Autor: admin
Datum objave: 05.12.2017
Share


In memoriam

Ognen Bojadžiski o utemeljenju Zajednice Makedonaca u RH


Napustio nas je jedan od osnivača Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj


Ognen Bojadžiski (1945-2017)


Napustio nas je još jedan istaknuti član Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj. To je Ognen Bojadžiski, profesor, novinar i publicist, jedan od osnivača Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj, njezin bivši predsjednik i prvi glavni i odgovorni urednik glasila „Makedonski glas“ iz Zagreba. Danas, 5. prosinca napustila nas je jedna od najmarkantnijih ličnosti makedonske manjine u Hrvatskoj, osoba čije je ime povezano sa samim temeljima organiziranog djelovanja Makedonaca u Hrvatskoj, osoba koja je ostavila i duboki pečat u novinarskim krugovima, kao prvi dopisnik „Nove Makedonije“ iz Zagreba.


Svjedoci smo da vizija Ognena Bojadžiskog o osnivanju glasila „Makedonski glas“, kao ključna osnova u arhiviranju važnih kronoloških podataka kao arhivski materijal pokazala se pouzdana tijekom svog ovog razdoblja postojanja glasila od 1993. godine do danas, preko 109 tiskanih brojeva.


Kao što je sam Ognen govorio, osobito je ponosan na ovo bogatstvo, pogotovo kada ne prođe niti jedan dan, a da se netko ne pozove na određeni događaj, datum ili proslavu u vezi s djelovanjem hrvatskih Makedonaca, čiji je dio bio i sam Bojadžiski. Brojna predavanja i tribine, kao i naslovni tekstovi, ali i tiskane knjige bile su potpisane njegovim imenom.


On zajedno s još nekoliko Makedonaca u Hrvatskoj, s velikim entuzijazmom postavili su temelje i utrli put Zajednici Makedonaca u RH u respektabilno udruženje. Bojadžiski je bio uključen i prošao je kroz sve faze njezine evolucije, kao i razvojne faze Republike Makedonije i Republike Hrvatske. Osobit pečat ostavio je u izdavaštvu Makedonaca u RH, kao urednik reprinta „Bijela svitanja – Kočo Racin (1939-2009)“ i kao autor knjiga „Kronologija Ohridske Arhiepiskopije 1 i 2“, „Prometeji makedonski“ „Krleža i Makedonija“, „Makedonci u Hrvatskoj“ i „Sunčeva ponornica“.


Ognen Bojadžiski rođen je u Skopju, 1. prosinca 1945. godine. Djetinjstvo je proveo u Ohridu, u Skopju je diplomirao na Sveučilištu „Sv. Kiril i Metodij“ kao profesor povijesti književnosti južnoslavenskih naroda, a u Ljubljani na poslijediplomskom studiju iz međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti, sociologije i novinarstva. 


Objavljivao je tekstove, eseje, feljtone, u hrvatskim medijima i medijima bivšeg jugoslavenskog prostora, s temama iz povijesti makedonskog naroda i šire balkanske problematike. Od 1969-1974 g. bio je dopisnik za „Novu Makedoniju“, od 1975-1983 g. bio je dopisnik MRT-a za Hrvatsku i Sloveniju, a pratio je i manjinsku problematiku u Austriji i Italiji.


Odlaskom Ognena, Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj dramatično je izgubila jednoga od svojih najvećih korifeja. Pogreb je zakazan za petak, 8. prosinca, u 10.40 sati, Velika dvorana, Krematorij u Zagrebu.


Ogi, počivaj u miru!


Od Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj i uredništva „Makedonski glas“


Ognen Bojadžiski

https://www.google.hr/search?q=Ognen+Bojadžiski&client=opera&hs=A5a&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj5wcKgg_PXAhUJyKQKHf9gASwQsAQIMA&biw=1745&bih=855



županijskih 60 Ognen Bojadžiski Z1 Tv 30 04 2012

https://www.youtube.com/watch?v=GoAMZi4pvgk

 gost : prof Ognen Bojadžiski novinar i publicist

U emisiji se razgovaralo  o utemeljenju Zajednice Makedonaca u RH , njenom dosadašnjem radu  na lokalnoj i državnoj razini, međusobnim odnosima Hrvatske i Makedonije. Kako ocjenjujete trenutno stanje i  slobode media,



Promocija: Kronologija Ohridske Arhiepiskopije II – Ognen Bojadžiski

http://www.zmurh.hr/2011/12/28/promocija-kronologija-ohridske-arhiepiskopije-ii-ognen-bojadziski/

763
Kategorije: Razgovor
Developed by LELOO. All rights reserved.