Autor: redakcija
Datum objave: 18.12.2011
Share
Komentari:


Hvarsko kazalište

....1612..........2012.

Kazalište grada Hvara , 1612……2012……..

 

Hvarsko kazalište, kulturni je i društveni simbol grada Hvara.

Utemeljeno je 1612., kao prvo građansko kazalište u Europi.

Posebna nadogradnja nad postojećim arsenalom, spremnikom za brodove, napravljena je početkom 17. stoljeća i tada su pozornica i podij imali u pozadini perspektivno oslikani prospekt.

Problem rasvjete rješavao se svijećama i lusterima. Kazalište je bilo javno i komunalno.

 

http://www.google.com/search?q=hvarsko+kazali%C5%A1te&hl=en&client=opera&hs=1tI&rls=en&channel=suggest&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=-sPsTsfMNMKh-QawyaGKAg&ved=0CCAQsAQ&biw=991&bih=637

 

Hvarsko povijesno Kazalište,

 

smješteno je u zgradi Arsenala, spomenik je najviše kategorije i nacionalnog značenja za Republiku Hrvatsku.

 

Arsenal s Kazalištem, smješten je u povijesnoj jezgri grada, u samom središtu prostranoga hvarskog trga. Prilazi mu se uskim kamenim stubištem preko Belvedera – terase s koje se pruža pogled na "Grodu" - srednjovjekovni grad unutar zidina podno gradske tvrđave Fortice, na Pjacu s katedralom, gradskom vijećnicom Lođom i mnogim gotičko-renesansnim zdanjima.

 

Kazalište je izgrađeno 1612. godine na prvom katu Arsenala, za vrijeme poduzetnog kneza Petra Semitecola. Monumentalna zgrada Arsenala u središtu povijesne jezgre Hvara jedna je od najznačajnijih vojno-pomorskih zgrada na sredozemlju. Na nadvratniku ulaznih vrata kazališta na Belvederu - terasi Fontika uz sjevernu fasadu Arsenala, upisano je: ANNO SECVNDO PACIS MDCLXII. Godina 1612., kako se iščitava iz natpisa, druga je godina socijalnog mira među zavađenim staležima hvarske Komune.

Izgradnjom Kazališta Semitecolo je svim staležima ravnopravno ponudio prostor za kulturne i društvene sadržaje. Time je, što je u to vrijeme bilo gotovo nezamislivo demokratično, stvorio prvo javno kazalište u Europi.

U kronologiji najstarijih kazališta Europe, odmah nakon Teatra Olimpica u Vicenzi iz 1585. godine, i Teatra all'antica u Sabbioneti iz 1588. godine., slijedi hvarsko Kazalište iz 1612.godine.Ta godina nastanka osigurava hvarskom Kazalištu nezaobilazno mjesto u povijesti teatra uopće.

 

U nedostatku arhivskih i materijalnih ostataka iz ranog 17. stoljerća možemo pretpostaviti da je hvarsko Kazalište prvotno imalo renesansni oblik. Sačuvani interijer – pozornica i gledalište s ložama, potječe iz 1803.godine., kada je osnovano Kazališno društvo, koje je kao udruga naprednih građana iz temelja obnovilo prostor što ga je opustošila vojska. Obnavljano i preuređivano, današnji neobarokni izgled hvarsko je Kazalište sačuvalo iz sredine 19. stoljeća,čime se svrstava u deset najstarijih baroknih teatara Europe. Skromne dimenzije pozornice i prilično uske lože, a posebno bliska veza između gledališta i scene, daju tom kazalištu izuzetno humanu dimenziju zbog čega su mnogi glumci vrlo rado glumili u njemu. U europskim razmjerima rijetkost su i dvije sačuvane zidne scenografije sa začelnog zida pozornice. Starija freska iz 1819. godine i danas se nalazi na pozornici, dok je druga, s prikazom Kneževa dvora iz približno 1900. godine, restaurirana i postavljena na pomične panoe.

 

Od samog osnutka, a uoči  400. godine svog postojanja, Kazalište je bilo središte kulturnoga i društvenog života Grada i Komune. Scenski život bio je najintenzivniji tijekom 19. stoljeća., posebno za vrijeme karnevala, kada su se održavale glazbene i scenske priredbe te maskirani i svečani plesovi, cavalchine.U Kazalištu su nastupale domaće diletantske i glazbene družine, strani glumci i glazbenici, orkestri i opere. U jednoj se kazališnoj sezoni na toj pozornici znalo odigrati i više od 30 predstava. Nakon što je, 1921.godine, Kazališno društvo prestalo djelovati, Kazalište je došlo pod upravu Općine Hvar. Tijekom 20. stoljeća samo nužno održavano, Kazalište je i dalje bilo središte rada domaćih i stranih amaterskih i profesionalnih ansambala.

 

Kao rijetki,vrijedan prostor posjećuju ga stručnjaci, turisti, studenti i đaci.

Sprovedena je konstruktivna i statička sanacija zgrade Arsenala kao preduvjet restauracije Kazališta i revitalizacije kulturnoga i scenskog života toga veterana teatarske povijesti.

Proces sanacije toga izuzetnog spomeničkog kompleksa, vraća život objektu i oživljava scenu koja je obilježila kulturnu povijest Hvara, ali i Hrvatske.

Hvarsko povijesno Kazalište član je udruge Perspectiv.a zbog svoga spomeničkog značenja,djeluje proteklih godina i kao muzejski prostor.

 

( iz materijala Mirjane Kolumbić,više kustosice )

 

 

 

1705
Kategorije: Kazalište
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.