Autor: mr.sc.Vladimir Prister
Datum objave: 29.12.2011
Share
Komentari:


Hrvatska i e-Poziv

HeERO

 

Hrvatska i e-Poziv

 

 

Početkom 2011. godine započeo je trogodišnji sveeuropski projekt pod nazivom HeERO (Harmonised eCall European Pilot).  Projekt ima za cilj osigurati značajno povećanje prometne i javne sigurnosti putem telekomunikacijske usluge pod nazivom e-Poziv (eCall). Ova nova usluga će omogućiti da vozilo u slučaju nezgode automatski generira poziv za pomoć prema lokalnoj pristupnoj točki javne sigurnosti.  Uz podršku i djelomično financiranje Europske komisije pilot projekt se, osim u Hrvatskoj, provodi u još osam zemalja: Češka, Finska, Grčka, Italija, Nizozemska, Njemačka, Rumunjska i Švedska!

            Preporuka je Europske komisije, da od početka 2015. godine sustav e-Poziva bude obavezan u svim novim vozilima korištenim na području Europske unije!

            Okosnicu hrvatskog nacionalnog konzorcija zaduženog za ovaj važan pilot projekt čine Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatski autoklub (HAK) i tvornica Ericsson Nikola Tesla kao tehnološki partner. Slijedom procesa upravljanja projektima koje financira Europska komisija, gospodin Andy Rooks, predstavnik europske organizacije ERTICO i projektni koordinator konzorcija, u studenom 2011. posjetio je Zagreb i razgovarao s našim stručnjacima. Poslovi unutar hrvatskog nacionalnog pilota teku prema planu, uspostavljena je funkcionalna infrastruktura koja u potpunosti zadovoljava standarde postavljene od Europske unije, pa već sada s punom sigurnošću možemo tvrditi da će Hrvatska spremno dočekati početak 2015., kada se predviđa uvođenje usluge e-Poziva, naglašeno je na sastanku u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje.

            Hrvatski autoklub (HAK), kako je potvrđeno na sastanku, osigurao je za potrebe pilot projekta više IVU (In Vehicle Unit) uređaja različitih proizvođača, kako bi se mogla testirati kompletna funkcionalnost implementacije e-Poziva, a ujedno i verificirati u cijelosti.

            U suradnji sa svim članovima nacionalnog konzorcija, definirane su i osnovne standardne operativne procedure za postupanje hitnih službi prilikom e-Poziva.

            Predviđa se da će proizvođači automobila u najskorije vrijeme krenuti sa serijskom ugradnjom SIM kartice i GPS modula unutar automobilskog informacijsko-komunikacijskog sustava. Sam modul za e-Poziv (IVU uređaj) vezan je za skup senzora u automobila te u slučaju prometne nezgode automatski odašilje informacije u formi minimalnog skupa podataka MSD (Minimum Set of Data) vezanog uz vozilo u nezgodi, a koji uključuju jedinstveni broj vozila, položaj procijenjen od strane GPS sustava, smjer i tip vozila, broj šasije, broj putnika itd. Navedeni se podaci automatski šalju prema jedinstvenom europskom pozivnom broju za hitne službe 112. Operater pozivnog centra 112 može po primitku e-Poziva odmah uspostaviti govornu vezu s osobama u nastradalom vozilu, poslati pomoć npr. hitnu pomoć, vatrogasce, policiju. Realizacija ovog projekta osigurat će da se koristeći mobilne mreže e-Poziv može primjeniti na siguran i pouzdan način, uz pouzdano i točno određivanje mjesta nesreće.                                  

                

 

1066
Kategorije: Zanimljivosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.