Autor: Ivana Lazar -Colić
Datum objave: 17.10.2011
Share
Komentari:


Hrvatski umjetnici u New Yorku

Simply Brass kvintet izveo skladbu Balkanika američkog skladatelja Erica Ewazena

HRVATSKI UMJETNICI U NEW YORKU

"Simply Brass"
praizveli skladbu "Balkanika" na slavnom njujorškom Juilliardu.

Početak listopada bio je iznimno uspješan za članove hrvatskog brass - kvinteta "Simply Brass".

Ansambl se predstavio američkoj javnosti na umjetničkoj školi "Juilliard" u New Yorku, gdje su praizveli skladbu "Balkanika" američkog skladatelja i profesora na Juilliardu, Erica Ewazena.

Nastup na Juilliardu rezultat je suradnje s Ewazenom koji je tijekom svojeg posjeta Hrvatskoj imao prilike surađivati s kvintetom.

Koncert je okupio desetak izvođača, te je bio posvećen Ewazenovom umjetničkom opusu inspiriranom raznim životnim okolnostima poput smrti prijatelja, sjećanja na žrtve 11. rujna, kao i posjeta Hrvatskoj.

Četiri stavka "Balkanike" glazbeno su, i motivima, posvećeni crkvi Sv. Marka u Zagrebu, slapovima Rastoka, elegičnim tonovima uspavanke, - čak i bureku, kojeg je Ewazen ovjekovječio u završnom stavku nazvanom "Burek dance".

U uvodnom govoru prije praizvedbe, skladatelj Eric Ewazen je otkrio da je naziv djela "Balkanika" posvećen istoimenom njujorškom restoranu čiji je on stalan gost, i gdje, u srcu Manhattana, redovito uživa u specijalitetima restorana - bureku i čevapčićima.

Umjetnički ansambl "Simply brass" djeluje pet godina i do sada su ostvarili niz uspješnih koncerata diljem Hrvatske. Članovi ansambla Tomica Rukljić, Rudolf Homen, Hrvoje Pintarić, Alan Bošnjak i Joe Kaplowitz, spremno su prihvatili Ewazenov izazov, a rezultat je bio popraćen ovacijama zahtjevne njujorške publike među kojima je bila i Marina Rogina, zamjenica generalnog konzula Republike Hrvatske u NewYorku.

Kvintet SIMPLY BRASS njeguje program koji je vrlo raznovrstan. Sastoji se od izvornih djela suvremenih skladatelja, te preradbi za brass - ansambl skladbi iz razdoblja baroka, klasike i romantizma, tradicionalnih crnačkih duhovnih pjesama, jazz skladbi i popularnih melodija.
Ansambl je ostvario značajnu suradnju sa Simfonijskim Puhačkim Orkestrom Hrvatske vojske, nastupajući na koncertima u KD ''V. Lisinski'', te na Velikogoričkom Brass festivalu.
Ansambl je tijekom prošle godine snimio nosač zvuka sa skladbama hrvatskih skladatelja, u suradnji s izdavačkom kućom Cantus d.o.o.
Najvažniji nastup ansambl je ostvario u listopadu, 2011. koncertima na Julliard School of Music u New Yorku, gdje je predstavio hrvatsku glazbu pisanu za brass kvintet i svjetskom praizvedbom skladbe BALKANIKA poznatog americkog skladatelja Erica Ewazena, skladane i posvećene Simply Brass Kvintetu.

ČLANOVI SIMPLY BRASS su:

Tomica Rukljić, diplomirao trubu na Muzickoj akademiji u Zagrebu u klasi Prof. Selaka. Dobitnik je Rektorove nagrade za postignute rezultate tijekom studija.
Solist je zagrebačke Filharmonije. Surađuje sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Simfonijskim Puhačkim Orkestrom Hrvatske vojske, te drugim orkestrima u Hrvatskoj. Nizom godina bio je član grupe Cubismo i Soulfingers. Clan je ansambla 7/8.

Rudolf Homen, diplomirao je trubu na Muzickoj akademiji u Zagrebu u klasi Prof. Kubičeka. Profesor je trube u Glazbenom učilištu ''Elly Bašic'' u Zagrebu te je dirigent Orkestra ''Hrvatskog Crvenog križa'' u Fužinama. Surađuje s orkestrom Opere HNK u Zagrebu, orkestrom Opere HNK ''I. pl. Zajc'' u Rijeci, te Simfonijskim orkestrom HRT-a.

Hrvoje Pintarić diplomirao je hornu na Muzickoj akademiji u Zagrebu u klasi Prof.Mateića, a usavršava se na Muzickoj akademiji u Pragu kod Prof. Tylšara. Nekoliko godina, bio je solo hornist Simfonijskog orkestra u Dubrovniku. Hornist je orkestra Opere HNK u Zagrebu.

Alan Bošnjak, diplomirao je trombon na Muzickoj akademiji u
Zagrebu, usavršavao se na Hochschule für Musik u Grazu. Sudionik je nekoliko međunarodnih trombonističkih natjecanja (Porcia, Geneva). Trombonist je orkestra Opere HNK u Zagrebu.

Joe Kaplowitz, se profesionalno počinje baviti glazbom s 15 godina u Washington-u, SAD. Završava studij klavira, tube,kompozicije, na Youngstown State University-u 1995-te godine. Od tada svira s prepoznatljivim imenima americke blues i jazz scene:
Eddie Daniels, James Moody, Ernie Krivda, Greg Bandy, Randy Jonston, Wycliff Gordan, Ralph Bowen, and Sean Jones. Joe je također nastupao s David “Fathead”Newman-om i blues legendom Koko Taylor i Lucky Peterson-om. Nakon 1999- te godine, Joe predvodi bendove koji nastupaju u Bijeloj Kuci, te Blues Alley, The Knitting Factory, i
The House of Blues. Od 2002. do 2004. Joe živi u New York-u, gdje osniva Joe Kap Organ Trio (CD uradak: Joe Kap Organ Trio – Street Noise – Severn Records – 2004) i nastupa u mnogim poznatim koncertnim dvorama, te održava dugotrajnu suradnju s
trubačem Mark Rapp- om. 2006. seli se u Hrvatsku, gdje nastupa s poznatim glazbenicima poput: Tamara Obrovac (Transhistria Electric – Necu više jazz kantat –Aquarius Records – 2009), Josipa Lisac (gost izvođac na Živim po svome – Croatia Records – 2009), Elvis Stanić (Power trio band), Saša Nestorović, Davor Križić, Gašper
Bertoncelj, Kruno Levačić, Igor Lumpert, Klemens Marktl, vokalna skupina Rivers (Veselje ti navješćujem – Aquarius records – 2008),
Tonči Grabušic (LeKAP QUARTET– Love me or leave me, Dancing Bear - 2010). Krajem 2010. piše big - band aranžmane za
autorske kompozicije supruge Lele Kaplowitz, i nastupa u Studiju Bajsic s Big Bandom HRT-a. 2011 "Simply Brass" Brass Quintet- Zagreb.

Ivana Lazar- Colić
1790
Kategorije: Glazba
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.