Autor: admin
Datum objave: 15.06.2020
Share


HRVATSKA

Epidemiologija i preventiva

Medijski pregled iz radionice tvrtki Newton Media SEE pokriva sve najvažnije vijesti iz Hrvatske, susjednih zemalja, Europe i svijeta


HRVATSKA 


Epidemiologija i preventiva:
Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite Maja Grba-Bujević na N1 je govorila o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i zemljama u okruženju. Grba-Bujević je kazala kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo već donio niz preporuka od kojih su neke bile vezane za održavanje skupova, za same izbore, a kako će donijeti preporuke i za sam dan izbora. Komentirala je i nepridržavanje mjera fizičke distance i ostalih epidemioloških mjera. 
 
Koordinirani inspekcijski nadzori turističkih i sanitarnih inspektora Državnog inspektorata u ugostiteljstvu i turizmu počet će 1. srpnja
 s ciljem utvrđivanja spremnosti za sezonu, izvijestili su iz Državnog inspektorata. Turistički inspektori kontrolirat će legalitet i ispunjavanje zakonskih obveza propisanih uvjetima za vrstu i kategoriju objekta, a sanitarni će im se pridružiti zbog kontrole ispunjavanja zakonskih obveza iz područja sigurnosti hrane, vode, zaštite pučanstva od zaraznih bolesti i pridržavanje epidemioloških i mjera socijalnog distanciranja u skladu s preporukama i uputama HZJZ-a.
 
Vidite što se zbiva u susjedstvu, upozorio je Dino Kozlevac, šef Stožera civilne zaštite Istarske županije 
na prošlotjednom sastanku s predstavnicima turističkog sektora i javnog zdravstva. Koronavirusa u Istri nema više od 2 mjeseca, a u Hrvatskoj je broj novooboljelih zanemariv. Ali zato se nezgodni virus opet pojavio u susjedstvu, u Sloveniji i Italiji. Istovremeno su odškrinuta vrata za turiste iz 10 zemalja, da bi se širom otvorila za gotovo sve države EU, ali i BiH, i to već danas ili sutra.
 
Izvanredne okolnosti i širenje epidemije COVID-a 19 više nego ikada do sada kod građana su probudile 
svijest o sigurnosti hrane. Ove godine je svjetski dan sigurnosti hrane obilježen pod sloganom "Sigurnost hrane, briga svih nas". Ono što nije sigurno ne bi se trebalo zvati hranom, rekao je u emisiji HRT-a Dobro jutro, Hrvatska Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu.
 
Kćeri poznatoga britanskog magnata Bernieja Ecclestonea i Riječanke Slavice Radić sa svojim obiteljima su u jeku korona-krize otišle iz Britanije u Hrvatsku.
 Britanski mediji hvale Hrvatsku, navode kako je imala dobar odgovor na krizu. Citiraju i Krunoslava Capaka, ravnatelja HZJZ-a, koji je rako da na plažama u zemlji neće biti zabrana, već samo mjere opreza, a sve nakon što je Hrvatska dobro iskontrolirala epidemiju.
 
Novo istraživanje pokazalo je da su
 stariji muškarci, premda pripadaju u najranjiviju dobnu skupinu, najmanje zabrinuti zbog koronavirusa i najmanje mijenjaju ponašanje usred pandemije. Rezultati istraživanja ukazuju na to da starije muškarce treba više educirati kako bi što preciznije shvatili koliki su rizici od bolesti COVID-19. Nedugo nakon pojave koronavirusa ustanovljeno je koje su demografske skupine najranjivije.
 
Preliminarni podaci studije provedene na više od 750.000 ispitanika, pokazali su da je 
kod osoba s krvnom grupom 0 vjerojatnost rizika od zaraze koronavirusom 8-19% manja u usporedbi s ostalim krvnim grupama. Prema rezultatima istraživanja koje je provela kalifornijska tvrtka za biotehnološka istraživanja, 23andMe, osobe s krvnom grupom 0 vjerojatno su izložene nižem riziku od zaraze koronavirusom, prenosi Financial Times.

Politika:
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u petak je u Vukovaru pohvalio svoju Vladu na sprječavanju širenja pandemije, ističući da je stala uz radnike i poslodavce te u koronakrizi "pokazala snagu države". "I u ovoj koronakrizi vidjeli ste kako je naša Vlada ne samo uspjela brzo i učinkovito spriječiti širenje ove epidemije u Hrvatskoj, nego istodobno stala kao nikada do sada iza radnika, poslodavaca i svih onih koji bi vjerojatno, da nije bilo naših mjera, bili danas na zavodu za zapošljavanje, a poslodavci bi teško premostili krizu", kazao je Plenković.
 

Početkom srpnja Hrvatska palicu predsjedanja Vijećem EU-a prepušta Njemačkoj
. Na proteklih 6 mjeseci najviše će se gledati kroz prizmu epidemije koronavirusa, no u Vladi su zadovoljni postignutim: dogovorom članica oko otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, Zagrebačkom deklaracijom te dogovorom Vijeća oko 2 paketa investicijskih inicijativa Komisije. O rezultatima hrvatskog predsjedanja, novom proračunu Unije, apliciranju za sredstva za obnovu Zagreba, ali i kritikama da je Zagreb ignorirao rastući autoritarizam Viktora Orbana govori državna tajnicam Ministarstva vanjskih i europskih poslova Nikolina Brnjac.

Gospodarstvo:
Hrvatska je u prva 3 mjeseca 2020. izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 552 mil. eura, što je porast od 8% u odnosu na isto razdoblje lani (513 mil. eura). S druge strane, u promatranom razdoblju zabilježili smo još veći rast uvoza od 10% (sa 769 na 844 mil. eura), zbog čega nam je pokrivenost uvoza izvozom pala sa 67 na 65%.
 
Kako bi se potaknula domaća turistička potrošnja, uskoro na scenu stupaju i Cro kartice
. Prvih 40.000 kreće u izradu. Ipak, još uvijek se ne zna kakav je interes tvrtki i tko će ih uopće omogućiti svojim zaposlenicima. „Sad će sigurno to pasti na neke minimalne brojke, ali u svakom slučaju to je dugoročan projekt ove vlade i budućih vlada i mislim da je to dobra stvar koja će se pokazati iz godine u godinu, pogotovo poticanje potrošnje u Hrvatskoj, a naročito na kontinentu", govori ministar turizma Gari Cappelli.
 
Ministar turizma Gari Cappelli rekao je u nedjelju u Opatiji da broj turista raste iz dana u dan, da je u 
Hrvatskoj sada 115.000 turista, što je oko 20% turista u odnosu na isto vrijeme lani te da su najposjećenije Istarska, Primorsko-goranska i Zadarska županija. Turisti borave i u kontinentalnim županijama, koje imaju oko 50% turističkog prometa u odnosu na isto vrijeme lani. Ove godine očekuje se 30-35% prihoda od turizma u odnosu na lanjski prihod, a u nekim županijama, kao što su Primorsko-goranska i Istarska, i do 40%.
 
Hrvatska je pred žetvom 2020., u koronagodini
, a zbog vremenskih prilika ona će kasniti 10-ak dana u odnosu na prošlu godinu. Ako nečega imamo i više od svojih potreba, onda je to pšenica koju u jednom ciklusu proizvedemo gotovo za dvije godine. Ove riječi zamjenika predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Matije Brlošića zorno očitavaju hrvatsku samodostatnost u toj, nama najvažnijoj krušarici, čija je žetva strateško pitanje, a čiju važnost posebno potvrđuje 2020., kao godina koronakrize, gdje su mnoge stvari i proizvodnje dovedene do neizvjesnosti.
 
Male i srednje kompanije u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi (CESEE) suočit će se ove godine sa znatno strožim kriterijima odobravanja kredita u bankama, jedan je od glavnih zaključaka istraživanja Europske investicijske banke (EIB). K tome, udjel nenaplativih kredita opet će početi rasti, prvi put od 2015. godine. Kako stoji u istraživanju,
 banke u CESEE regiji zbog pandemije koronavirusa suočit će se s najgorim poslovnim okruženjem od financijske krize 2007. i 2008. godine.
 
U zračnim su lukama u travnju zabilježena samo 4.482 putnika
, 99,4% manje u odnosu na isti mjesec 2019., što je posljedica ukidanja aviolinija i zatvaranja zračnih luka radi sprječavanja širenja pandemije covid19, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku. Osim manje putnika, veliki pad na hrvatskim zračnim lukama bilježe i operacije zrakoplova, kojih je bilo samo 420 ili 95,4% manje nego u lanjskom travnju.
 
Croatia Airlines tražit će pomoć od države od 700 mil. kuna
, što bi trebalo biti dovoljno da kompanija premosti pad prometa zbog koronavirusa te za daljni razvoj flote kako bi bila konkurentna na tržištu, doznaje Jutarnji list. Prema informacijama, u kompaniji na osnovi svih dostupnih podataka procjenjuju kako bi gubitak zbog pada prometa uslijed pandemije koronavirusa na kraju godine mogao biti oko 150 mil. kuna.
 
Ukupna vrijednost projekata Tehnomont Brodogradilišta Pula koji će ići u izvoz ove godine premašuje 10 mil. eura
. - U posljednjih nekoliko mjeseci tržište brodova, a za nas pogotovo interesantno tržište radnih brodova za ribogojilišta, osjetilo je velike udarce zbog pandemije COVID-19 te su nam neki ugovori usporeni, a jedan čak i otkazan. Također, nema novih upita te su budući poslovi 'na ledu' dok se investitori ponovo ne odluče na ulaganja u nove brodove - dodaje predsjednik Uprave Tehnomont Brodogradilišta Pula.
 
Nakon dugo vremena Zagreb je svrgnut s vrha ljestvice najtraženijih gradova za najam stanova pa je tako tijekom svibnja na oglasniku Crozilla.com najveća potražnja za najmom stanova vladala u Rijeci. Zagrebački su stanovi u tom oglasniku iz mjeseca u mjesec držali najviše pozicije na ljestvici potražnje. No,
 negativno ozračje prouzročeno kombinacijom razornog potresa i koronavirusa utjecalo je i na potražnju za nekretninama, posebno za onima u središtu grada.
 
Vegeta je gotovo trećinu jeftinija u Srbiji nego kod nas
, a Poli, koji pod slovenskim brendom rade u 4 države, u deželi je najskuplji. Pokazala je to usporedba cijena 8 svima dobro poznatih proizvoda u trgovačkim lancima u Hrvatskoj (Konzum), BiH (Konzum), Slovenija (Mercator) i Srbiji (Idea). Za prelazak granice sa Srbijom ne treba se testirati na koronavirus niti biti 14 dana u izolaciji. U prodavaonicama bi trebalo nositi zaštitne maske, iako ih većina kupaca nema.
 
Prednost automatizacije jasno se vidi u izvanrednoj i izazovnoj situaciji kao što je pandemija koronavirusa
. Automatizacija i robotizacija poslovnih procesa pojednostavljuju poslovanje i smanjuju rizik od zaustavljanja poslovnog procesa. To su prepoznale mnoge tvrtke, a među njima  i Jamnica koja je investirala 3,5 mil. kuna u robotizaciju poslovnih procesa.
 
Epidemija koronavirusa je pokazala kako brendovi unatoč krizi mogu napredovati i kako mogu pokazati svoj utjecaj na društvo
, a kreativci iz marketinških i komunikacijskih agencija koji su radili na njihovim projektima i kampanjama još jednom su dokazali kako kreativa nema granica. Kako kaže Jelena Fiškuš, članica uprave Hure (Hrvatske udruge društava za tržišno komuniciranje) i kreativna direktorica Studija Sonda, oni svojim klijentima često citiraju dio globalnog izvještaja kreativnosti Cannes Lionsa koji kaže: Ako vaš brend danas ne čini ništa da pomogne svijetu i društvu, za 5-10 godina možda neće više ni postojati.

REGIJA I SUSJEDNE ZEMLJE

Zbog Komisije za vrijednosne papire FBiH ugrožene su banke, blokirano je 60 miliona KM ulaganja. Posljedice osjećaju svi poslovni sektori, a direktno su ugrožene brojne banke koje ne mogu završiti pripajanja, dokapitalizacije ili druge procese iz nadležnosti ove institucije. Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka u BiH, apelira na vlast da hitno riješi ovaj problem.
 
U laboratoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod nove četiri osobe. Do ovog trenutka u cijeloj BiH
 danas je registrirano čak 78 novih slučajeva i to je najveći porast zaraženih od 30. travnja.
 
Laboratorij Instituta za javno zdravlje (IJZ) završio je analizu 120 uzoraka i rezultati svih analiza bili su negativni na korona virus. Među obrađenim uzorcima nalazili su se i uzorci četiri kontakta koje su ostvarili građani BiH pozitivni na novi koronavirus tokom boravka u Herceg Novom, saopćili su iz IJZ. 
Crna Gora i dalje je „korona free“ zemlja!
 
Zavod za zapošljavanje (ZZZ) i Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore informirat će javnost povodom objave
 drugog javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje iz fondova EU. Zavod će sljedeće tri godine biti direktni korisnik Programa grantova za samozapošljavanje i pokretanje biznisa, vrijednog 3,5 milijuna eura, a koji zajednički financiraju EU i Vlada Crne Gore.
 
U Italiji se broj umrlih od koronavirusa u subotu popeo za
 78 novih slučajeva i dosegnuo ukupan broj od 34.301 umrlih. Ukupan broj oboljelih u toj zemlji povećan je za 346, što je sad ukupno 236.651 oboljelih od virusa Covid-19.
 
Premijer Janez Janša ispituje mogućnosti da Slovenija s Europskom komisijom (EC) postigne
 sporazum o povlačenju tužbe zbog istrage u Banci Slovenije (BS). Janša je predsjednici komisije Ursuli von der Leyen ponudio "nagodbu" u tužbi komisije protiv države. Prema neslužbenim informacijama, Vlada o tome nije raspravljala niti odlučivala.
 
Prema prognozi OECD-a, 
BDP Slovenije ove će se godine smanjiti za 7,8%, a u slučaju drugog vala infekcije novim koronavirusom za 9,1%. Za sljedeću godinu organizacija prognozira rast od 4,5%, odnosno u slučaju drugog vala 1,5%.
 
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da nastavi sa ublažavanjem mjera monetarne politike. Tako je
 NBS snizila referentnu kamatnu stopu na 1,25%.
 
Objavljivanjem u Službenom glasniku Srbije,
 na snagu je stupila nova mjera u borbi protiv koronavirusa, zabrana javnih okupljanja više od 500 ljudi u zatvorenom prostoru. U vrijeme dozvoljenog okupljanja na javnim mjestima u zatvorenom prostoru moraju biti primjenjene sve preventivne mjere koje se odnose na dezinfekciju, sanitarno-tehničke i higijenske uvjete.
 
Od ukupno 971 ispitivanja, u jednom danu
 u Sjevernoj Makedoniji zabilježeno je 175 novoinficiranih koronavirusom. Najveći broj je u Skoplju, čak 131 slučaj, a slijedi Kumanovo s 24. Sutra će predsjednik Makedonije Stevo Pendarovski izvijestiti hoće li doći do novog produljenja izvanrednog stanja. Ministar zdravlja Venko Filipce kaže da nije potrebno produljivati izvanredno stanje.
 
Na današnjoj 64. sjednici Vlada Makedonije donijela je Uredbu sa zakonskom snagom za 
subvencioniranje doprinosa obveznog socijalnog osiguranja za zaposlene u medijima, kojom se uređuju uvjeti, način i postupak subvencioniranja plaćanja doprinosa za one koji su radili i izviještavali o prevladavanju situacije s covidom-19 tijekom izvanrednog stanja. Subvencije će se odnositi za mjesece lipanj, srpanj i kolovoz 2020. godine.

EUROPA I SVIJET 

U SAD je prijavljen rekordan broj novih slučajeva zaraze u nekoliko saveznih država, uključujući Floridu i Texas, dok većina država nastavlja sa ublažavanjem restriktivnih mjera. Alabama je izvijestila o rekordnom broju novih slučajeva već četvrti dan za redom, a Aljaska, Arizona, Arkansas, California, Florida, Sjeverna i Južna Karolina, te Oklahoma su države koje su imale rekordan broj zaraženih virusom Covid-19 u posljednja tri dana.
 
Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da će
 cijela Francuska u ponedjeljak biti u „zelenom području“ s obzirom na rizik od koronavirusa. Okupljanja će i dalje biti pod strogom kontrolom, ali će se restorani u pariškoj regiji otvoriti.
 
U Pekingu su počeli s provođenjem masovnih testiranja nakon što je u gradu izbilo novo žarište epidemije, te su širom zemlje izdana upozorenja u vezi putovanja.
 Zdravstvene vlasti su izvijestile o 57 novih slučajeva u manje od 24 sata nakon što je oko 50 slučajeva infekcije otkriveno na veleprodajnoj tržnici hrane Xinfadi.
 

Italija, Njemačka, Francuska i Nizozemska potpisale su ugovor sa tvrtkom AstraZeneca o opskrbi Europe cjepivom protiv koronavirusa
, a cilj je da prve isporuke započnu prije kraja 2020. godine. Iz kompanije izjavljuju da je ugovor potpisan za 400 milijuna doza potencijalnog cjepiva na kojem radi Sveučilište u Oxfordu, a koje je trenutno u fazi testiranja.
 
Putnicima iz nekih zemalja 
ponovno će biti omogućen ulaz u Dansku od ponedjeljka, jer ta zemlja postupno ukida restrikcije na putovanja uvedene radi pandemije koronavirusa. To znači da će putnicima koji dolaze iz Njemačke, Islanda i Norveške biti dozvoljen ulazak u Dansku samo ako su rezervirali smještaj sa najmanje šest noćenja.
 
Američka košarkaška liga
 NBA poslala je u petak svim klubovima interni dopis sa rasporedom ponovnog pokretanja sezone, što uključuje obvezno testiranje i individualne treninge u srpnju. Ovaj novi raspored za igrače znači ponovni početak treninga na Disneyevom kampusu blizu Orlanda, Florida, već 9. srpnja. Utakmice će se igrati u ESPN-ovom kompleksu početkom kolovoza, dok će play-off početi sredinom kolovoza.
 
Novi Zeland je jučer postao
 jedna od prvih zemalja na svijetu koja je navijačima napunila sportski stadion. Oko 20.000 navijača došlo je na Stadion Dunedin’s Forsyth Barr kako bi gledalo utakmicu ragbi lige između klubova Higlanders i Chiefs iz Hamiltona.
 
Vlasnici noćnih klubova u Japanu
 morati će voditi evidenciju s imenima svojih mušterija i podacima za kontakt te će morati osigurati fizičku distancu, što je sve dio mjera za zaustavljanje širenja koronavirusa u skladu sa smjernicama koje je vlada predstavila u subotu. Druge mjere u tim smjernicama uključuju održavanje udaljenosti od barem jednog metra i korištenje zaštitne maske za lice ili štita.
 
U Velikoj Britaniji 
vlada nastoji omogućiti otvaranje svih škola u rujnu te pružiti potporu kako bi se djeci pomoglo u nadoknađivanju izgubljenih sati i gradiva. Ured premijera Borisa Johnsona jučer je zatražio pripremu mjera koje će pomoći djeci tijekom ljeta i nadalje u budućnosti. Društvena pravda je razlog zašto se pomoć pruža osobito onima koji nisu imali dovoljno potpore kod kuće.
 
Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti upozorava kako
 još uvijek postoji umjeren do visok rizik od drugog vala infekcije koronavirusa koji bi zahtijevao produljenje mjera karantene. Ovo nadzorno tijelo priopćuje kako je u većini europskih zemalja vrhunac epidemije prošao, ali dodaju kako je važno da se stanovnici i dalje pridržavaju mjera socijalne distance i preporuka o osobnoj higijeni.
 
Njemačka će 
ukinuti provjere na svojim kopnenim granicama u ponedjeljak navečer. Zahtjev za opravdani ulazak u zemlju više neće biti potreban na granicama Njemačke, jučer je izjavio glasnogovornik Minstarstva unutarnjih poslova.
 
Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski otkazao je sve osobne susrete i posjete, te je ograničio osobne kontakte na uzak krug ljudi nakon što je
 njegova žena bila pozitivna na testiranju za koronavirus. Olena Zelenska je izjavila da je bila pozitivna na testu za koronavirus, ali da su njen muž i njihovo dvoje djece bili negativni.
 
Twitter tvrdi da je otkrio i zatvorio 23.750 računa koji su povezani s Kinom i za koje tvrde da su
 korišteni za koordinirane kampanje širenja dezinformacija o reakciji te zemlje na koronavirus i o situaciji u Hong Kongu. Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova kritizirala je Twitter zato što nisu uklonili objave u kojima se optužuje Kinu da je kreirala koronavirus kao biološko oružje.
 
Njemačka je vlada odlučila smanjiti stopu PDV-a sa 19% na 16% u razdoblju između 1. srpnja i 31. prosinca kao dio svog
 stimulativnog paketa za gospodarstvo vrijednog 130 milijardi eura. Vlada će također roditeljima dati jednokratnu pomoć od 300 eura po djetetu. Njemački institut za ekonomska istraživanja DIW Berlin vjeruje da će te mjere povećati rast gospodarstva za 1,3% u 2020. i 2021. godini.
 
Broj umrlih od koronavirusa u New Delhiju gotovo je dvostruko veći od onog koji prikazuju službene brojke
, izjavio je nedavno jedan od gradskih vijećnika. Indija je pretekla Veliku Britaniju kao četvrtu zemlju na svijetu po broju ljudi zaraženih koronavirusom. U zemlji je do sada potvrđeno 297.535 slučajeva, dok je u Britaniji do sada registrirano 294.402 slučajeva zaraze virusom Covid-19.

Bilten vam omogućavaju tvrtke Newton Media SEE:

Presscut
MediaNet
Newton Research Europe
Newton Technologies Adria
Briefing mediji i analize
Blue Marble Translations

109
Kategorije: Fenomeni
Developed by LELOO. All rights reserved.