Autor: admin
Datum objave: 12.12.2017
Share


HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI ima čast pozvati Vas na predavanje

dr. sc. ŽELJKA ČORAK BOŽIĆ U MALOM FORMATU

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

ima čast pozvati Vas na predavanje koje će održati

dr. sc. ŽELJKA ČORAK


BOŽIĆ U MALOM FORMATU


Božićne marke Hrvatske pošte od osamostaljenja  Republike Hrvatske


UVODNA RIJEČ

akademik Zvonko Kusić, predsjednik  Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti


Srijeda, 20. prosinca 2017. s početkom u 18 sati,

velika dvorana palače Hrvatske akademije znanosti

i umjetnosti, Zagreb, Trg N. Š. Zrinskog 11


Od osamostaljenja Republike Hrvatske proslavili smo dvadeset i šest Božića. Svaki

je otisnut u vremenu na maloj marki, stvarajući antologijski niz božićnih prizora iz

najrazličitijih krajeva naše domovine. Predavanje će prikazati taj niz uz komentar

predstavljenih umjetnina.


Zahvaljujemo Vam na sudjelovanju!


Prigodna poštanska marka - Božić 2017.

https://www.posta.hr/prigodna-postanska-marka-bozic-2017/7066

Tradicionalno izdanje Hrvatske pošte

Zagreb, 20. studenog 2017. – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 23. studenog 2017. tradicionalnu prigodnu poštansku marku posvećenu Božiću. Autor božićnog izdanja je Orsat Franković, dizajner iz Zagreba, a marka je nastala prema fotografiji Nedjeljka Pintarića. Nominalna vrijednost iznosi 3,10 kuna, marke su izdane u arcima od 20 maraka i u karnetima od 10 samoljepljivih maraka. Naklada maraka u arcima iznosi 700 000 primjeraka, a naklada samoljepljivih maraka u karnetima je 200 000 primjeraka u 20 000 karneta. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), a žig prvog dana bit će u uporabi 23. i 24. studenog u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

Ovogodišnji motiv tradicionalnog božićnog izdanja je voštana figura Isusa iz crkve bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi. Figura se trenutačno nalazi u Dijecezanskom muzeju Zagrebačke nadbiskupije. Prigodna poštanska marka izdana je u suradnji sa Župom bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi.

Mali Isus na ovogodišnjoj hrvatskoj božićnoj marki potječe iz sjeverne Hrvatske, a izradile su ga početkom devetnaestoga stoljeća varaždinske časne sestre uršulinke. Nekada se nalazio u župnoj crkvi u Lepoglavi te je zatim dospio u Dijecezanski muzej. Ovaj muzej formirao je kanonik Kamilo Dočkal koji je uspostavivši mrežu kontakata sa župnicima iz cijele Hrvatske, sve potaknuo da povijesne sakralne umjetnine usmjere u Muzej. Sve je umjetnine dokumentirao i znanstveno obradio. Mali Isus s prigodne marke odjeven je u bogatu haljinu koja želi ostaviti dojam srebra, dragulja i biserja. Jednako je tako i okrunjen, ali dvije pojedinosti mogu posebno dirnuti pozorni pogled. Ispod haljine viri donja odjeća – lepoglavska čipka. Tako je mali Isus u svoj rajski herbarij spremio i bilješku o zavičaju. I sasvim na dnu prizora, ispod krune i apoteoze, nalaze se mali preostaci poniznog rođenja – ovce što idu za Pastirom. To su ovce iz stvarnog svijeta čija malenost i toplina nije zaboravljena ispod dragulja i krune.

Sve prigodne poštanske marke mogu se kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte www.epostshop.hr 


1046
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.