Autor: admin
Datum objave: 17.04.2014
Share
Komentari:


HRVATSKA TRAŽI POLITIČARE KOJI JE MOGU IZVUĆI IZ KRIZE

Vijenac

Prof.dr.sc.Zdravko Tomac

http://www.matica.hr/vijenac/525/Predsjednički%20izbori%20–%20točka%20preokreta/  

Nacionalni forum Nikice Gabrića već na konstitutivnoj sjednici svoje stranke kandidirao je Ivu Josipovića za ponovnoga predsjednika države. Nema nikakve dvojbe da će Josipović dobiti potporu Kukuriku koalicije i svih njezinih stranaka (SDP, HNS, IDS, Stranka umirovljenika), da će dobiti i potporu ORAH-a Mirele Holy, Hrvatskih laburista, nacionalnih manjina, a vjerojatno i HSLS-a i Milana Bandića i Radomira Čačića, koji će biti bitni čimbenici u predsjedničkoj kampanji. Josipovićeva pobjeda značila bi vjetar u leđa strankama koje su ga podržale……..

 

U Sjedinjenim Državama prije no što je kandidiran, Obama je bio relativno nepoznat. Stručnjaci su prije toga kompjuterski izračunali kakav profil kandidata demokrati moraju kandidirati da bi pobijedio na predsjedničkim izborima te su onda tražili političara koji najviše sliči tomu idealnom profilu. Tako su došli do tada relativno nepoznata političara Baracka Obame. Nešto slično treba napraviti i u Hrvatskoj. Ima mnogo dobrih kandidata na desnici, ali nema mnogo onih koji mogu pobijediti Ivu Josipovića. Njega mogu pobijediti mladi ljudi, čistih ruku, obrazovani, koji imaju ugled kao moderni europski i svjetski političari, ljudi tolerancije, koji mogu okupiti široko biračko tijelo. ……..

 

Da to moraju biti mladi ljudi, visokoobrazovani, koji su se već afirmirali u zemlji i inozemstvu, ali koji nemaju nikakve afere, koji imaju čiste ruke i koji slove kao tolerantni, ali odlučni ljudi. Dakle, nije važno samo dobiti novoga predsjednika, nego je važno dobiti novoga predsjednika ili predsjednicu koji će biti političari za novo doba. To moraju biti kandidati koji će imati snage i odlučnosti čvrsto braniti hrvatske nacionalne interese, koji se neće bojati staviti na dnevni red ključne probleme koji vode Hrvatsku u ponor. Na osnovi takvih kriterija, kao iskusan političar i analitičar, politolog, poznavajući prilike u Hrvatskoj i svijetu, došao sam u izboru između mnogo mogućih kandidata do dva imena……..

To su Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković. O Kolindi Grabar Kitarović već se dugo govori kao o dobrom potencijalnom kandidatu HDZ-a koji bi mogao pobijediti Ivu Josipovića. Kolinda Grabar Kitarović uspjela je u svjetskoj politici i došla je na mjesto zamjenika tajnika NATO-a, najvažnijega mjesta koje je ikad zauzimao neki hrvatski političar. Ali ne samo to, ona je bila i ministrica vanjskih poslova i veleposlanica u Sjedinjenim Državama. Dakle, zna sve tajne, pravila i trikove svjetske politike te zna kako braniti hrvatske nacionalne interese. Prihvatio ju je vrh svjetske politike te je postala članica i Trilateralne komisije jednog od najmoćnijih centara, gdje se iza kulisa zapravo vodi svjetska politika. Neki kažu da je to minus. Za mene je to veliki plus jer predsjednica Hrvatske koja sjedi za stolom u vrhu svjetske politike u uvjetima pregrupiranja svjetske moći i sukoba Zapada i Rusije može mnogo učiniti za Hrvatsku i naše nacionalne interese. Iako se još ne zna hoće li se uopće vratiti u Hrvatsku, već prva istraživanja javnoga mijenja pokazuju da ima znatnu potporu građana.......

 

Ništa manje uspješan, a možda i još bolji kandidat koji bi mogao pobijediti Ivu Josipovića jest mladi političar u usponu Andrej Plenković. On se dosad nije spominjao kao predsjednički kandidat i njegovo kandidiranje bilo bi malo iznenađenje. Uvjeren sam da bi bio vrlo brzo prihvaćen jer ima sve karakteristike koje su potrebne za pobjedu na predsjedničkim izborima. On je novi političar, političar u velikom usponu. Kao ličnost pun je šarma i karizme, sjajan je govornik, analitičar, čovjek suradnje i povezivanja, odlučan, ali tolerantan, njegovi zadnji nastupi pokazuju da je potpuno sazrio, da je kadar dobiti potporu mnogo širega biračkog tijela nego što je to HDZ-ovo biračko tijelo ili biračko tijelo desnice. Mišljenje o Plenkoviću u Americi i Europskoj Uniji izvrsno je i on bi kao i Kolinda Grabar Kitarović mogao računati na veliku podršku svjetske politike i  poduzimanja mjera za izlazak Hrvatske iz krize......

1035
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.