee to a summer's day?  

Ivan Kaliterna, Petar Hromatko, Karlo Krstanović

15.    F. Chopin : Valcer broj 19 u a-molu posthumnog opusa - Goran Ružić (klavir) 

16.    J. Prévert : Les enfants qui s'aiment - Grga Cipek, Filip Sever

17.    G. Bizet: Carmen (Habanera)  - Kristina TOMAŠEVIĆ  (harmonika)


Muzej Mimara,četvrtak,29.svibnja,2014.podne,Hommage a Rozsi Vaništa

1. https://www.dropbox.com/sh/bhj7u0vu660ce12/AADuiuY4MacJLQHNeHfwqxmza  

2. https://www.dropbox.com/sh/bhj7u0vu660ce12/AADuiuY4MacJLQHNeHfwqxmza#lh:null-IMG_4722.JPG  

 

 

 

2095
Kategorije: Fenomeni
Komentari
# 2 Dana 08.06.2022 - 09:23 zrinka je rekao/la:
Užasno mi je žao što tek sad otkrivam Hommage "našoj" dragoj velikoj Vaništi Ako postoji snimka, preporučam se! Zrinka Zadravec, I gimna, 1a/1978g
 
# 1 Dana 08.06.2022 - 08:30 zrinka je rekao/la:
Užasno mi je žao što tek sad otkrivam Hommage "našoj" dragoj velikoj Vaništi Ako postoji snimka, preporučam se! Zrinka Zadravec, I gimna, 1a/1978g
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.