Autor: admin
Datum objave: 03.07.2015
Share
Komentari:


HRABRA HRVATSKA DOKTORICA

dr. Sunčana Roksandić Vidlička, 'Žene u sprečavanju nasilnog ekstremizma'

HRABRA HRVATSKA DOKTORICA

'Nas 25 žena prezentiralo je Vladi SAD-a kako spriječiti pojave poput ISIS-a'

http://www.jutarnji.hr/hrabra-hrvatska-doktorica-koja-savjetuje-amerikance-kako-sprijeciti-terorizam/1373370/

‘Nasilni ekstremizam i radikalizaciju nije moguće suzbiti samo post festum mjerama, već ozbiljnim preventivnim programima koji direktno udaraju u srž problema radikalizacije’

Viša asistentica na Katedri za kazneno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, dr. Sunčana Roksandić Vidlička, upravo se vratila s dvotjednog programa “Žene u sprečavanju nasilnog ekstremizma” koji je organizirao američki State Department.

Dr. Roksandić Vidlička bila je jedina hrvatska predstavnica među 25 aktivistica i stručnjakinja, znanstvenica, predstavnica javnog sektora, socijalnih radnica... i tijekom dvotjednog boravka u SAD-u grupa je boravila u tri grada: Washingtonu, New Yorku i San Franciscu. Nakon povratka u Hrvatsku objašnjava kako je došlo do organiziranja programa: “State Department odlučio je, potpuno ispravno i zapravo dugo iščekivano, organizirati summit namijenjen prvenstveno ženama i njihovoj ulozi u sprečavanju globalnog fenomena nasilnog ekstremizma i terorizma.

Koliko je taj put ispravan put, pokazuje i to što je 25 žena, dolazeći iz vrlo različitog geografskog i kulturološkog područja, uspjelo ne samo sadržajno, jasno i jezgrovito raspravljati dva tjedna o problemu radikalizacije, nasilom ekstremizmu i ISIS-u nego i na kraju programa prezentirati State Departmentu dokument koji jasno sadržava što treba biti, po našem mišljenju, u fokusu kad je riječ o sprečavanju radikalizacije i nastanku pojava poput ISIS-a”, kaže dr. Roksandić Vidlička, čija je grupa nakon dvotjednih sastanaka pred svoje američke domaćine izašla s vrlo konkretnim prijedlozima o tome kako, prema njihovu mišljenju, treba pristupiti borbi protiv ekstremizma ciljajući suzbijanje te pojave dok još nije ni nastala, odnosno što je važno napraviti u slučaju kad ekstremizam prijeđe u terorizam.

Aristofan

https://hr.wikipedia.org/wiki/Aristofan

Aristofan (grčki: Aristophánēs), grčki komediograf (446 – 389). Vodeći predstavnik “stare komedije”. Kritizirao i ismijavao politička zbivanja (posebno tadašnju ratobornu politiku Atene) i društvene događaje te njezine protagoniste, među ostalim sofiste i Sokrata. U Žabama daje najstariji primjer antičke književne kritike, pišući o tragičarima Eshilu i Euripidu. Napisao 40 komedija, od kojih je sačuvano 11: Aharnjani;  Vitezovi;  Oblaci; Ose; Mir; Ptice; Lizistrata;  Ženska skupština u Tezmoforiju;  Žabe;  Žene u narodnoj skupštini; Pluto.

U Lizistrati (Λυσıστράτη, 411. pr. Kr.) žene odlučuju uskratiti bračne dužnosti muževima sve dok oni ne okončaju rat,

Žene u narodnoj skupštini (Ἐϰϰλησıάζουσαı, 392. pr. Kr.), u kojoj žene preuzimaju vlast u državi i uspostavljaju sustav opće jednakosti

Lizistrata

https://sh.wikipedia.org/wiki/Lizistrata

Kako muškarci nisu uspjeli postići svršetak rata, dođe na ideju Lizistrata (= ona koja raspušta vojske) da bi žene trebalo da preuzmu stvari u svoje ruke i nametnu mir, i to prije svega tako što će uskratiti svojim muževima seksualne odnose, a osim toga i tako što će zauzeti Akropolu i državnu blagajnu koja se čuva u Partenonu, jer bez novca Atena neće moći nastaviti s ratom. Lizistrata u Atenu sazove skupštinu žena iz svih zaraćenih polisa, među njima i Lampitu iz Sparte. Nakon izvjesnog oklijevanja, one sve prihvate njen plan i zakunu se da će ga sprovesti.

Žene se vraćaju svaka u svoj grad, a Lizistrata s drugim Atenjankama zauzme Akropolu. Kor atenskih staraca pokuša ga preoteti, no odbija ga drugi kor atenskih starica sipanjem vode iz kanti. Postariji vijećnik (proboulos) također je nagnan u bijeg, a s njim i četa skitskih strijelaca (koji su u Ateni obavljali policijske dužnosti). Umjesto uobičajene parabaze dva kora se nadmeću razmjenjujući uvrede (korski agon).

No ženama teško pada održavanje zakletve jer su se, kako Lizistrata postiđeno priznaje, pomamile za muškarcima. Lizistrata ih mora jednu za drugom odvraćati od nakane da se vrate kući, a svaka ima svoju ispriku: jedna bi da vidi svoju vunu, druga da provjeri lan, treća da se tobože porodi. Stiže i Kinezija, jedan od muževa, kako bi nagovorio svoju suprugu Mirinu da se vrati kući. Mirina raspiruje strast u svom zaljubljenom mužu i na kraju ga ostavi nezadovoljenog. Najzad dolazi jedan poslanik iz Sparte i javlja kako i tamo muževi trpe veliku nevolju, pa je Sparta spremna za pregovare o miru. Okupljaju se poslanici obje zaraćene strane, a Lizistrata ih u sjajnom govoru sve prekorava i uspijeva ih pomiriti. Konačno se sklapa mir, žene završavaju svoj bračni štrajk, a Spartanci i Atenjani odlaze na Akropolu na gozbu.

Aristofan

http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=3828

photos Lizistrata

https://www.google.hr/search?q=Lizistrata,&client=opera&hs=Qhx&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=nz2WVe7cMIaR7Aav_YWIAw&ved=0CDUQsAQ&biw=1745&bih=857

848
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.