Autor: Prof.Zdravko Mršić
Datum objave: 21.02.2014
Share
Komentari:


IN MEMORIAM

Adalbert Rebić


Ljude koje sam poznavao, ali i ljude kojih sam djela i živote znao, vidim i kad preminu kao žive. Tako je u meni i s danas preminulim Adalbertom Rebićem, koji je po mojem odgoju za mene bio prvo svećenik, a zatim sve drugo što je bio. Kao što mi se svaka osoba otprve učini ženskom ili muškom, tako mi se svaki muškarac prvo učini svećenikom ili „laikom“. Tako je za mene Adalbert Rebić bio prije svega svećenik.

U današnjem svijetu raspršenih pojedinaca biti nekomu bližnji obično je pitanje probitka. Stoga su ljudi od pravih bližnjih uglavnom pretvoreni u prolaznike. Adalbert Rebić bio je jednim od mojih dragih prolaznika. Jedan od prolaznika s kojim se moglo i s kojim je vrijedilo razgovarati. U prolazu, ali dobro. U vremenu skolastike, u kojemu se mnogo raspravljalo i razgovaralo, smatralo se da dobar razgovor treba imati potpunost (svi sudionici razgovora imaju iste informacije), korist, bistrinu uma i iskrenost. Moji prolazni i prolaznički razgovori s Adalbertom Rebićem – u koje spadaju i razgovori u zajedničkoj vožnji u Sveti Križ Začretje, u Rebićevu rodnom Zagorju, i razgovori uz godišnji blagoslov tamošnjeg dvorca – bili su iskreni. Adalbert Rebić je bio iskren čovjek. U našim prolazničkim razgovorima naše su se misli brzu susretale, a nisu nosile dva protivsmjerna i mimoilazna monologa.

Zbilja me je u zreloj dobi poučila, da se svećeništvo prometnulo u profesiju ili „posao za plaću“. Rebićevo svećeništvo bilo je prošireno njegovim profesorskim radom na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Predavao je biblijske znanosti i stare jezike. Međutim, kao što kukurijek snažno prodre kroz sloj smrznutog snijega, tako su iz Adalberta Rebića kroz njegovo svećeništvo prodirale snažna osobna misao i nezaustavljiva nesvećenička aktivnost: nakladnička djelatnost u Kršćanskoj sadašnjosti, organizacija i vođenje nebrojenih hodočašća u Palestinu i uzorno obavljen posao smještaja i brige za prognanike tijekom Domovinskog rata. Rebić se iz profesionalnog svećeništva uspio osobno probiti u pun i dobro uporabljen život, baveći se neumorno i usporedo svime čime se bavio.

Ipak, činilo mi se da bi Adalbert Rebić, kao što se i meni događalo, posebno živnuo duhom u našim razgovorima, koji su nudili prigodu za iskrenost. U njima je uvijek bio razgovor o Isusu, na kojega je po meni bio navaljen teret Staroga zavjeta, a moj prolazni sugovornik bio je profesor biblijskih znanosti. Susreti naših misli postupno su u vremenskim razmacima vodili zajedničkom uviđanju da pojava Isusa iz Nazareta nije pitanje povijesti, nego pitanje antropologije.

Ovaj moj utisak o jednom vrijednom, iznimno dobro uporabljenom ljudskom životu ostao bi nezapisan da nije bilo poticaja od duhovnog sijela zvanog EHO.HR. Zapisao sam ga s vedrinom, kakvu su u me uvijek unosili moji obično nepredviđeni i slučajni, iskreni i korisni susreti sa živom dušom Adalberta Rebića, prolaznika i prijatelja.

 

 

 

 

719
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.