Autor: Lj.G.
Datum objave: 29.01.2019
Share


In memoriam Ivan Ivica Antolčić

Ivan Antolčić (Komarevo, 15. svibnja 1928.), hrvatski je kipar, grafičar, scenograf, crtač, slikar, dizajner i ilustrator.

In memoriam  Ivan Ivica Antolčić

Jučer,28.01.2019.r je umro Ivica Antolčić.

 Bio je divan čovjek i umjetnik tako odan svom kazalištu, svom rodnom mjestu, svojoj supruzi  i svim ljudima u čiju je dobrotu vjerovao jer bez te vjere ne bi mogao svojim talentima doprijeti do svakog bića kojemu su njegovi radovi bili usmjereni.

Opus ogromna  prostora  i oživljene mašte.

.Ivan Antolčić

https://hr.wikipedia.org/wiki/Ivan_Antolčić

Ivan Antolčić (Komarevo, 15. svibnja 1928.), hrvatski je kipar, grafičar, scenograf, crtač, slikar, dizajner i ilustrator. Osim tih djela, izrađuje reljefe, serigrafije, medalje, plakete, grafički dizajnira kazališne plakate, kazališne zastore, slika štafelajne i oltarne slike. Jednim je od najvećih hrvatskih animalista. Živi i radi u Zagrebu.

Rodio se je 1928. u Komarevu. U Zagrebu je išao u Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Nakon što je tu školu završio 1953. godine, iduće je dvije godine radio u HNK-u kao slikar maske. Poslije tog posla radio je kao scenski kipar. U zagrebačkom HNK-u radi od 1965. kao slikar i scenski kipar. Mirovinu je dočekao u toj hrvatskoj kazališnoj kući. Najuspješniji je hrvatski ilustrator. Ilustrirao je brojna izdanja za djecu i mladež. Među ostalim, ilustrirao je knjige Ljubice Kolarić-Dumić, Paje Kanižaja, Puškina, Josipa Stanića Staniosa, Ante Gardaša, Jakoba Grimma, Grigora Viteza, Ivane Brlić-Mažuranić, Darka Raškaja, Nikole Tadića, Ivana Štulića, Mate Šipuša, Nade Iveljić, Dušice Seferagić, Mile Maslaća, Slavka Jendrička, Dragana Lendrića, Ivanke Kovač-Kovjanić, Krste Špoljara, Dubravka Horvatića, Aleksandra-Leke Rodića, Hrvoja Hitreca, Malkice Dugeč, Branka Ćopića, Zvonimira Baloga, Miroslava Vaupotića, Ivana Ićana Ramljaka, Ljerke Car-Matutinović, Vladimira Nazora i drugih. Surađivao je s dječjim listom Radosti te još nekim izdanjima Školske knjige i inih nakladnika. Objavio je nekoliko grafičkih mapa.

Medaljerska djela su mu slobodna oblika. Tema njegovih grafika su drveno graditeljstvo Posavine, etnografski predmeti.

Izlagao je na mnoštvo izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Djela mu se nalaze u Hrvatskoj i inozemstvu. Poznat je odljevak kipa nobelovca Preloga koji se nalazi u Pragu.

Članom je HDLU-a i ULUPUH-a od 1961. godine.

Boris Vrga je napisao knjigu o Ivanu Antolčiću Posavski Antej.

https://hr-hr.facebook.com/1439782352982356/posts/ivica-antolčić-svestrani-je-umjetnik-scenograf-i-ilustrator-kipar-i-medaljer-gra/1603067366653853/

Ivica ANTOLČIĆ, svestrani je umjetnik, scenograf i ilustrator, kipar i medaljer, grafičar i dizajner, crtač i slikar, baš kao što je sa svojih šest desetljeća neumornoga djelovanja iznimno zadužio hrvatsku kulturu, tako je svojom zaraznom vedrinom i životnom radošću oplemenio živote svih onih koji ga svakodnevno susreću.

Ivica Antolčić, slikar i kipar, najstariji član Hrvatsko-češkog društva, danas slavi 90. rođendan. Čestitamo!

https://www.facebook.com/HCDZG/posts/ivica-antolčić-slikar-i-kipar-najstariji-član-hrvatsko-češkog-društva-danas-slav/1702502686499584/

Ivica Antolčić photos

https://www.google.com/search?hs=EX&q=Ivica+Antolčić&tbm=isch&source=univ&client=opera&sa=X&ved=2ahUKEwi57oaj-pLgAhWNPFAKHe-ICgcQsAR6BAgAEAE&biw=1881&bih=908

Ivica Antolčić / Zavičajni poticaji

https://galerija-striegl.hr/izlozbe/ivica-antolcic-zavicajni-poticaji/

Ivica Antolčić, kipar i grafičar, rođen je 15.5. 1928. godine u Komarevu. Završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu 1953. Od 1954. do 1955. radio je u HNK-u kao slikar maske, a poslije toga je preuzeo vodstvo scenskog kipara. Od 1965. radi kao slikar i scenski kipar u zagrebačkom HNK-u gdje je umirovljen.

Radi i reljefe, medalje i plakete, slobodnih oblika i simboličkih sadržaja. U grafici prikazuje drveno graditeljstvo Posavine, etnografske predmete i figuralne prizore. Jedan je od najvećih hrvatskih animalista. Objavio je nekoliko grafičkih mapa, a u pripremi je nova u nakladi Sitotiska Straža. Sedamdesetih godina intenzivno se bavio grafičkim dizajnom kazališnih plakata (koji se nalaze u zbirci Instituta za teatrologiju HAZU). U novije doba slika štafelajne slike često s motivima ptica. Napravio je nekoliko originalnih scenografija za kazalište „Komedija“ u Zagrebu i za Gradsko kazalište lutaka Rijeka 1999.. Naslikao je svečani zastor za Kazalište lutaka u Zagrebu 2008. Nobelovca Vladimira Preloga kiparski je portretirao 2008. za Fakultet kemijskog inžinjerstva i tehnologije, a isti je portret izliven u bronci i postavljen na Fakultetu u Pragu. Naslikao je oltarnu sliku sv. Katarine za crkvu u Komarevu.

Održao je do sada nekoliko desetaka samostalnih izložbi diljem hrvatskih gradova, te mnoge zajedničke, između ostalih, na Biennalu varšavskog plakata, Praški kvadrienale, Biennale ilustracija u Barceloni, Biennale ilustracija u Bratislavi, Biennale ilustratora u Zagrebu…

Pet puta dobio je Nagradu Grigor Vitez: 1975. , 1980. , 1987. , 1989. i 1992. godine, Zlatno pero Beograda 1976., Nagradu Ivane Brlić Mažuranić 1975., 1984., te niz drugih nagrada. Postao je najuspješnijim ilustratorom. Redoviti je suradnik dječjeg lista Radost, povremeno i drugih izdanja Školske knjige, a ilustrira za brojne nakladnike dječju prozu i poeziju kao i one za odrasle.

182
Kategorije: Kazalište
Developed by LELOO. All rights reserved.