Autor: admin
Datum objave: 10.01.2015
Share
Komentari:


HRT4 Studio 4 - 8 1 2015

Silvija Luks i Andrej Plenković gosti

Gostovanje na HRT4 Studio 4 - 8 1 2015

https://www.youtube.com/watch?v=zTcQ4IYqWTw

Plenković je izrazio svoju sućut i solidarnost sa francuskim narodom. Istaknuo je da u Francuskoj, kao političkoj naciji s uspješnim modelom asimiliranja brojnih manjina, živi između 5 i 6 milijuna muslimana, od kojih jedan dio pokazuje nedovoljnu uključenost u francusko društvo.

Ocijenio je da će sada ključni politički akteri u EU, a posebno mainstream-stranke, morati zajedno djelovati kako ne bi došlo do radikalnog odgovora na ekstremizam koji se manifestirao povodom napada u Parizu. Smatra da se Hrvatska kao članica EU-a, NATO-a i svih antiterorističkih koalicija na globalnoj razini, treba uključiti u rješavanje krize i ponuditi svoje dobre primjere modela integracije sugrađana islamske vjeroispovijesti. Naglasio je da je s pojavom islamske države Europska unija pooštrila mjere nadzora svojih državljana na u putničkom prometu s Bliskim istokom.

Dodao je da se borba EU-a protiv terorizma provodi kroz Stockholmski program, koji govori o Europi kao zoni pravde, slobode i sigurnosti, te kroz snažnu suradnju s NATO-om, EUROPOL-om, INTERPOL-om, nacionalnim policijskim i drugim snagama. Poručio je da će idućih tjedana prioritet Francuske i EU-a biti osuguravanje više financijskih sredstava, tješnja suradnja među državama članicama, brža reakcija i sprečavanje eventualnih drugih terorističkih akcija.

843
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.