Autor: Dina Ivan
Datum objave: 28.05.2012
Share
Komentari:


IDENTITET MIROVNOG NOVINARSTVA

Napuštanje identiteta samo naizgled zvuči kontradiktorno

IDENTITET MIROVNOG NOVINARSTVA

U potrazi sam za identitetom, da bih ga odmah bila spremna napustiti, ali ne zauvijek. Samo blagonaklono se odmaknuvši od njega, dopustivši mu da raste, da se mijenja. Napuštanje identiteta samo naizgled zvuči kontradiktorno, ukoliko dopustimo logičkom zaključivanju da dvije stvari,pojma suprotnog značenja ne mogu stajati jedna kraj druge i prožimati se. Dopustili ili ne, one ionako ipak to rade. Tako da im ovaj puta ja to dopuštam i logički. Napuštanje uostalom u sebi sadrži, ili pak može sadržati i vraćanje. U drugom prostoru i vremenu vraćanje sadrži i promjenu. Identitet koji tražim sav je u promijeni. Ali to ne znači da nije siguran i jasan. Ponovo, naizgled kontradikcija? Svoju sigurnost vuče iz toga što računa s promjenom koja se ionako i ovako događa, pa se i on mijenja. Jasnoću vuče iz stalnog reflektiranja, objavljivanja o samom sebi.

 

Identitet koji tražim identitet je i mirovnog novinarstva. U susretu sa drugim, sa drugim pojmom saznajemo ono što jesmo i što nismo. Identitet je uvijek u ogledanju. Mirovno novinarstvo ogleda se s klasičnim.

 

Ono nije pisanje o poznatim ljudima i njihovim životima. Ono nije pisanje o sukobima koji su zanimljivi jer su sukobi, tipa “gladijatorske igre daju zanimljivost sadržaju”.

 

Ali ono u sebi sadrži napetost sukoba, agresivno je ako promotrimo riječ agresija u izvornom značenju – a to je približavanje. Mirovno novinarstvo približava se onome o čemu piše najviše što može. Čini to tako da se autor približi sasvim problemu, pounutri ga, provuče kroz sebe i jasno, objavi ono što se prilikom tog unutarnjeg susreta – sukoba dogodilo. Autor tako često govori ono što već dugo u njemu jest i što u njemu gori. Mirovno novinarstvo je izrazito subjektivno i transparentno novinarstvo. Vrijednosti za koje se zalaže su jasno rečene, i jasno je rečeno tko se za njih zalaže.

 

Objavljen problem može maštati, prolaziti kroz samostalni ili grupni brain storming mogućih rješenja. O kojima čitatelj dalje može razmišljati.

 

Fotografija i crtež prate sve to. Potpuno je jasno da je stvarnost u oku snimatelja i gledatelja i da se pokušavaju snimiti ljudi i njihovi problemi, a ne problemi označenih skupina koji su preuzeli maske simbole; autoriteta, problematičnih skupina, zbivanja koja u sebi sadrže podrazumijevajuće načine razrješenja u kojima barem jedna strana ostaje nezadovoljna.

 

Fotografija preispituje postojeće simbole i namjerno ono što smo naviknuli vidjeti na jedan način pokazuje na drugi način, prikazujući pritom da je iza simbola, predrasude, stereotipa – čovjek. Jednako tako i da se čovjekova okolina, u stvari zove – živa bića, biljke i životinje i zemlja prepuna živih bića, koje su bile ovdje i prije čovjeka ( i vjerojatno će biti i dalje).

 

Crtež to možda radi još lakše i slobodnije.

 

Zatim ponovo ogledanje u klasičnom novinarstvu – koji osjećaji su u preljevu priče? Ne nužno ozbiljnost. Sve što pomaže jačem, bogatijem izričaju. I naravno nema skrivanja iza jezika. Možemo se i smijati. Često je tako lakše reći, pokazati. Ako ću se sad u vezi humora ja pozivati na religiju kao paralelu: ozbiljna duhovnost nije duhovnost. Govorim iz sasvim svoje kože u potrazi za vlastitim identitetima mirovne novinarke, ali cijelo vrijeme obraćam se nevidljivom mi, jer za mirovno novinarstvo treba zajednica.

 

I ponovo se ogledam u klasičnom, da vidim još jednom što nisam. Nema mišljenja za i protiv nekog problema. Nema te vrste “objektivnosti”. Ima ogledanja u onom što nije i pisanja o onom što nije, ali jasno je za što autor jest. A to su vrijednosti koje vode nenasilju, uz u sebi ukomponiranu agresivnost (približavanje) spremnost hvatanja u koštac sa društvim problemima, kreativnost, borbu za ravnopravnost, protiv svih oblika diskriminacije, učenje o oblicima konsenzusa i njihovo uključivanje u društvenu svakodnevnicu, demaskiranje i mijenjanje hijerarhijskih obrazaca.

 

I tko sam ja, na kraju, u stvari na početku? Kada sam bila mlađa činilo mi se da sam tisuću mogućnosti i puno više, velika količina mene, kao višeglavati organizam i da po volji mogu izvlačiti glavu kao slučajnu kartu dana. Neke glave ipak vremenom sve manje počinjemo upotrebljavati. Na kraju biramo jednu, do dvije stalne koje nas iscrpljuju svojom monotonošću. Pripovjedno kazalište i gluma pomogli su mi da nađem neke davno ne zalite glave i vidim tko su što žele..Sada mi se čini da ne postoji više glava, nego da sam sve to ja i da postoji samo donekle vidljivi i nevidljivi dio. Vidljivi je sklon promjenama, nadam se rastu (ali i stagnaciji ili degradaciji, u smislu ostavljanja mnogo glava po strani ili aktiviranje onih koje nas ne čine nužno najispunjenijim, najsretnijim) Nevidljivi je prostor istraživanja. Nevidljivi prostor je u mraku i silazimo u njega zahvaljujući hrabrosti, ludosti, kreativnosti. Pun je praznine, ali jednako tako i potencijala. Ponekad dijelovi postaju vidljivi, ali je sjajno što je beskonačan i što će veliki dio uvijek biti u mraku. Mirovno novinarstvo će se razvijati. Beskonačna mogućnosti izričaja, različitih glasova, načina kako priči problemu i naći najbolje riješenje. A svaki izričaj bit će istinit jer će biti autentičan.

 

Pričajući ovo na glas, dobila sam komentar od jedne žene: “Riječ je o ženskom principu”.

 

Nisam to gledala na taj način i ako se principi, pa i principi razmišljanja i pisanja mogu podijeliti tako, ne bih željela da to znači limitaciju principa, već više svjesnost da uostalom oba principa imamo u sebi, i muški i ženski, i da je vrlo osoban i subjektivan i muškarac i da se može tako izraziti, bez obzira kako takav način nazvao. Možda se način emociji vraća određena vrijednost, u smislu ne gospodari ona našom “glavom” nego nam inteligentno ukazuje da nešto nije u redu i daje nam mogućnost da osvijestimo i reflektiramo što nije u redu..I potražimo izlaz. Ili put na kojem će biti u redu. Da mirovno novinarstvo je i vrlo emotivno novinarstvo.

836
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.